Dosarul „Petromservice”. Sorin Ovidiu Vîntu şi-ar fi recunoscut faptele. Acesta riscă până la şapte ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri este judecat pentru delapuidare
Omul de afaceri este judecat pentru delapuidare

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu ar putea primi până la şapte ani de închisoare, după ce, la ultimul termen al procesului, şi-ar fi recunoscut faptele de care este acuzat în dosarul „Petromservice”. Prejudiciul produs companiei se ridică, potrivit rechizitoriului făcut de anchetatori, la peste 83,5 de milioane de euro.

Concret, „deşi procurorii nu au putut proba că Sorin Ovidiu Vîntu controla din umbră Petromservice şi ar fi  fost creierul întregului circuit financiar al spălării banilor, la ultimul termen  omul de afaceri a solicitat să fie audiat şi a susţinut că era  şi este acţionarul real al societăţii Petromservice confirmând acuzaţia procurorilor. Astfel, Vîntu a  recunoscut faptele  uimindu-şi atât avocatii, cât şi pe judecătorul care este investit cu soluţionarea cauzei”, notează avocatura.com

Cu toate acestea, menţionează sursa citată, avocata omului de afaceri, Angela Enache i-a cerut judecătorului achitarea  clientului său pentru infracţiunea de complicitate la delapidare. „Având în vedere condamnările anterioare ale clientului său, apărătorul a formulat şi o cerere subsidiară solicitând magistratului, în eventualitatea în care nu va dispune o soluţie de achitare, să aplice legea penală mai favorabilă şi să constate că sub aspectul tratamentului sancţionator legea penală mai favorabilă este legea nouă, care prevede pentru infracţiunea de delapidare pedeapsa închisorii cuprinsa între 2 şi 7 ani, care trebuie redusă cu jumătate ca urmare a denunţului pe care Sorin Ovidiu Vîntu l-a formulat împotriva lui Rudel Obreja”.

De asemenea, sursa citată arată că, avocatul lui Liviu Luca a solicitat achitarea acestuia susţinând că Liviu Luca nu a avut atribuţii de gestionare, administrare a patrimoniului Petromservice şi a participat la Adunările Generale ale Acţionarilor Petromservice în care s-ar fi decis achiziţionarea de acţiuni la societăţi în Republica Moldova în calitate de acţionar minoritar, deşi procurorii îl acuză că el era la acea dată beneficiarul real al offshore-ului ce deţinea 54% din acţiunile Petromservice . În cazul în care instanţa îi va găsi vinovati pe Sorin Ovidiu Vîntu şi pe Liviu Luca, aceştia riscă să piardă toată averea,  întrucat procurorii au cerut menţinerea şi valorificarea sechestrelor asupra 30 imobile aparţind lui Luca şi 24 imobile aparţinând omului de afaceri.

O primă decizie în acest caz ar putea fi dată pe 24 iunie.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", se arată într-un comunicat de presă de joi al Parchetului instanţei supreme.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii

În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

"Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au precizat procurorii.

După gratii pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa

Vîntu se află la penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

El a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Vîntu a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Vîntu este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului. Decizia nu e definitivă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins astăzi recursul făcut de Sorin Ovidiu Vîntu la decizia Tribunalului Bucureşti care l-a condmnat pe omul de afaceri la doi ani de închisoare cu executare. Acesta este acuzat de favorizarea infractorului. Concret, Vîntu l-ar fi ajutat cu bani pe fostul director al Gelsor, Nicolae Popa - condamnat în dosarele „FNA” şi „FNI” - cât a fost fugit din ţară. Decizia nu este definitivă.

Pronunţarea în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu e acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa, amânată pentru 20 iunie

Curtea de Apel Bucuresti a amânat joi pentru 20 iunie pronunţarea în cazul apelului declarat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul în care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea fostului director al Gelsor Nicolae Popa, condamnat în dosarele FNA şi FNI.

DOSARUL „FUGA LUI POPA”  Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare

Instanţa Tribunalului Bucureşti l-a condamnat marţi pe Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, în dosarul în care este acuzat că l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa să fugă din ţară. Totodată, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul preşedinte al Băncii Române de Scont, Octavian Ţurcan şi şoferul lui Vîntu, Alexandru Stoian.

Cum a dat SOV tunul la FNI: 13 paşi care i-au purtat noroc în delapidarea celor 7 milioane de dolari

Creierul din spatele celei mai mari inginerii financiare, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost trimis în judecată pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI). „Adevarul” vă prezintă, în episoade, filmul complet al celui mai răsunător scandal financiar care a existat vreodată în România şi care a păgubit 300.000 de investitori.

Procurorii: Vîntu l-a pus pe Nicolae Popa să delapideze banii FNI din care şi-a clădit un imperiu imobiliar

Dosarul FNI trimis azi în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) se referă doar la o parte din istoria prăbuşirii FNI, şi anume la modul în care Sorin Ovidiu Vîntu a scos ilegal de la FNI peste 7 milioane de dolari (la valoarea din 2000), bani din care SOV a cumpărat imobile şi şi-a finanţat afacerile.

Sorin Ovidiu Vîntu, la un pas de un nou proces în dosarul FNI

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat în Penitenciarul Jilava după ce a fost condamnat la un an de închisoare pentru şantaj, a fost dus, joi dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Dosarul „FNI”: Nicolae Popa, audiat la Parchetul General

Nicolae Popa a fost adus în această dimineaţă la Parchetul Instanţei Supreme pentru a fi audiat în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost pus sub acuzare de procurori pentru spălare de bani şi instigare la delapidare. 

DOSARUL „PETROMSERVICE” Vîntu şi Luca au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidare

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, au fost trimişi în judecată joi, de procurorii Parchetului General, sub acuzaţiile de spălare de bani şi delapidare. Prejudiciul produs companiei Petromservice se ridică, potrivit rechizitoriului făcut de anchetatori, la peste 83,5 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite