Dosarul Microsoft II: Cum l-au înfundat Cocoş şi „Pinalti“ pe ministrul Vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valerian Vreme fost ministru al Comunicaţiilor soseşte la DNA pentru audieri  FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Valerian Vreme fost ministru al Comunicaţiilor soseşte la DNA pentru audieri FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Milionarul Dorin Cocoş şi fostul primar PDL al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan - „Pinalti“, au dat două declaraţii la DNA în care au explicat cu detalii afacerea din dosarul „Microsoft II“. Este vorba de cazul în care fostul ministru PDL al Comunicaţiilor, Valerian Vreme (54 de ani), a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Valerian Vreme însă a fost acuzat că în calitate de ministru a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, un contract ce avea ca obiect închirierea, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Societatea D.Con-Net AG, în spatele căreia erau Dinu Pescariu şi Claudiu Florică,  ar fi cumpărate aceste licenţe cu 2,6 milioane de euro, în perioada 2010-2012.

Ministerul Comunicaţiilor a plătit pentru aceste licenţe suma de 13.904.599 de euro. Prejudiciul adus statului: 11.291.794 euro. Vreme declara la începutul anchetei că este nevinovat, iar decizia de a semna contractul a fost făcută în baza unei HG.

PROMISIUNEA DE BANI

Cocoş şi „Pinalti“ au explicat la DNA, în declaraţiile de martori, că ei au fost cei care i-au pus în legătură pe Pescariu şi Florică cu Vreme. Detaliile apar în dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Curtea
Supremă. Totul ar fi pornit de la Pescariu şi Florică care ar fi încercat contactarea unor miniştri din guvernul Emil Boc, pentru extinderea unui contract de închiriere a unor licenţe Microsoft. „Precizez că Dorin Cocoş mi-a comunicat că era vorba de o deblocare a plăţilor către firmele controlate de Claudiu Florică şi Pescariu Dinu şi nu de încheierea unui act adiţional privind utilizarea licenţelor educaţionale Microsoft în şcoli“, s-a delimitat „Pinalti“. 

„Dorin Cocoş mi-a confirmat că într-adevăr, după ce l-am pus în legătură cu Valerian Vreme, el mai departe a intermediat o întrevedere între Pescariu Dinu şi Valerian Vreme, care a avut loc la Spa-ul lui Pescariu Dinu de la fosta bază Cutezătorii, iar după această întrevedere problema pe care Pescariu Dinu şi Florică o aveau la MCSI cu deblocarea plăţilor s-a rezolvat“, a mai exlicat fostul primar al oraşului Piatra-Neamţ.

Cocoş a confirmat că prima întâlnire dintre Vreme şi Pescariu a avut loc la hotelul său de lângă Gara de Nord. „Precizez că anterior, Pescariu Dinu mi-a spus că dacă se face afacerea aceasta este dispus să ajute campania PDL cu un milion de euro. Arăt că nu am primit de la Pescariu Dinu niciun ban din suma menţionată“, a declarat Cocoş. Afaceristul a făcut şi alte precizări interesante: „Arăt că publicitatea şi banii pe care i-am dat lui Gheorghe Ştefan, la care acesta face referire, au fost pentru faptul că televiziunea lui era printre puţinele care susţineau PDL şi pe soţia mea Elena Udrea“.

FUNERIU A PRIMIT NUP

În acelaşi dosar, cazul fostului ministru al Învăţământului, Daniel Funeriu (46 de ani)cercetat tot pentru abuz în serviciu, a fost clasat. Funeriu fusese acuzat că a semnat o notă privind necesarul de licenţe Microsoft în şcoli. Ancheta a scos la iveală că Funeriu nu a cauzat niciun prejudiciu prin stabilirea greşită a numărului necesar de licenţe educaţionale, dat fiind că ulterior au fost modificate atât cantităţile aferente produselor software, cât şi perioada dreptului de utilizare a acestora. „Fapta nu este prevăzută de legea penală”, a fost concluzia DNA în cazul lui Funeriu.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite