Dosarul "Mită pentru amendamente în Parlamentul European": Adrian Severin, condamnat la 3 ani şi 3 luni cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis condamnarea fostului europarlamentar Adrian Severin la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători.

În ultimul cuvânt, Adrian Severin a cerut fie achitarea sa, fie condamnarea la pedeapsa maximă.  “Îmi cer scuze pt ca o sa va mai consum din timp. Ne aflăm într-un caz special. Pentru dumneavoastră poate e doar un dosar penal, pentru mine e mai mult decât atât.  Timpul pe care îl folosesc, vreau sa va vorbesc despre un caz relativ simplu judiciar. Îmi cer scuze dacă v- am creat o stare de disconfort”, şi-a început pledoaria Adrian Severin.

Judecătorul l-a oprit: „Nu ne aţi creat o stare de disconfort”.

Adrian Severin: „Nu există fapte, nu am depus niciun amendament, nu am luat cuvântul pentru vreun amendament, nu am făcut vreun  raport pentru vreun amendament. Nu am folosit în raporturile cu domnii respectivi niciuna dintre atribuţiile mele. Nu există intenţie, pentru că întreaga discuţie a fost în legătură cu prestarea unor servicii de consultanţă. S-a vorbit mult în legătură cu calitatea probei audio. I-au această înregistrare aşa cum este şi vă rog să observaţi că este un fir roşu de la un capăt la altul. Spun că nu vreau să fac nimic ilegal. La final spun ca tot ce am făcut a fost în limitele legale. Dacă aş fi fost în înţelegere cu acesti jurnalişti,  această declaraţie era ridicola. Nu exista prejudiciu. Menţionez, fără sa dezvolt, nu există probe, în sensul de legale, autentice, de încredere”.

Adrian Severin a ţinut să arate completului de judecată că în cariera sa a avut mai multe funcţii şi le-a enumerat.

Între 12 decembrie 1996 şi 29 decembrie 1997 a deţinut funcţia de ministru de externe al României. Din septembrie 2005 Adrian Severin a fost euroobservator român în Parlamentul European, pentru ca odată cu aderarea României la Uniunea Europeană să devină europarlamentar. În cadrul Parlamentului European a fost preşedinte al delegaţiei socialiste române din cadrul Grupului Socialist. Adrian Severin a fost deputat în Parlamentul României între 1990-2008.

„Spun aceste lucruri nu ca să vă impresionez, ci ca să arăt două lucruri. Primul: poate cineva să creadă că un om care are atâtea funcţii să se bucure la 12 mii de euro?! Toate aceste funcţii nu au mai fost ocupate de un român, în acest pachet. Dumneavoastră ca instanţă românească nu puteţi să nu ţineţi cont de aceste lucruri. Ce firma vine sa te plătească pentru amendamente într o comisie în care nu eşti membru? Oare acest lucru nu arată că avem de a face cu o farsă cu un substrat politic, extern?”.

„Avem de-a face cu o farsă care are substrat politic"

Adrian Severin a susţinut că s-a dorit dislocarea unui român din aceste functii. „Avem de a face cu o farsă care are substrat politic. Mă surprinde încrâncenarea cu care Parchetul susţine că 100.000 de euro erau pentru depunerea unor amendamente. Amendamentul a fost luat de o instituţie din Parlamentul  European şi institutia m-a ales pe mine”.

“Experienţa din misiunile pe care le-am avut îmi spune că trăiesc într-o lume periculoasă. Din nefericire, în România sunt descoperite noi fapte de corupţie. La prima vedere avem de-a face de reţele. Numele meu nu se regăseşte pe aceste liste. Sunt printre cei mai săraci oameni din politica românească. Puteam să mă îmbogatesc cand am fost ministrul Privatizarilor. Eu văd acest proces şi în faţa istoriei. Acest caz nu a fost pus la cale în România. Inclusiv demnitari străini ar fi putut confirma asta. Singurul deznodământ ar fi achitarea. Acesta trebuie să fie răspunsul dat celor care cred că toţii românii sunt corupţi. Pentru această ţară nefericită, vreau ori achitare, ori pedeapsa maximă”.

Acuzaţiile DNA

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată, pe 11 septmebrie 2013,  de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
De asemenea, în schimbul banilor, Severin a acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la "Sunday Times".

La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.
"În contextul discuţiilor din perioada ianuarie - martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane", se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cum a început ancheta

Cercetările privind suspiciunea săvârşirii de către Severin Adrian, alături de alte persoane, a unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene vor continua într-un dosar desprins din cel în care a fost trimis în judecată, au precizat procurorii.
Europarlamentarul Adrian Severin a fost în 6 august la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală. Severin declara atunci că nu are mari speranţe în acest dosar, precizând că, în opinia sa, este vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă.
În primăvara 2011, reporterii de la "Sunday Times" au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.
Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Demisiile

În 20 martie 2011, Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică "The Sunday Times" împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.
În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.
În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.
Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat în 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite