Dosarul patronilor de la „Colectiv”, reunit cu cel al fostului primar Cristian Popescu-Piedone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a decis luni că dosarul în care sunt judecaţi patronii de la Clubul Colectiv să fie reunit cu cel în care este inculpat fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

Procurorii de la Parchetul General au fost cei care au cerut primii reunirea celor două dosare, deoarece în dosarul în care erau judecaţi patronii de la Colectiv, aflat iniţial pe rolul Judecătoriei Sectorului 4, nu exista nicio instituţie parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaţilor nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului, în timp ce în dosarul lui Piedone, aflat la Tribunalul Bucureşti, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4, potrivit Agerpres.

Ulterior, avocaţii patronilor de la Colectiv au susţinut reunirea dosarelor, în timp ce Piedone s-a opus. Dosarul reunit va fi judecat la Tribunalul Bucureşti, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru 23 iunie.

Decizie similară şi la Judecătorie

Judecătoria Sectorului 4 a decis pe 5 aprilie, să reunească dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone, cauza fiind trimisă la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015. În dosarul "Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. Dosarul "Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.

Acuzaţiile în cazul patronilor de la Colectiv

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Cazul Cristian Popescu Piedone

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată pe fostul edil, alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie instanţa a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit.

Al treilea dosar, al pompierilor

Un al treilea dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv este cel în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.

În 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată pe Antonina Radu şi George Petrică Matei, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, pentru că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri.

În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

Incendiul de la Colectiv

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite