Dosarul de mită al lui Mircea Beuran, „disecat“ la Curtea de Apel: chirurgul rămâne în arest la domiciliu - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecător (motivare): Inculpatul Beuran a transormat spitalul în propria „piaţă de desfacere” Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Judecător (motivare): Inculpatul Beuran a transormat spitalul în propria „piaţă de desfacere” Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Chirurgul Mircea Beuran –  acuzat de procurori că ar fi primit mită 10.000 de euro de la o denunţătoare – rămâne în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins atât contestaţia lui, cât şi pe cea a procurorilor, făcute împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti.

Săptămâna trecută, un judecător de drepturi şi libertăţi a decis să îl plaseze pe profesorul Beuran în arest la domiciliu, decizie pe care a atacat-o şi chirurgul, şi procurorul de caz.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. Medicul va afla dacă îşi va petrece urrmătoarele 30 de zile în arest preventiv, în arest la domiciliu, sub control judiciar cu anumite obligaţii sau, dimpotrivă, fără nicio restricţie. 

O convorbire din mediul ambiental realizată de către procurorii DNA este considerată de către un judecător de drepturi şi libertăţi ca fiind „deosebit de relevantă” pentru a dovedi că Mircea Beuran a primit suma de 10.000 de euro drept mită, transformând spitalul în propria „piaţă de desfacere”.

Informaţia apare în extrasele date publicităţii de Tribunalul Bucureşti, la solicitarea „Adevărul”, din care reiese că medicul Beuran a „picat” pe interceptări, de data aceasta cele făcute chiar de DNA, după decizia CCR din 2016, care a scos SRI din procesele penale. DNA îl acuză pe reputatul chirurg că ar fi luat mită 10.000 de euro de la o denunţătoare, medic, pentru a-i facilita obţinerea unui post de asistent universitar.

Astfel, dosarul de corupţie al medicului Mircea Beuran este printre primele cauze de corupţie instrumentate de DNA după decizia CCR, în care interceptările (ambientale, nu telefonice) sunt realizate de procurorii anticorupţie.

„Relevante, sub aceste aspect, sunt interceptările realizate în cauză de unde rezultă recunoaşterea explicită a inculpatului ...(…) că în data de ...2018, a primit suma de (…) de la …, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, în sensul de a propune scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată în specialitatea … realizată (şi) prin propunerea spre aprobare a statelor de funcţii, respectiv pentru a asigura câştigarea acestui concurs de către denunţătoare. Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine, ca deosebit de relevantă, convorbirea înregistrată în mediu ambiental din data de ...2020 între martora denunţătoare şi inculpat”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Spitalul, o „piaţă de desfacere” pentru Beuran

Prin acţiunile sale, medicul Mircea Beuran a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria „piaţă de desfacere”, precizează judecătorul de la Tribunalul Bucureşti.

„Fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (...) în propria "piaţă de desfacere', ca sursă personală de venituri ilicite”, se arată în motivare.

Arest la domiciliu, în vila de la Ciolpani

Tribunalul Bucureşti a dezbătut, pe data de 14 februarie, în şedinţă secretă, propunerea de arestare preventivă a medicului chirurg Mircea Beuran. Un judecător de drepturi şi libertăţi a respins cererea procurorilor şi l-a plasat pe celebrul doctor în arest la domiciliu, mai exact în vila lui din localitatea Ciolpani. De acolo a răspuns, duminică, Mircea Beuran la telefon. „Odată cu continuarea acestei investigaţii nu am ce declaraţii să fac. De asta. Deci este un protocol pe care îl respect cu desăvârşire. Vă mulţumesc foarte mult”, a fost tot de a declarat medicul în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite