Dosarul „Valiza”. Gigi Becali a fost condamnat la şapte ani de închisoare cumulaţi în trei pedepse. Selecţionerul Piţurcă a primit un an cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Becali a fost condamnat la două pedepse de câte trei ani de închisoare în dosarul „Valiza” pentru dare de mită şi la un an de închisoare pentru fals. Decizia este definitivă.

În acest dosar, împotriva lui Becali au fost formulate trei capete de acuzare.Cele două condamnări pentru dare de mită se referă la banii oferiţi echipelor Gloria Bistriţa şi U' Cluj ca să câştige împotriva contracandidatelor Stelei.Cea de-a treia condamnare se referă la întocmirea de contracte false menite să ascundă faptele de corupţie.

Potrivit legislaţiei româneşti, cel mai probabil, Becali va executa doar trei ani, spun apărătorii acestuia. "Instanţa supremă nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui George Becali, având în vedere că acesta se află déjà în închisoare unde execută o pedeapsă de trei ani în dosarul <<Schimbul de terenuri>>. În aceste condiţii, vom cere, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta", au precizat apărătorii.

La cinci ani de la debutul procesului, Curtea Supremă a dat astăzi sentinţa în dosarul în care patronul echipei Steaua Bucureşti este acuzat de mită şi fals în înscrisuri după ce ar fi încercat să le dea jucătorilor de la Universitatea Cluj 1,7 milioane de euro. Decizia este definitivă.

UPDATE În plus, instanţa a mai decis menţinerea sechestrului asigurator pe suma de 1,7 milioane de euro de la George Becali. Totodată, judecătorii au dispus desfiinţarea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în fals de către finanţatorul Stelei. Inculpaţii sunt obligaţi să suporte şi cheltuielile de judecată de cinci mii de lei.

Banii confiscaţi de către procurorii anticorupţie vor intra în contul Ministerului de Finanţe după ce va fi trimisă către BCR - Sucursala Unirii, o solicitare, însoţită de minuta deciziei de marţi a Instanţei Supreme, prin care va cere să i se vireze suma de 1,7 milioane de euro plus dobânda calculată de la momentul sechestrării (mai 2008), aflată în contul pe numele lui Gigi Becali şi Teia Sponte, au precizat surse judiciare citate de Mediafax.

UPDATE Alina Ciul, avocat în cadrul Baroului Bucureşti a fost condamnată la un an şi şase luni pentru favorizarea infractorului şi un an pentru fals. Ambele sentinţe sunt cu suspendare. De asemenea, Victor Piţurcă a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. 

UPDATE În acelaşi dosar Teia Sponte a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită, iar Radu Marino la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului şi la un an pentru fals. 

UPDATE Instanţa a intrat în deliberări. Este aşteptată pronunţarea. La Curtea Supremă nu s-a prezentat niciunul dintre inculpaţii în dosar. 

Pe 27 mai completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a rămas în pronunţare în acest dosar. La acel ultim termen, George Becali a dat o nouă declaraţie în faţa magistraţilor şi a recunoscut că a falsificat două contracte de vânzare cumpărare. 

„Am falsificat datele ca să pot să iau banii de la Parchet, am antedatat cele două contracte de vânzare-cumpărare. Nu are nimeni nicio vină. Eu l-am semnat, eu l-am scris. El (Victor Piţurcă - n.r.) a venit la palat şi i-am zis să semneze ca martor. El a venit, dar nu ştia despre ce este vorba. A semnat repede că se grăbea”, a mărturisit Becali, în faţa magistraţilor.

Procurorul de caz a cerut atunci pentru latifundiarul din Pipera patru ani de închisoare cu executare pentru două infracţiuni de mită (pentru jucătorii de echipei CFR Cluj în 2006 şi pentru jucătorii Gloriei Bistriţa în 2008 – n.r.). 

De asemenea, reprezentantul Parchetului General a cerut pentru Victor Piţurcă (care este acuzat de favorizarea infractorului) doi ani cu suspendare, pentru Teia Sponte (complicitate la dare de mită), doi ani de închisoare cu suspendare,şi pentru Marino Gheorghe (favorizare şi fals), tot doi ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii îl acuză pe George Becali că în 2006 le-ar fi oferit jucătorilor Gloriei Bistriţa câte 5.000 de euro în cazul unui egal, respectiv câte 10.000 de euro în pentru o victorie într-un meci pe care urmau să-l dispute cu Rapid. Aceste două întâmplări constituie baza celebrului dosar „Valiza“.

Potrivit procurorilor, pentru a ascunde corupţia, şi sumele de bani oferite ilegal, Becali ar fi cerut să fie întocmite mai multe contracte false.

În acest context, la termenul precedent, cel din 22 aprilie, finanţatorul Stelei l-a întrebat pe procurorul de şedinţă dacă este stelist, făcând şi câteva remarci cu privire la pedeapsa pe care acesta o va cere în dosar: „Domnule procuror, sunteţi stelist sau dinamovist? Dacă sunteţi dinamovist, o să cereţi şi dumneavoastră 12 ani. Dacă sunteţi rapidist, şi mai mult“.

Imediat după începerea şedinţei de judecată, procurorul DNA a cerut audierea în şedinţă public a interceptărilor din dosarul Valiza şi vizionarea casetei din 2006 în care, potrivit acestuia, Becali umblă cu o sacoşă plină cu bani după jucătorii de la Gloria Bistriţa. Instanţa însă a respins cererea acuzării.

Pe 17 aprilie, completul de trei judecători al Curţii Supreme care a judecat procesul pe fond a decis achitarea latifundiarului în acest dosar, şi le-a cerut anchetatorilor să-i restituie omului de afaceri suma de 1,7 milioane de euro, bani ce iniţial au fost puşi de procurori sub sechestru.

Finanţatorul Stelei a fost trimis în judecată pe 18 decembrie 2008.

Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Valiza“. Procurorul cere patru ani de închisoare pentru Gigi Becali. Instanţa se va pronunţa pe 4 iunie

George Becali a fost adus astăzi, încătuşat, în faţa magistraţilor Curţii Supreme, care au judecat recursul procurorilor anticorupţie în dosarul „Valiza”. În acest dosar, Becali este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri după ce ar fi încercat să le dea jucătorilor de la Universitatea Cluj 1,7 milioane de euro. În faţa instanţei, Becali a recunoscut că a falsificat două contracte de vânzare-cumpărare.

Gigi Becali are o nouă grijă: „Dosarul Valiza“ i-ar putea prelungi pedeapsa cu închisoarea

Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare ca urmare a implicării sale în două cazuri, „Dosarul Terenurilor“ şi „Dosarul Sechestrării“. Pentru primul, finanţatorul Stelei a primit doi ani de închisoare cu supendare, însă potrivit legii, aceştia se contopesc cu alţi trei ani de suspendare din cel de-al doilea dosar. În plus, orice nouă condamnare îi poate aduce o nouă pedeapsă, iar pe 27 mai e programat „Dosarul Valiza“.

Verdict în dosarul „Schimbul de terenuri”. Gigi Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc au ajuns după gratii

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Toţi inculpaţii au fost încarceraţi, însă Becali este singurul care s-a predat.

Becali, Babiuc şi Cioflină au fost duşi la Penitenciarul Rahova

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea decise în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, au fost transferaţi, luni seară, din arestul Poliţiei Capitalei, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova.

Gigi Becali a vrut să plece din ţară duminică seară, înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“. I s-a deschis un nou dosar penal

De dimineaţă a fost la biserică, spre seară în Ghencea, la partida cu cântec Steaua-Viitorul (2-5), noaptea a vrut să plece din ţară! Cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe luni verdictul în "Dosarul Terenurilor", unde poate primi o condamnare cu executare, Gigi Becali a intenţionat să zboare în Israel, dar a fost oprit de poliţie pe aeroport.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite