Dosarul Nana. Membrii Comisiei de Fond Funciar, acuzaţi că au retrocedat ilegal zeci de terenuri, trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au pus sechestru pe terenurile Ioanei Băsescu din comuna Nana
Anchetatorii au pus sechestru pe terenurile Ioanei Băsescu din comuna Nana

Membrii Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, judeţul Călăraşi, între care şi primarul Gheorghe Dobre, au fost trimişi în judecată, vineri, în dosarul instrumentat de Parchetul General privind retrocedari ilegale de terenuri. În total 11 persoane vor fi judecate de magistraţii Tribunalului Călăraşi. În acest dosar, a fost pus sub sechestru şi terenul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte.

Cei 11 vor fi judecaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, conflict de interese, spălare a banilor şi fals în declaraţii.

Faptele care au constituit obiectul cercetărilor în acest dosar vizează un număr de 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole, toate soluţionate de Comisia Nana în perioada mai 2006 — decembrie 2010.

Procurorii arată că aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în perioada 2005 – 2010, Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marian Dobre, Marius Gelu Neagu şi fostul primar comunei Nana, Dumitru Budeşteanu, care între timp a decedat, ar fi iniţiat şi sprijinit un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu şi Daniela Negoiţă. În urma formării acestei grupări, inculpaţii au săvârşit o serie de infracţiuni care au avut ca rezultat retrocedarea de terenuri în mod ilegal.

Procurorii susţin că pentru a-şi îndeplini scopul, acela de a retroceda acele terenuri, „inculpaţii au folosit diverse manopere frauduloase, inclusiv falsificarea unor înscrisuri, între care: procese verbale de şedinţă, cereri de retrocedare, declaraţii pe propria răspundere, acte de stare civilă ori copii de pe acestea, declaraţii olograf, diverse adrese”.

"Ulterior validării ori emiterii titlului de proprietate, în scopul ascunderii originii ilicite, au transferat, au determinat ori au ajutat la transferul dreptului de proprietate asupra unor terenuri retrocedate, totodată au săvârşit acţiuni care au avut ca rezultat dobândirea, deţinerea şi folosirea de bani şi terenuri cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni", conform Parchetului General.

De asemenea, aceştia au scris, au acceptat depunerea şi au înregistrat retroactiv în registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decădere prevăzut de legislaţia în domeniu, cereri despre care s-a stabilit că nu au fost semnate de titulari.

Mai mult, din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că cererile nu cuprindeau toate datele şi elementele necesare, soluţionarea lor făcându-se în lipsa actelor prevăzute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de moştenitor sau declaraţia pe proprie răspundere).

Infracţiunile de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu reţinute în sarcina inculpaţilor au avut ca rezultat producerea unei pagube în dauna domeniului privat al statului în cuantum de 3.076.949 lei.

În scopul recuperării pagubei, s-a dispus instituirea sechestrului penal asigurător asupra terenurilor dobândite prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor.

Totodată, în vederea confiscării bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, s-a instituit măsura sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Faţă de aceste persoane procurorii au dispus începerea urmăririi penale pe 4 iulie 2014, după ce, pe 16 aprilie 2014, Parchetul General anunţa că a declanşat verificări cu privire la terenurile din comuna Nana.

În acelaşi dosar, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri mobile şi imobile, dar şi un teren de 735 de hectare, în cazul căruia procurorii au suspiciuni că a fost retrocedat în mod ilegal.Terenul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu este şi el sub sechestru în acest dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite