Dosarul „Retrocedări ilegale”. Judecătorul Loránd-András Ördög va fi cercetat în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistratul ar fi primit mita în biroul său din cadrul Tribunalului Covasna
Magistratul ar fi primit mita în biroul său din cadrul Tribunalului Covasna

Loránd-András Ördög, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, va fi cercetat în arest la domiciliu. Asta au decis, marţi, magistraţii Curţii Supreme care au luat în discuţie propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă în dosarul privind retrocedarea ilegală a mai multor hectare de păduri din judeţul Bacău. Decizia nu este definitivă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Braşov a cerut, luni, arestarea preventivă a lui Loránd-András Ördög, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, acesta fiind acuzat de două infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare, în iunie 2010, Ördög, în calitate de judecător, ar fi primit de la Ioan Adam, avocat în dosarul 2165/270/2007, suma de 10.000 de euro pentru a da o soluţie favorabilă clientului său, Gheorghe Paltin – Sturdza. Magistratul ar fi primit banii chiar în biroul său din cadrul Tribunalului Covasna.

„După ce a primit banii, inculpatul Ördög Loránd-András, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe”, se arată documentul citat.        

De asemenea, în martie 2012, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de judecător în dosarul 4014/305/2010,  Ördög i-ar fi cerut lui Ioan Adam, avocat în acest caz, suma de 50.000 de euro pentru a-i da o soluţie favorabilă clientului său, respectiv tot Paltin Sturdza.

Procurorii precizează că suma de bani a fost cerută chiar în biroul judecătorului, ocazie cu care Adam i-ar fi promis că îi va remite banii ceruţi.      

„Ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Loránd-András Ördög, împreună  cu  judecătorii Gabriel Uţă şi Maria Daniela Velican), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Loránd-András Ördög suma de 10.000 de eurodin suma promisă anterior. Decizia respectivă a fost dată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu  starea de  fapt reală, urmare a unei analize şi interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt”, au mai spus procurorii.

DNA precizează că, în acest fel, în dauna RNP Romsilva s-a creat un prejudiciu de 303.888.615 de euro (contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier).

Pe 4 decembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat solicitarea luării măsurii arestării preventive sau a arestului la domiciliu, a judecătorului Loránd-András Ördög, formulată de procurorii anticorupţie.

Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, arestaţi în acest caz

În acest caz, Curtea Supremă a trimis în arest preventiv mai mulţi inculpaţi printre care şi Viorel Hrebenciuc, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, pe fiul fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, pe deputatul Ioan Adam, dar şi pe Gheorghe Paltin-Sturdza.

Potrivit DNA, începând din 24 iunie 2013, Andrei Hrebenciuc, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza, moştenitorul lui Elie Vlad Sturza (strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghika – n.r.)şi cu omul de afaceri Dan Costin Bengescu, ar fi constituit un grup infracţional, care prin mită şi trafic de influenţă a urmărit urgentarea punerii în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 hectare, dobândit ilegal de Sturdza.

Pădurea urma să fie înstrăinată, pentru a i se pierde urma, prin firma Reşedinţa Vârstnicilor SRL, care are ca asociat unic offshore-ul Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă. Procurorii arată că asociatul real este de fapt Andrei Hrebenciuc.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău”, a arătat DNA.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite