Dosarul Microsoft: Dumitru Nicolae, eliberat condiţionat. În cazul lui Cocoş, decizia se amână

Dosarul Microsoft: Dumitru Nicolae, eliberat condiţionat. În cazul lui Cocoş, decizia se amână

Dumitru Nicolae a fost eliberat condiţionat

Condamnaţi la câte doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae au făcut cereri de eliberare condiţionată, care au ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Ilfov. Instanţa a decis ca Dumitru Nicolae să fie eliberat.

UPDATE 21.50 Omul de afaceri Dumitru Nicolae a părăsit, vineri seară, Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiţionată a acestuia.

Dumitru Nicolae le-a spus jurnaliştilor că abia aşteaptă să îşi vadă copiii.

UPDATE Instanţa Tribunalului Ilfov a dispus eliberarea condiţionată a omului de afaceri Nicolae Dumitru, condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft. În cazul lui Dorin Cocoş, magistraţii au amânat până în 26 octombrie pronunţarea unei decizii privind eliberarea condiţionată, la solicitarea avocaţilor omului de afaceri.

„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei (...) pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Dumitru Nicolae“, este decizia pronunţată vineri de Tribunalul Bucureşti.

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea de eliberată condiţionată în cazul lui Dorin Cocoş, în timp ce în cazul lui Dumitru Nicolae decizia a fost de eliberare condiţionată. Cocoş a contestat sentinţa, în timp ce în cazul lui Dumitru Nicolae, cei care au atacat decizia au fost procurorii.

Tribunalul Ilfov urmează, vineri, să analizeze ambele cazuri, deciziia acestei instanţe fiind definitivă.

În 3 octombrie 2016, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro şi 2 ani şi 4 luni închisoare.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste 2.000.000 euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani.

Dosarul Microsoft

Judecarea dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat în octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările