Dosarul Microsoft, precum Mioriţa: Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş l-au „îngropat” pe Gabriel Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti” la intrarea în sediul DNA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti” la intrarea în sediul DNA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

S-a dat startul judecării dosarului „Microsoft 3”, în care au fost trimişi în instanţă, printre alţii, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi Dinu Pescariu. Dosarul s-a reluat de la zero după ce unul dintre judecători s-a pensionat. La termenul de azi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, precum şi omul de afaceri Doin Cocoş, au recunoscut că 4 milioane de euro îi erau destinaţi lui Gabriel Sandu.

„Judecător: Vă menţineţi declaraţiile?

Gheorghe Ştefan: Menţin în principiu...

Judecator: De ce în principiu? 

Gheorghe Ştefan: Pentru că nu mai ţin minte. Am spus adevărul fără să mi se sugereze să fac afirmaţii care nu corespund adevărului.

Judecator: Aţi spus ceva despre 4 milioane de euro. 

Gheorghe Ştefan: Din cele 4 milioane de euro două milioane au rămas în Elveţia, nu au ajuns la mine. În trei offshore-uri au rămas, sunt menţionate în rechizitoriu. Restul de două milioane au ajuns la firme din România are i-au scos cash.

Judecator:  Aţi spus la un moment dat aţi spus: „Cocoş a spus ţi-am rupt pentru ţine 4 milioane de euro'.

Gheorghe Ştefan: Da, menţin, aşa am spus. Nu mai am alte elemente pe care să le fac cunoscute instanţei.

Avocat Dan Chitic: Dacă sumele despre care a fost întrebat sunt aceleaşi cu cele din Microsoft 1 prin care a fost condamnat. 

Gheorghe Ştefan: Da, sunt aceleaşi din Microsoft 1. Eu mi-am primit pedeapsa. 

Dorin Cocoş. Menţin declaraţia, nu am fost influenţat de nimeni, am spus adevărul. 

Judecator:  Să mai spuneţi dacă menţineţi declaraţia cu privire la 4 milion de euro. Aţi spus că dacă nu i se dădeau 4 milioane lui Gabriel Sandu acesta nu făcea achiziţia. 

Dorin Cocoş: Menţin integral declaraţia, inclusiv paragrafele cu cele 4 milioane de euro date lui Sandu Gabriel.

Avocat Dan Chitic: Dacă sumele despre care face vorbire sunt aceleaşi cu cele pt care a fost condamnat. 

Dorin Cocoş: În opinia mea, suma de 4 milioane de euro e una şi aceeaşi cu cea pentru care am fost condamnat.

Gabriel Sandu, din spate către avocat: Dan, Dan! Gata, gata!”

Microsoft 3 se reia de la zero

Judecarea dosarului „Microsoft 3”, în care au fost trimişi în instanţă, printre alţii, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, se reia de la zero, după ce unul dintre judecători din completul de la Înalta Curte s-a pensionat.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis o cerere depusă de avocaţi prin care solicitau reluarea cercetării judecătoreşti în dosarul „Microsoft 3", în urma pensionării judecătorului Geanina Arghir şi înlocuirea acesteia cu Alexandra Iuliana Rus, stabilind reluarea de la zero a procesului.

Pe 27 septembrie 2017, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul „Microsoft 3".

Potrivit DNA, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft, Gabriel Sandu, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea lui Claudiu Florică şi a lui Dinu Pescariu, ar fi depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006.

„În acest context, inculpaţii Dinu Mihail Pescariu şi Claudiu Ionuţ Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinţa nr. 258/24.03.2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnaţi Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu pentru trafic de influenţă)", spune DNA.

Prejudiciul reţinut de DNA este de 51.396.344 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către SC Dim Soft SRL (38.786.000 euro).

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite