Dosarul lui Vanghelie, îngropat de procurori la Bellu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetat după ce şi-a îngropat abuziv rudele în cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu, Marian Vanghelie scapă de anchetă fără să fi fost audiat în dosar.

Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, distrugere, profanare de morminte şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Patru capete de acuzare care le-ar fi putut aduce până la 15 ani de închisoare primarului sectorului 5, Marian Vanghelie (44 de ani), şi celor care l-au ajutat să pună stăpânire abuziv pe cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu, din Capitală: Nicolae Cristea, director al Administraţiei Domeniului Public (ADP) sector 5, subordonat al primarului, şi Dumitru Radu, fost director al Administraţiei Cimitirelor.

 Dar, cu toate că şi-a îngropat abuziv bunicul şi mătuşa în cavoul familiei fostului ministru de Război şi al Afacerilor Străine, Iacob Lahovary (1846-1907) -  iar angajaţi ai Cimitirului Bellu au mărturisit că osemintele generalului şi ale rudelor sale au fost aruncate la gunoi , Marian Vanghelie nici măcar nu a fost audiat în dosar.

14 luni de anchetă, NUP pe linie

Ancheta a fost deschisă de procurorul Nicoleta Rotaru, de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, în iulie 2010, în urma unei plângeri depuse de Dumitru Lahovary, moştenitorul fostului militar şi diplomat român, care la sfârşitul secolului al XIX-lea contribuia la schimbarea cursului istoriei Europei în Războiul de Independenţă. Înainte de a se adresa procurorilor, moştenitorul a aşteptat ca edilul sectorului 5 să-i înapoieze cavoul pe care a pus stăpânire ilegal.

Imediat ce profanarea a fost descoperită de reporterii ,,Adevărul", în iunie 2010, Vanghelie promitea public că va restitui locurile de veci ultimului descendent al familiei Lahovary. „Sunt dispus să repar această problemă morală prin a dona familiei respective acest cavou.

Blazonul Lahovary este încadrat şi astăzi de crucile familiei Vanghelie: bunicul Niculae Constantin şi mătuşa Bojan Dana



Nu am nicio problemă, nu mi-am dorit niciodată să creez aceste probleme. Şi, în plus, e păcat de Dumnezeu", ofta edilul. Un an mai târziu, Marian Vanghelie îşi încălca promisiunea, declarând cu nonşalanţă: ,,Nu am mai dat cavoul, aşa cum am promis,  pentru că nu am mai văzut obiectul. Că eu am vrut să o dau de bunăvoie, gratuit, domnului Lahovary, şi el mi-a făcut plângere penală".

Pe parcursul investigaţiei de 14 luni, procurorul Nicoleta Rotaru a audiat trei acuzaţi (Nicolae Cristea, Dumitru Radu şi Sorin Niculae - vărul primarului) şi a studiat câteva documente. Pe Marian Vanghelie nu l-a deranjat cu vreo întrebare sau cu vreo citaţie. Nici pe potenţialii martori - groparii care s-au ocupat de înhumarea rudelor acestuia nu i-a audiat.

Soluţia finală: neînceperea urmăririi penale pentru toate faptele grave imputate lui Vanghelie şi acoliţilor săi.

Cel  mult o amendă

În cele din urmă, procurorul a disjuns totuşi cauza şi le-a cerut poliţiştilor de la Secţia16 să-l cerceteze pe Nicolae Cristea (cel care i-a donat lui Vanghelie capela Lahovary, obţinută ilegal) pentru uz de fals. Faptă pentru care acesta riscă doar o amendă penală.

În plus, a făcut un dosar separat, cu ,,autor necunoscut" (AN), pentru profanare de morminte, infracţiune care ar putea fi dovedită abia în 2015, când autorităţile ar putea deschide şi verifica cripta fără a fi acuzate că ar profana, la rândul lor, mormintele rudelor lui Marian Vanghelie.

Cronologia furtului

La 9 iulie 2003. Nicolae Cristea cere în scris Administraţiei Cimitirelor, condusă de Radu Dumitru, să-i fie concesionat cavoul familiei Lahovary, ,,întrucât este unic moştenitor al Elenei Ioana Roznoveanu" (unica moştenitoare a generalului Iacob Lahovary, care, la 16 iunie 1950, a primit în concesiune mormintele familiei în baza unei hotărâri judecătoreşti).

- Tot la 9 iulie 2003, deşi nu ataşează cererii sale niciun document care să ateste că ar avea vreo legătură cu familia generalului Lahovary, şeful ADP sector 5 primeşte mausoleul.

- La 17 iulie 2008, Cristea îi donează locurile de veci lui Sorin Niculae, vărul lui Marian Vanghelie.

Etape sărite în investigaţie

Dumitru Lahovary a făcut plângere împotriva rezoluţiei procuroarei Nicoleta Rotaru la şeful acesteia, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, Eugen Păun. La 7 martie anul acesta, Păun i-a răspuns sec că soluţia adoptată de subalterna sa ,,este legală şi temeinică".

Moştenitorul generalului Iacob Lahovary mai are acum o singură şansă să-şi găsească dreptatea: să conteste în instanţă soluţiile date de anchetatori şi să ceară refacerea urmării penale. Motive sunt suficiente:

- Marian Vanghelie nu a fost audiat pentru a explica de unde ştia că subalternul său Niculae Cristea deţinea cavoul familiei Lahovary, din moment ce nici acesta din urmă nu ştia că este al lui.

- Primarul Sectorului 5 nu a fosti confruntat cu vărul său, Sorin Niculae, şi cu Nicolae Cristea, care au dat declaraţii contradictorii. În plus, Nicolae Cristea nu a fost întrebat de ce a folosit actul despre care susţine că este fals pentru a-i dona locurile de veci vărului lui Vanghelie.

- Nu i s-au cerut explicaţii fostului şef al Administraţiei Cimitirelor, Radu Dumitru, despre modul în care i-a dat în concesiune locurile de veci lui Nicolae Cristea în aceeaşi zi în care acesta a depus cererea pentru a le obţine.

- Nu a fost dispusă o expertiză grafologică pe cererea în baza căreia şeful ADP a obţinut locurile de veci şi nu au fost verificate toate documentele care au stat la baza aprobării cererii.

- Nu au fost identificaţi şi audiaţi groparii care au înhumat rudele lui Marian Vanghelie pentru a afla unde sunt osemintele generalului Iacob Lahovary şi ce s-a întâmplat cu ele.

image

Capela ocupată abuziv de familia Vanghelie  este opera arhitectului Ion Mincu (1852-1912)

Cristea, împroprietărit de Sfântul Duh

La 30 noiembrie 2010, Nicolae Cristea declară, în scris, în faţa procurului Nicoleta Rotaru, că, timp de cinci ani, din 2003 până în 2008, nu a ştiut că deţine cavoul familiei Lahovary şi că altcineva a depus acea cerere la Administraţia Cimitirelor în numele lui. Cu atât mai surprinzător cu cât mărinimosul care l-ar fi cadorisit pe Cristea cu mausoleul a plătit şi taxele de concesiune, neachitate de 40 de ani. Procurorul Nicoleta Rotaru l-a crezut însă pe cuvânt pe Cristea şi nu a cerut nicio expertiză grafologică în cauză.

Vanghelie, denunţat de complice

Şeful ADP sector 5, Nicolae Cristea, a susţinut că ar fi aflat că deţine locurile de veci ale familiei Lahovary, în 2008, chiar de la primarul Vanghelie, care ­l-ar fi chemat şi i-ar fi cerut să i le doneze vărului său. „În aceste condiţii ar fi fost de acord cu solicitarea lui Marian Vanghelie, fără nicio condiţionare şi fără nicio obiecţie, şi ar fi încheiat un act de donaţie cu numitul Niculae Mircea Sorin (vărul lui Vanghelie), gândindu-se că, dacă propunerea a fost făcută de primarul Marian Vanghelie, tranzacţia este legală", notează anchetatorul.

image

Cât despre relaţiile sale cu primarul, Cristea a susţinut că acestea au fost mereu „profesionale şi sporadice". A admis însă că îl cunoştea pe edil încă din perioada 2001-2004, adică şi atunci când a fost cadorisit cu locurile de veci ale familiei Lahovary.

A precizat că, pe atunci, era angajat al unei firme care avea „diverse contracte de lucrări cu Primăria Sectorului 5" şi că discuta cu primarul doar când acesta venea să verifice stadiul lucrărilor.

Şeful ADP, contrazis de vărul primarului

Audiat şi el, Sorin Niculae, vărul primarului Vanghelie, l-a contrazis pe şeful ADP. El a declarat în faţa anchetatorului că, la 16 iulie 2008,
l-ar fi rugat personal pe Nicolae Cristea să-i doneze cavoul, pentru a-şi înmormânta acolo bunicul.

Mai mult, a ţinut să sublinieze că vărul Vanghelie „nu i-a facilitat în niciun fel concesionarea locurilor de veci". A negat vehement şi că ar fi profanat mormintele familiei Lahovary, arătând că, la momentul la care şi-ar fi înhumat bunicul, groparii i-au spus că locurile de veci sunt goale, fără oseminte.

Procurorul nu s-a grăbit cu investigaţiile. A continuat audierile în dosar abia la 2 iunie 2011, cu fostul şef al Administraţiei Cimitirelor, Dumitru Radu. Acesta a recunoscut că a aprobat, în 2003, cererea lui Nicolae Cristea de a-i concesiona locurile de veci ale familiei generalului Iacob Lahovary. Nu a verificat însă documentele care au stat la baza aprobării cererii, pentru că „era datoria subalternilor lui să facă asta".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite