Dosarul „Poşta Română”. Fostul ministru Nagy, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii Supreme la patru ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiariu, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare. Foştii demnitari sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.

UPDATE La rândul său, fostul director al Poştei Române, Dan Mihai Toader a primit patru ani de închisoare cu suspendare, din pedeapsa iniţială de şase ani, în timp ce Andrei Marinescu, fostul director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al aceleiaşi companii, a fost condamnat definitiv de magistraţi la trei ani şi şase luni, cu suspendare. În schimb, Emanoil Lepădatu, fostul director economic executiv al CNPR, a fost achitat.

Pentru Folfa, Instanţa a decis încetarea procesului pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.


Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuriu, a declarat în ultimul cuvânt că e avizul dat este corect.

„Acel aviz este o opinie. O opinie poate fi corectă sau poate fi greşită. Eu cred în continuare că această opinie e corectă pentru că a fost vizată pe acte autentice care se bucură şi astăzi de legalitate", a spus Chiuariu.

De asemenea, fostul ministru a spus că o opinie nu poate produce efecte financiare.„Elementul fundamental e că o opinie ca aceasta nu poate produce efecte financiare, o opinie ca aceasta nu poate produce un abuz şi nu poate avea efecte penale. Cum poate o opinie din 2007 să producă o urmare în 2005? Nu pot să înţeleg lucrul acesta", a mai arătat Chiuariu.

Totodată, acesta a ţinut să arate că nu este singurul care a dat aviz în acest caz.

„Pe situaţia pe care eu am dat aviz au fost doi judecători care s-au pronunţat înaintea mea, unul delegat de la cartea funciară şi unul delegat de la registrul comerţului”, a mai arătat fostul ministru al Justiţiei.

Mai mult, Chiuariu a spus că este printre puţinii politicieni care nu s-a îmbogăţit din politică.

   

„Am intrat în politică la 21 de ani, acum 16 de ani şi am desfăşurat cu onestitate şi bună credinţă toate funcţiile pe care le-am deţinut. Cred că sunt unul dintre puţinii politicieni din România care nu s-a îmbogăţit din politică. Eu am intrat în politică ca să schimb lucrurile în bine", a încheiat Tudor Chiuariu.

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a declarat în ultimul cuvânt că nu a redactat niciodată un astfel de tip de proiect.

„Nu am scris, nu am întocmit, nu am redactat nicioadată un astfel de tip de proiect de guvern. Nu am interacţionat cu nicio persoană in legătură cu acest proiect de guvern", a arătat Zsolt Nagy în faţa magistraţilor Curţii Supreme.

 Avocatul fostului ministru al Justiţiei, Alexandru Chiciu, a arătat în faţa magistraţilor că un aviz nu poate duce la adoptarea unui proiect.

„Un aviz favorabil al ministrului Justiţiei nu conduce la adoptarea unui proiect de aşa natură. Numai primul ministru poate hotărâ în numele Guvernului, iar ministrul Justiţiei nu poate face acest lucru”, a spus avocatul.

De asemenea, acesta a susţinut că „un aviz din 2007 al Ministerului Justiţiei nu putea produce urmări unei situaţii petrecute în 2005”.

Totodată, Chiciu a precizat că procurorii DNA admit că Tudor Chiuariu nu avea cunoştinţă despre litigiul dintre Poşta Română şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Mai mult, apărătorul a precizat că avizul este şi poate însemna o opinie.

Procurorii anticorupţie au cerut pentru fostul ministru al Telecomunicaţiilor Zsolt Nagy şi pentru fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu pedepse cu închisoarea de la 5 la 15 ani pentru abuz în serviciu.

La termenul de astăzi, cei implicaţi în dosar vor avea posibilitatea, la finalul pledoariilor avocaţilor şi procurorilor, să susţină un „ultim cuvânt”. Ulterior, după încheierea şedinţei de judecată, completul de cinci judecători ar putea da un verdict în acest caz, dar cel mai probabil vor stabili o dată ulterioară la care se vor pronunţa.

În noiembrie 2012, Instanţa Supremă i-a condamnat pe Mihai Toader, fost director al Poştei Române, la şase ani de închisoare cu executare şi pe Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a fost achitat.

Sentinţa magistraţilor a fost atacată cu recurs, iar dosar s-a mutat la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.

Fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor Zsolt Nagy sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că imobilul şi terenul aferent ar fi fost subevaluate intenţionat de către conducerea Poştei din perioada 2005 – 2007, preţul clădirii şi terenul fiind estimat cu 3,6 milioane de euro mai puţin decât cel real.

Dosarul a fost transmis instanţei în decembrie 2010 după ce procurorii anticorupţie au cerut avizul preşedintelui României pentru cercetarea celor doi foşti miniştri.

Pe lângă Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy mai sunt cercetaţi şi trei directori ai Poştei Române, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Aceştia sunt preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Dan Mihai Toader, directorul economic executiv al CNPR, Emanoil Lepădatu, şi directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Andrei Marinescu. În acelaşi dosar mai este cercetat şi administratorul S.C. TOPCADEX 99 S.R.L., care este acuzat de fals în scrisuri.

Prejudiciul creat: peste 8,6 milioane de euro

Procurorii DNA susţin că în perioada 2005 – 2007 acuzaţii au participat la trecerea ilegală a unui imobil de pe Calea Victoriei care făcea parte din patrimoniul statului, în proprietatea privată prin intermediul unor acte nelegale. Prin această modalitate, statul român a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 de euro.

Fostul ministru al Justiţiei declara, în februarie 2011, că implicarea sa în acest dosar este doar o „răzbunare prostească” a procurorului Doru Tulus după ce Chiuariu l-a revocat din funcţie.

Ştiri pe aceeaşi temă:

2014, anul unor mult aşteptate sentinţe definitive

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii: Modificările din Codul Penal îi vor scăpa şi pe foştii miniştri Chiuariu, Ridzi şi Sereş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite