Dosarul Tel Drum îi face probleme şi procurorului Adina Florea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Florea sept 2018 FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea
Adina Florea sept 2018 FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea

Secţia pentru procurori a CSM ar putea cere Inspecţiei Judiciare să verifice modul în care Adina Florea, şeful-adjunct al Secţiei speciale de investigare a magistraţilor a încercat să preia dosarul Tel Drum. Asta după ce Augustin Lazăr a făcut o cerere în acest sens.

Procurorul general Augustin Lazăr cere Consiliului Superior al Magistraturii anchetarea Adinei Florea, şeful adjunct al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, pentru săvârşirea unor abateri disciplinare în legătură cu modul în care a cerut de la DNA dosarul Tel Drum. 

Potrivit specialiştilor în Drept, sesizarea CSM de către procurorul general pentru o astfel de abatere indică că acesta suspectează o rea-credinţă din partea Adinei Florea. „Abaterea în sine nu este gravă, însă necunoaşterea legii este. Faptul că au cerut un dosar în baza unui denunţ anonim arată fie o necunoştere a legii, fie o rea-credinţă. Aşa o simplă cerere între parchete, între procurori se mai întâmplă să zicem, dar să vii să ceri un dosar atât de important, la care s-a muncit ani de zile, printr-un denunţ anonim, în condiţiile în care Codul de procedură penală spune clar că nu se ia în seamă, este un lucru grav. În mod categoric procurorul general suspectează o rea-credinţă aici. Sunt puţine lucruri clare în Codul de procedură penală, însă asta e unul dintre ele”, este de părere fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean. „O astfel de solicitare de verificare nu se face fără indicii temeinice”, au explicat surse din magistratură.

Secţia pentru Procurori a CSM ar urma să ia în discuţie solicitarea procurorului general săptămâna viitoare, iar ulterior să solicite Inspecţiei Judiciare efectuarea unor verificări în acest caz.

Suspiciuni de exercitare a funcţiei cu rea-credinţă

Procurorul general a explicat că abaterile disciplinare vizează modul în care Secţia Specială a încercat să preia dosarul Tel Drum de la DNA. „Am sesizat CSM cu constatările făcute cu ocazia soluţionării conflictului de competenţă”, a declarat Augustin Lazăr. Abaterile ar viza încălcări ale Legii 303/2004, mai precis literele: „l) imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror” şi „t) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni. Sancţiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală”.

Pe 13 martie, procurorul general a decis ca dosarul Tel Drum să fie instrumentat în continuare de Direcţia Naţională Anticorupţie, în ciuda cerererilor succesive venite din partea Adinei Florea ca Secţia Specială să preia acest dosar. În soluţia prin care Augustin Lazăr a rezolvat acest conflict pozitiv de competenţă, şeful parchetului general a subliniat că faptele invocate de Secţia specială pentru a prelua acest dosar nu au nicio legătură cu faptele ce fac obiectul urmării penale în dosarul Tel Drum. „Soluţia a fost pronunţată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al  D.N.A. nu au nicio legătură cu faptele denunţate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al S.I.I.J.”, sublinia comunciatul Parchetului general de la acea dată.

Adina Florea a solicitat de 4 ori de la DNA dosarul Tel Drum, ultima oară, invocând faptul că dosarul ar fi „mijloc de probă” în soluţionarea unui alt dosar de pe rolul Secţiei, deschis ca urmare a denunţului anonim formulat pe numele de Ştefan Iulian (actor din secolul XIX, al cărui nume este purtat de o stradă din apropierea primăriei Bucureşti).

Acuzată de scurgere de informaţii din dosarul Tel Drum

De altfel, săptămâna aceasta Inspecţia Judiciară efectuează un control la Secţia Specială după ce mai mulţi membri CSM au acuzat procurorii de aici de scurgere de informaţii în contextul în care după ce Secţia a primit o copie a dosarului Tel Drum, mai multe informaţii confidenţiale au apărut în presa apropiată guvernării PSD-ALDE. „Având în vedere că în mod repetat au apărut tot felul de informaţii, chiar denunţul, în formă copiată, dintr-un dosar penal. În ultimile săptămâni, am văzut mai multe scurgeri de informaţii în presă, declaraţii ale unor părţi în presă, ale unor martori în presă. Apreciez că se impune efectuarea unor verificări ale Inspecţiei Judicare”, declara la acea dată Nicolae Solomon, şeful Secţiei pentru procurori din CSM

.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este condusă de procurorul Gheorghe Stan, fost inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare. Actualul şef al Inspecţiei Judiciare este Lucian Netejoru, proaspăt reinvestit la conducerea instituţiei.

În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Călin Nistor, şeful interimar al DNA, declara recent că dosarul se află foarte aproape de a fi finalizat, estimând că în câteva luni de zile ar putea fi trimis în instanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite