Dosarul Rompetrol. S-au prescris infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi divulgare de informaţii privilegiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a constatat astăzi că în dosarul „Rompetrol” în care este judecat omul de afaceri Dinu Patriciu s-a împlinit termenul de prescripţie pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi divulgarea de informaţii privilegiate, situaţie care atrage înlăturarea răspunderii penale.

Magistratul care judecă procesul a constatat înlăturarea răspunderii penale a lui Dinu Patriciu şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul Rompetrol pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi divulgarea de informaţii privilegiate, majoritatea acuzaţilor spunând că doresc continuarea procesului. Dinu Patriciu a spus instanţei că doreşte să-şi dovedească nevinovăţia.


„Din câte am înţeles de la avocaţii mei e o chestiune de drept public, dar solicit continuarea procesului penal pentru dovedirea nevinovăţiei”, a spus omul de afaceri citat de „Mediafax”.


Majoritatea inculpaţilor s-au raliat poziţiei procesuale exprimate de Dinu Patriciu mai puţin Sorin Pantiş, Paul Gabriel Miclăuş şi Claudiu Simulescu, care au spus că la termenul următor în proces, în 16 noiembrie, îşi vor preciza punctul de vedere.


Roşca- Stănescu l-a enervat pe judecător


La rândul său, Sorin Roşca Stănescu, inculpat în cauză, a cerut judecătorului lămuriri cu privire la prezenţa sa în faţa instanţei, solicitând să i se explice faptic învinurile care i se aduc. El a depus şi un raport al unei „instituţii de drept”, care, susţine el, nu a putut să-i explice.
Judecătorul, vizibil iritat, i-a respins cererea ca inadmisibilă spunând că este formulată gazetăreşte şi că este un abuz de drept.


„Faceti mişto de instanţă dacă încăpeaţi pe mâna unui alt coleg de-ai mei vă amenda de vă ustura pentru abuz de drept”, a spus judecătorul, citat de „Mediafax.”


Dinu Patriciu, acuzat de şapte infracţiuni


În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.


Acuzaţiile din „Creanţa Libia” nu s-au prescris


Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.


Potrivit Parchetului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.


În octombrie 2008, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare, Irina Mihaela Popovici, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite