Dosarul „Referendumul”. Doi membri ai unei comisii din Olt au recunoscut că au introdus ilegal în urne 8 buletine de vot. Liviu Dragnea: „Nici nu-i cunosc!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul este judecat pentru fraudarea referendumului de demitere a preşedintelui Foto Adevarul
Vicepremierul este judecat pentru fraudarea referendumului de demitere a preşedintelui Foto Adevarul

Vicepremierul Liviu Dragnea a ajuns vineri la Curtea Supremă unde se judecă un nou termen în dosarul „Referendumul” în care este acuzat, alături de alte aproape 100 de persoane, de fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Dragnea a cerut retrimiterea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie însă instanţa a respins solicitarea. În timpul procesului însă doi membri ai unei comisii din Olt au recunoscut că au fraudat.

UPDATE Instanţa va analiza în 24 ianuarie dacă îi va judeca prin procedura simplificată pe cei doi inculpaţi care şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi. 

De asemenea, magistraţii au decis ca audierile în acest caz să înceapă în 14 februarie, cu un prim lot de persoane, respectiv membrii Secţiei de votare 105. Al doilea lot de membri ai secţiei de votare 140, va fi audiat pe 28 februarie.

UPDATE Doi membri ai unei comisii dintr-o secţie de votare din Olt, soţ şi soţie, au transmis prin avocaţii lor că ar fi falsificat semnături pentru 8 buletine de vot ce apoi au fost introduse ilegal în urnă. 

Asta după ce judecătorii i-au întrebat pe toţi inculpaţii din dosar dacă doresc să fie judecaţi în procedură accelerată, însemnând că îşi recunosc vinovaţia şi potrivit legii, li se micşorează limitele pedepsei.

Preduţ Marian şi Preduţ Cristina, unul membru PC şi unul PNL, au anunţat instanţa că îşi recunosc vinovăţia. Cei doi sunt acuzaţi că au falsificat semnături şi au introdus mai multe buletine de vot în urne.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că nu ştie cine sunt soţii Preduţ. "Nici nu-i cunosc, nu ştiu despre cine e vorba, s-or fi sfătuit cu avocaţii, habar nu am. Nu este nicio legătură între mine şi ceilalţi oameni chemaţi. Cred că eu sunt programat pentru 14 februarie pentru declaraţii în instanţă. Nu am văzut nici în rechizitoriu nici în actul de urmărire penală probe concludente, dar procesul merge înainte şi voi spune ce am de spus în faţa instanţei", a declarat Dragnea după mărturia celor doi inculpaţi. 

UPDATE Instanţa a respins atât cererea ca unii dintre inculpaţi să fie judecaţi de alte instanţe, cât şi solicitarea ca dosarul să fie retrimis la DNA, pentru refacerea urmăririi penale.

Concret, instanţa s-a pronunţat pe o cerere făcută la termenul anterior de avocatul lui Liviu Dragnea, prin care solicita retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale, întrucât procurorii nu i-au permis vicepremierului să studieze integral materialul de urmărire penală, astfel că nu a putut să ia la cunoştinţă toate probele şi să facă cereri în apărare.

Judecătorii şi-au motivat pe scurt decizia şi au arătat că nu pot să analizeze probe şi alte chestiuni ce ţin de fondul dosarului la acest moment, pentru că nu se află în etapa procedurală. Potrivit instanţei, chestiuni referitoare la modul de lucru al procurorului nu se rezolvă în cadrul unui proces penal, ci prin sesizări ulterioare, la alte organe competente.

Judecătorii au respins şi cererea formulată la termenul anterior de avocaţii mai multor inculpaţi din dosar, privind disjungerea şi declinarea cauzei nou formate la instanţe inferioare, pe motiv că acuzaţiile aduse lor nu au nicio legătură cu cele ale vicepremierului Liviu Dragnea.

Instanţa a arătat în motivarea respingerii acestei cereri că linia anchetei procurorilor DNA, aşa cum reiese din rechizitoriu, a fost legată de faptul că ar fi existat un scop comun al comiterii faptelor de către toţi inculpaţii, aspect care este dovedit prin probele de la dosar, care nu au putut fi analizate în profunzime până la acest moment procesual.

UPDATE Liviu Dragnea a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie unde aşteaptă să înceapă procesul.

Judecătorii vor decide dacă restituie sau nu dosarul la DNA, aşa cum vicepremierul a cerut. O decizie de restituire a dosarului ar însemna că Dragnea nu mai riscă o eventuală condamnare în acest an.

La termenul trecut avocatul unor inculpaţi din dosarul Referendumul a cerut, în instanţă disjungerea judecăţii cu privire la aceştia şi declinarea cazului nou format la instanţe inferioare, pe motiv că acuzaţiile aduse lor nu au nicio legătură cu cele care îi sunt aduse vicepremierului Dragnea.

Potrivit avocatului, din modul în care sunt prezentate acuzaţiile din dosar nu rezultă că inculpaţii pe care îi apără au avut vreo legătură cu presupusele presiuni făcute de Dragnea şi cu acuzaţiile aduse acestuia.

Avocatul a explicat că acuzaţiile aduse celor pe care-i apără sunt individuale şi "nu există nicio cauză de indivizibilitate sau conexitate" între acestea şi cele aduse lui Dragnea.

Astfel, a susţinut avocatul, nu se impune judecarea acestora alături de demnitar şi trebuie format un nou dosar cu privire doar la clienţii săi, care să fie declinat unor instanţe inferioare.

Înainte de a rămâne în pronunţare pe cererea formulată în numele mai multor inculpaţi, judecătorii au solicitat procurorului DNA să depună, până la următorul termen, documente din dosarele disjunse din dosar până în prezent. Solicitarea instanţei are ca scop aflarea motivelor avute în vedere de anchetatori atunci când au trimis la parchete din ţară cauze disjunse din dosarul referendumului, acestea fiind judecate la instanţe inferioare.

Pronunţarea pe cererea de disjungere va avea loc la termenul de astăzi.


Completul de judecată căruia i-a fost repartizat aleatoriu acest caz a făcut o cerere la Barou, pe 10 octombrie, pentru stabilirea unor avocaţi din oficiu pentru toţi inculpaţii din acest dosar.

Instanţa supremă a înregistrat pe 7 octombrie dosarul „Referendumul”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, şi a stabilit primul termen pe 18 februarie 2014.

Dragnea, acuzat de trafic de influenţă

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Alte 100 de persoane, trimise în judecată

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. 

Aceştia au fost trimişi în judecată petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii DNA solicită Curţii Supreme ca dosarul „Referendumul” să fie judecat mai repede

Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicită ca judecarea dosarului  „Referendumul” în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de corupţie, să înceapă mai repede. Termenul actual este stabilit pentru 18 februarie 2014.

Dosarul Referendumul. Procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie se va judeca cu trei luni mai devreme

Liviu Dragnea va fi judecat cu trei luni mai devreme, după ce Curtea Supremă a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de preschimbare a termenului în dosarul vicepremierului, acesta fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Iniţial, termenul fixat de instanţă a fost 18 februarie 2014.

Dedesubturile „loviturii de forţă“ de la DNA. Ce spun Traian Băsescu şi Lucian Papici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că etichetele adresate procurorului Lucian Papici sunt propagandiste, iar USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate. În plus, procurorul a povestit într-un interviu cum s-a ocupat de dosarul „Referendumul”, dar şi cum ar putea pune beţe în roate de către un procuror-şef numit politic. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite