Dosarul „Retrocedărilor”. Viorel Hrebenciuc şi fiul său Andrei vor fi cercetaţi în continuare în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc şi fiul acestuia, Andrei, vor fi cercetaţi în continuare în arest preventiv. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au respins, vineri seară, contestaţia acestora împotriva deciziei prin care le-a fost prelungită măsura până pe 22 decembrie.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au respins contestaţiile formulate de Viorel Hrebenciu şi de fiul acestuia, andrei, şi au decis ca aceşti a să fie cercetaţi în continuare în arest.

De asemenea, intanţa a respins şi contestaţia înaintată de Gheorghe Sturdza. Şi acesta cerea să fie cercetat în stare de libertate.

Fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a fost arestat preventiv, pe 29 octombrie, de judecătorii instanţei supreme, fiind acuzat de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid.

Concret, fostul deputat ar fi intervenit pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să obţină, printr-o hotărâre judecătorească, peste 43.000 de hectare de pădure, chiar dacă nu avea acest drept. 

Mai exact, intervenţia parlamentarului ar fi survenit după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat în acest dosar de retrocedare, iar funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire deoarece instanţa retrocedase 43.000 de hectare în condiţiile în care fuseseră solicitate doar 23.000. 

Pentru „a-i linişti“ pe angajaţii Direcţiei Silvice, Hrebenciuc l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sârbu, care ar fi avut „foarte mare influenţă asupra directorului“.

Astfel, începând din 2013, Crăciunescu a răspuns solicitărilor lui Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Sârbu, referitoare la modul în care Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare. 

Legea amnistiei şi graţierii, special pentru a scăpa de justiţie

În acest dosar, după ce procurorii au decis conexarea celor două cauze, are calitatea de suspect şi senatorul PSD Dan Şova. Hrebenciuc i-ar fi cerut senatorului, cu care era şi coleg în PSD, să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. 

Mai mult, Şova ar fi trebuit să ceară ministrului Justiţiei să iniţieze un proiect de lege prin care să abroge un articol din legea anticorupţie, exact cel în baza căruia a fost inculpat Viorel Hrebenciuc. În schimbul acestui favor, lui Şova i-ar fi promis că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului, în dauna posibililor contracandidaţi Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea.

Fiul lui Viorel Hrebenciuc, arestat şi el în acest dosar

Andrei Hrebenciuc a aflat, tot pe 29 octimbrie, că îşi va petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor, după ce magistraţii Curţii Supreme au respins definitiv contestaţia acestuia împotriva deciziei prin care a fost arestat, în dosarul „Retrocedărilor“. 

Decizia a venit la doar câteva ore după ce aceeaşi instanţă emitea mandat de arestare şi pentru tatăl său, fostul deputat Viorel Hrebenciuc. Însă, în cazul seniorului, soluţia poate fi contestată.  

„Inculpaţii afectau buna funcţionare a instituţiilor“

În cazul lui Andrei Hrebenciuc, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, magistraţii Curţii Supreme au arătat, în motivarea deciziei iniţiale prin care a fost arestat preventiv, alături de  presupusul moştenitor al boierilor Ghika, Paltin Gheorghe Sturdza, că lăsarea lor în libertate ar încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni. 

„Astfel, cei doi inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie şi a altor infracţiuni grave, iar privarea lor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. În plus, prin faptele lor inculpaţii afectau buna funcţionare a instituţiilor statului, contribuind la disoluţia autorităţii şi la generarea unei imagini negative din partea publicului. Lăsarea în libertate a inculpaţilor, având în vedere modalitatea concretă în care rezultă că s-au comis faptele,  prezintă aşadar un pericol concret pentru ordinea publică, întrucât s-ar genera un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile, s-ar produce temerea că justiţia nu acţionează suficient de ferm şi ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare“, arată judecătorii.

Rolul lui Andrei Hrebenciuc în „afacere“

Pentru ca Viorel Hrebenciuc să primească cele 12.000 de hectare de pădure, în schimbul intervenţiilor făcute ca Paltin Gheorghe Sturdza să obţină, printr-o hotărâre judecătorească, peste 43.000 de hectare de pădure, fostul deputat l-a cooptat în „afacere” pe fiul său, Andrei. 

În acest sens, Paltin Sturdza ar fi încheiat un precontract de vânzare-cumpărare cu firma Reşedinţa Vârstnicilor SRL, societate la care acţionar unic este firma cipriotă Majura Limited, controlată de Andrei Hrebenciuc. Preţul tranzacţiei, potrivit anchetatorilor, a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău”.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Retrocedărilor“. Fostul deputat Viorel Hrebenciuc rămâne în arest

Fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv. Aşa au decis astăzi magistraţii Curţii Supreme care au respins contestaţia acestuia la măsura preventivă. Instanţa Înalta Curţi a luat ieri în discuţie cererea acestuia, însă a hotărât să dea astăzi un verdict.

Motivarea arestării lui Hrebenciuc Jr.: „Lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”

Magistraţii Curţii Supreme vor lua miercuri în discuţie contestaţia lui Andrei Hrebenciuc la decizia de arestare preventivă a acestuia dispusă pe 24 octombrie. Fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul privind retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de teren.

Viorel Hrebenciuc a fost reţinut: „Nu mi-e frică“. Procurorii vor cere astăzi arestarea liderului PSD

Fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA Braşov unde era aşteptat după ce, ieri, după ce a rămas fără imunitate, a fost citat pentru audieri. „DNA-ul nu este o sperietoare pentru cei care nu au greşit prea mult”, a spus Viorel Hrebenciuc la intrarea în sediul Parchetului. Fostul deputat PSD este acuzat în două dosare penale pe care anchetatorii au decis să le comaseze.

Demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, publicată în Monitorul Oficial. Liderul PSD este aşteptat marţi dimineaţă la DNA Braşov

Luni seara a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea privind alegerea unui nou vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi faptul că Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament. Asta după ce deputaţii au aprobat luni demisia liderului PSD. Acesta este aşteptat marţi dimineaţă la sediul DNA Braşov. Hrebenciuc nu mai are imunitate parlamentară, aşadar ar putea fi reţinut oricând.

Deputaţii au aprobat demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar l-au salvat, din nou, pe Ioan Diniţă

Camera Deputaţilor a luat act, luni, de demisia înaintată de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Deşi deputaţii trebuiau să voteze astăzi şi ridicarea imunităţii deputatului PC, Ioan Diniţă, cei mai mulţi au plecat după ce au votat pentru numirea deputatului PSD, Marian Neacşu, în funcţia de vicepreşedinte al Camerei şi, implicit, nu a mai existat cvorum pentru continuarea şedinţei.

Dosarul „Retrocedărilor”. Andrei Hrebenciuc, fiul sforarului PSD, Viorel Hrebenciuc, va sta după gratii 30 de zile pentru spălare de bani

Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia le aparţine magistraţilor Curţii Supreme care tot în această dimineaţă au mai hotărât şi arestarea lui Gheorghe Sturdza, cel pentru care mai mulţi lideri din PSD ar fi intervenit pentru a primi ilegal 43.000 de hectare de pământ.

Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei

Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite