Dosarul „Reţeaua Cărnii”. Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia vor fi cercetaţi în continuare în arest după ce judecătorii Curţii Supreme au respins, miercuri, recursul formulat de aceştia împotriva deciziei aceleiaşi instanţe prin care au fost arestaţi preventiv. Magistratul şi fiul acesteia sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul „Reţeaua Cărnii”.

Decizia Instanţei Supreme este definitivă.

Angela Nicolae a declarat, miercuri, la intrarea în sala de judecată, că îşi asigură foştii şefi şi toţi prietenii că este nevinovată.

La începutul şedinţei de judecată, avocatul procurorului a cerut Instanţei ca recursul să se judece în şedinţă secretă pe motiv că Angela Nicolae va lua în discuţie o serie de documente medicale personale pe care nu vrea să le facă publice.

Magistraţii au admis solicitarea, astfel că şedinţa se va judeca cu uşile închise.

Procurorul Nicolae lua mita prin fiu

Angela Nicolae este cercetată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, a cerut, în mai multe rânduri, şi a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii din dosarul de evaziune, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror-şef de birou la Parchetul instanţei supreme, Angela Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi.

Procurorii DNA o acuză pe Angela Nicolae că a primit de la învinuiţi, în mod repetat, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei. “Un mod de operare similar a fost folosit de inculpată şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. 

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Angela Nicolae, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de procuror, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, susţin anchetatorii.

Anchetatorii au depus la dosar şi stenograme din care reiese cum atât ea, cât şi fiul său cerea bani administratorilor unora dintre firmele implicate în acest caz.

80 de persoane audiate în acest caz, 29 reţinute

În acest dosar, procurorii anticorupţie au audiat luni 80 de persoane şi cerut arestarea preventivă a 29 de suspecţi care au fost reţinuţi luni seara.

De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Maratonul audierilor în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală în care prejudiciul depăşeşte 70 de milioane de lei a continuat şi marţi. 

După o noapte în care procurorii au eliberat pe bandă rulantă ordonanţe de reţinere, marţi dimineaţă, 29 de suspecţi au fost scoşi pe rând din arest şi prezentaţi judecătorilor Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă.  Pentru ca audierile să meargă mai repede şi pentru a nu exista riscul ca ordonanţele de reţinere să expire şi inculpaţii să fie astfel eliberaţi, anchetatorii au hotărât ca aceştia să fie împărţiţi în trei loturi. 

Primii care au apărut în faţa instanţei au fost procurorul Angela Nicolae, şeful Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului General şi fiul acesteia. Până să ajungă însă în faţa judecătorilor, magistratul a fost informat că a fost suspendat din funcţie. 

Decizia le aparţine membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. „Decizia a fost luată ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa”, au explicat aceştia.

Miliardarul Iustin Paraschiv, cercetat în libertate

Pe 1 noiembrie, magistraţii Curţii Supreme au decis ca miliardarul din Mizil, Iustin Paraschiv, să fie cercetat în libertate în Dosarul ”Reţeaua cărnii”, respingând astfel propunerea DNA de arestare preventivă.
 
În schimb, judecătorii au menţinut această propunere în cazul celei de-a doua persoane acuzate în dosar de evaziune fiscală, Genina Adriana Ezer, pentru care procurorii DNA au cerut arestarea în lipsă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a disjuns judecata cu privire la Justin Ovidiu Paraschiv, pentru care s-a cerut arestarea în lipsă, şi a decis judecarea propunerii de arestare a acestuia pentru astăzi. O altă persoană pentru care DNA a cerut arestarea în lipsă este Genina Adriana Ezer.
 
Paraschiv, care este şi preşedintele Asociatiei Crescatorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din Romania, este acuzat că ar fi înşelat statul derulând contracte prin firma pe care o conduce - Carmistin, specializată în industria cărnii, mai exact spălare de bani şi evaziune fiscală.
 
Replica milionarului
 
Iustin Paraschiv, care figurează pe locul 54 în Top 500 Miliardari publicat recent de Forbes, a trimis un comunicat prin care anunţă că nu este fugit din ţară şi se pune la dispoziţia anchetatorilor, după ce procurorii care instrumentează dosarul „Reţeaua cărnii”, cel mai mare dosar de evaziune fiscală, au spus că nu este de găsit şi au cerut instanţei arestarea în lipsă.
 
După toate informaţiile apărute în presă, Iustin Paraschiv a transmis un punct de vedere, referitor în special la speculaţiile privind fuga sa din ţară.
 
 “În urma informaţiilor apărute în presă cum că aş fi plecat din ţară, ţin să precizez că mă aflu în România şi îmi desfăşor activitatea în mod normal. Asistăm în prezent la o campanie de denigrare pe care încă nu o înţeleg. Informaţiile apărute în ultimele 24 de ore referitoare la plecarea mea în Bolivia sunt total false”, se arată în comunicatul transmis prin intermediului PR-ului său.
 
Omul de afaceri a mai spus că susţine ”curăţarea pieţei” începută de procurori şi că nu vrea să se sustragă anchetei.
 
”Operaţiunea demarată de autorităţi pentru curăţarea pieţei este benefică. Toată această campanie de stopare a evaziunii nu poate decât să mă bucure, deoarece tocmai eu am militat în ultimul an, prin poziţii publice, împotriva evaziunii fiscale. În această fază, nu pot decât să mă pun la dispoziţia organelor de control pentru a clarifica lucrurile. După ce voi discuta cu organele statului, vom reveni cu o poziţie oficială asupra acestui subiect”, a declarat Paraschiv.


Milionarul din Top 500 implicat în dosarul „Reţeaua cărnii” susţine că este în ţară şi aşteaptă să fie chemat la audieri

Iustin Paraschiv, care figurează pe locul 54 în Top 500 Miliardari publicat recent de Forbes, a trimis un comunicat prin care anunţă că nu este fugit din ţară şi se pune la dispoziţia anchetatorilor, după ce procurorii care instrumentează dosarul „Reţeaua cărnii”, cel mai mare dosar de evaziune fiscală, au spus că nu este de găsit şi au cerut instanţei arestarea în lipsă.

UPDATE Dosarul „Reţeaua cărnii”. 80 de audieri, 16 persoane arestate, două de negăsit. Printre arestaţi se numără şi procurorul Parchetului General

16 persoane au fost arestate preventiv în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

STENOGRAME Dosarul "Reţeaua cărnii". Fiul procurorului Angela Nicolae: "Vă rog din suflet, ajutaţi-mă. Eu sunt singur acasă şi nu am bani de mâncare şi ţigări"

Angela Nicolae, procuror şef la Parchetul General şi fiul ei Daniel sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care este anchetată cea mai mare evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro. În referatul prin care cer arestarea preventivă a celor doi, anchetatorii arată cum magistratul şi fiul ei cereau fără jenă mită administratorilor de firme pe care pretindeau că-i protejează.

Senatorul Bădălău a luat şpagă în pulpe de pui de la evazionişti. 12 persoane au fost arestate

Angela Nicolae, fost procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, a fost arestată preventiv, marţi, de judecătorii Curţii Supreme. Potrivit unuia dintre avocaţi, prejudiciul în acest caz a ajuns la 70 de milioane de euro.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite