Dosarul „Transformatorul”. Relu Fenechiu, aşteptat din nou la Curtea Supremă pe 7 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au stabilit, luni, ca următorul termen din acest dosar să se desfăşoare pe 7 ianuarie 2014. În acest caz, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu.

UPDATE Instanţa supremă a stabilit un nou termen pentru 7 ianuarie pentru ca atât magistraţii cât şi avocaţii celor implicaţi să poate studia cererile de probe şi martori depuse la acest termen. 

La termenul trecut, mai mulţi inculpaţi din dosar au cerut amânarea judecării recursului pe motiv că nu şi-au angajat apărători.

Instanţa a aprobat cererea acestora şi a acordat un nou termen.

În acest dosar, Relu Fenechiu a fost condamnat, în iulie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată. 

Instanţa Supremă l-a condamnat şi pe fratele fostului ministru, Lucian Fenechiu, tot la cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. De altfel, toţi inculpaţii din dosarul „Transformatorul“ au primit pedepse de închisoare cu executare.

De asemenea, judecătorii au hotărât ca Electrica să primească despăgubiri de 6,3 milioane lei, reprezentând daune materiale.

Magistraţii Curţii Supreme şi-au motivat decizia din acest dosar, precizând faptul că cei implicaţi au folosit „metoda cheltuirii iraţionale” pentru a obţine în interes propriu banul public.

„Conduita inculpaţilor ulterioară consumării infracţiunii, sub aspectul executării obligaţiilor contractuale, conduita ulterioară fiecărui act material constând în executarea obligaţiilor contractuale reciproce sub aspectul modalităţii şi momentul plăţii preţului, modalităţii şi momentul livrării produselor, calitatea acestora, utilizarea lor în activitatea desfăşurată de societatea păgubită sunt elemente ce dovedesc atitudinea subiectivă a inculpaţilor, eforturile lor conjugate în obţinerea beneficiului infracţional prin metoda cheltuirii iraţionale, dar în interes propriu, a banului public”, se arată în motivarea deciziei.

De asemenea, instanţa notează că ”este evident că avansarea sumelor constituind preţul acestor contracte nule datorită lipsei procedurii achiziţiei publice, către grupul de firme Fene a creat un avantaj material substanţial acestora, şi inculpaţilor”.

Mai mult, judecătorii subliniază că activitatea complicilor s-a bazat şi către trucarea procedurilor de achiziţie pentru a obţine sume importante din banii publici.

„Activitatea complicilor nu a fost strict una comercială, ci una direcţionată către fraudarea sau trucarea procedurilor achiziţilor publice cu scopul obţinerii unor sume importante din banii publici” se mai arată în documentul instanţei.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Ponta, interimar la Transporturi

Instanţa Supremă a anunţat vineri după-amiază decizia în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut către Electrica Moldova. Ministrul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme

Relu Fenechiu, la un pas de sentinţă. Pledoariile finale, pe 4 iulie 2013

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Instanţa Supremă a anunţat că va asculta pledoariile finale pe 4 iulie 2013 după care va da sentinţa.

 Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA

Radu Fenechiu este inculpat în dosarul „Transformatorul", după afaceri dubioase dintre firmele controlate de acesta şi Electrica Moldova. 

  Relu Fenechiu: "În această ţară se fură în continuare mult prea mult"

 Proaspătul ministru al Transporturilor, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul "Transformatorul", a criticat organigrama instituţiei pe care o conduce şi a ameninţat cu concedierea subordonaţii care nu corespund schemei postului.

 Martor în „Dosarul Transformatorul”: Un aparat vechi de la firma lui Fenechiu, mai scump decât unul nou

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite