Dosarul „Referendumul”. Marian Oprişan: Acest dosar este o jignire la adresa magistraţilor din România. Liviu Dragnea nu mi-a cerut nimic ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a cerut audierea premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Liviu Dragnea a cerut audierea premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Curtea Supremă judecă, luni, un nou termen în dosarul „Referendum” în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de mai multe persoane, pentru fraudarea referendumului din 2012 privind suspendarea lui Traian Băsescu. La termenul anterior, avocatul lui Dragnea a cerut ca premierul Victor Ponta să fie citat ca martor în acest caz, solicitare aprobată de instanţă.

UPDATE Magistraţii au stabilit ca audierile martorilor să continue şi marţi, 24 februarie.

De asemenea, instanţa a stabilit alte două termene la care vor fi audiaţi martorii propuşi de avocaţi, printre care şi Victor Ponta. Acestea vor avea loc pe 6 şi 11 martie.

UPDATE Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat în faţa instanţei că organizaţia PSD Vrancea s-a gândit doar cum „să îşi facă datoria” şi nu să ajungă la un anumit prag de votanţi. De asemenea, acesta a precizat că în Statele Unite ale Americii cetăţenii sunt duşi la vot cu autocarul, fiind inclusiv liste de prezenţă.

„Organizaţia judeţeană PSD Vrancea a tratat campania electorală pentru referendum ca pe orice campanie. Noi nu ne-am gândit la un prag anume de votanţi, ne-am gândit doar să ne facem datoria. În democraţii consolidate precum SUA, cetăţenii sunt aduşi la vot în mod organizat cu autocarul şi există chiar liste de prezentă. La referendum nu s-a practicat turismul electoral în judeţul Vrancea, noţiune prin care înţeleg deplasarea organizată a aceluiaşi electorat la mai multe secţii de votare”, a precizat Oprişan. 

Mai mult, el a explicat că PSD Vrancea le-a dat tuturor reprezentanţilor secţiilor de votare telefoane mobile, acestea nefiind cumpărare cu ocazia referendumului, ci anterior.

„În legătură cu aplicaţia informatică, arăt că ea a fost rezultatul deciziei luate la nivelul conducerii PSD, scopul fiind acela de a se cumula numărul celor care vin la vot. Acelaşi sistem a fost folosit de PDL în colaborare cu STS la alegerile prezidenţiale din 2009. Organizaţia judeţeană PSD Vrancea şi-a dotat toţi reprezentanţii din secţii cu telefoane mobile. Acele telefoane nu au fost achiziţionate cu ocazia referendumului, ci anterior. Au fost folosite inclusiv la alegerile locale şi prezidenţiale anterioare şi ulterioare. Aplicaţia informatică a fost folosită de secretariatul general al  PSD Vrancea şi instruirea oamenilor şi folosirea acestei aplicaţii a fost coordonata de Dragos Bârlădeanu, secretar general al organizaţiei,  cu ştiinţa mea.  Cu prilejul tuturor scrutinelor electorale noi ne instruim colaboratorii. Această aplicaţie informatică şi toate celelalte acţiuni nu au militat nicio secundă în sensul fraudării scrutinului sau încălcarea legii”, a continuat preşedintele Consiliului Judeţean.

Oprişan le-a mai spus judecătorilor că ar fi primit sms-uri de la structura cetrală a partidului în care i se cerea să fie vigilent.

„Cred că am primit sms-uri de la structura centrală în ziua referendumului. Ele recomandau să fim vigilenţi, erau chestiuni uzuale în interesul de a securiza votul”, a spus acesta. 

Mai mult, preşedintele CJ Vrancea a declarat că este de părere că acesta este un dosar politic care este „o jignire la adresa magistraţilor din România”, iar Liviu Dragnea nu este vinovat de nimic.

„Vă spun cu toată responsabilitatea, ca un om cu experienţă necesare în administraţie, în organizare şi în politică. Cu excepţia erorilor voite sau nevoite ale unor reprezentanţi ai unor secţii de votare, acest dosar este o jignire la adresa magistraţilor din România, este un dosar politic. Liviu Dragnea, din punctul meu de vedere, nu a comis nicio eroare, nu a încălcat nicio dispozitiv legală. Nu mi-a cerut nimic ilegal. Nu mi-a făcut nicio sugestie în sensul de a mă comporta în vreun fel, ci doar să îmi fac datoria. Utilizarea aplicaţiei informatice nu putea frauda scrutinul”, a mai spus Oprişan.

Dragnea a cerut audierea lui Ponta, cererea fiind aprobată de magistraţi

La termenul anterior, avocatul lui Liviu Dragnea a cerut magistraţilor audierea, calitate de martor, a lui Victor Ponta, dar şi a 18 coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012. 

Astfel, pe 20 februarie, instanţa a admis această cerere, însă nu a anunţat data la care Ponta va ajunge în faţa judecătorilor. 

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, că va merge "cu toată inima" la Înalta Curte, ca martor în Dosarul referendumului, el arătând că ştie foarte bine ce s-a întâmplat în 2012 şi că nu a existat "nicio lovitură de stat şi nicio fraudă".

Ponta a precizat că nu a fost şi nici nu va fi citat la Înalta Curte, ci se va prezenta în calitate de martor al apărării.

"Nu am fost citat şi nici nu voi fi citat. Am înţeles că avocatul domnului Dragnea mă va înştiinţa şi pe mine, pentru că sunt martorii ceruţi de către avocatul apărării şi atunci avocatul apărării s-a angajat în faţa instanţei că ne anunţă", a spus Ponta.

El a arătat că se va prezenta "cu toată inima" în faţa instanţei.

"Imediat ce mă anunţă, mă duc cu toată inima pentru că ştiu foarte bine ce s-a întâmplat atunci şi ştiu foarte bine că nu a fost nicio lovitură de stat, că nu a fost nicio fraudă, că dacă era nu-l mai votam pe domnul Hellvig la SRI , ce naiba..,", a spus Ponta.

Dosar trimis în judecată în 2013

Pe 7 octombrie 2013, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de alte 74 de persoane, primul termen din dosarul „Referendumul” având loc pe 15 noiembrie 2013. 

Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Referendumul”. Victor Ponta, citat ca martor în acest caz

Premierul Victor Ponta va fi citat ca martor în dosarul „Referendumului”, după ce Curtea Supremă a admis cererea depusă de avocaţii ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea în acest sens.

 

Dosarul „Referendumul“. Vicepremierul Liviu Dragnea l-a luat pe „Nu” în braţe în faţa instanţei: „Mă declar nevinovat”

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a prezentat, joi, la Curtea Supremă, unde a fost luat în discuţie un nou termen din dosarul „Referendumul” în care acesta este judecat, alături de alte aproape 100 de persoane, de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dragnea le-a explicat magistraţilor că nu a cunoscut „vreun preşedinte de secţie de votare în legătură cu referendumul”. Mai mult, acesta a cerut audierea lui Ponta.

VIDEO Inculpat pentru fraude la referendum, Liviu Dragnea devine acuzator de fraude la prezidenţiale : Mită electorală la Alexandria

După ce Teleormanul a ajuns renumit pentru suspiciunile de fraudă de la referendumul din 2012, Alexandria, ajunge cunoscută în 2014 drept reşedinţa în care s-au cumpărat voturi la alegerile prezidenţiale cu 50 de lei. Liviu Dragnea, din poziţia de acuzator, a lansat într-o conferinţă de presă susţinută, astăzi, acuzaţii legate de mită electorală la scrutinul din 2 noiembrie, scena de desfăşurare fiind chiar Alexandria, oraşul său de reşedinţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite