Dosarul „Microsoft II”: Kovesi îi cere lui Iohannis ridicarea imunităţii în cazurile foştilor miniştri: Alexandru Athanasiu, Adriana Ţicău şi Dan Nica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Nica dosar Microsoft colaj foto Eduard Enea/Microsoft
Dan Nica dosar Microsoft colaj foto Eduard Enea/Microsoft

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului General al României referatul cauzei  în vederea sesizării Preşedintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală în cazul foştilor miniştri Dan Nica, Adrian Ţicăi şi Alexandru Athanasiu. Cererea este făcută în dosarul „Microsoft II”.

Potrivit procurorilor DNA, foştii ministry sunt cercetaţi pentru posibile infracţiuni de abuz în serviciu.

Dan Nica, ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

Silvia Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

Alexandru Athanasiu, ministru al educaţiei şi cercetării în perioada 2003-2005, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Nica, acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, ar fi iniţiat şi ar fi susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

„În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, arată procurorii DNA.

Ţicău, acuzaţiile procurorilor DNA

În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ţicău Silvia Adriana, cu încălcarea privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, ar fi efectuat următoarele activităţi:

  • „a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003”,
  • „a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat”.

În această modalitate, Ţicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Athanasiu, acuzaţiile procurorilor DNA

În calitate de ministru al educaţiei şi cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, ar fi iniţiat şi ar fi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

„În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, acuză procurorii DNA.

Audierile au început săptămâna aceasta

Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu (61 de ani), este primul oficial român chemat la DNA pentru a fi pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft II”. Procurorii au mai transmis  luni procurorului general al României, un referat al dosarului pentru a sesiza Camera Deputaţilor pentru a putea începe ancheta în cazul lui Eugen Bejinariu (57 de ani).

Politicianul este cercetat pentru abuz în serviciu pentru activitatea sa din perioada 2003-2004, când a ocupat funcţia de secretar general al Guvernului Adrian Năstase. În acelaşi caz au mai fost puşi luni sub acuzare, pentru complicitate la abuz în serviciu: Claudiu Florică, fostul director al companiei Fujitsu Siemens Computers (FSC) România, şi doi foşti manageri „Microsoft” România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Petrişor Artopolescu.

Prejudiciu de 66,9 milioane de dolari

Ancheta a fost reluată, după ce luna trecută patru VIP-uri au fost condamnate definitive în dosarul intitulat „Microsoft I”: fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan- 6 ani, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu- 3 ani, afaceriştii Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae- câte 2 ani şi 4 luni. Este vorb ade un dosar în care apar numele unor foşti miniştri, pentru care DNA a cerut încă din 2014 ridicarea imunităţii, şi în care mai apare Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Daniel Funeriu, Mihai Tănăescu, Dan Nica, Valerian Vreme sau Adriana Ţicău.

Dacă în „Microsoft I”, procurorii au cercetat şpaga care a fost dată unor demnitari pentru a se semna mai multe contracte IT, în „Microsoft II” anchetatorii investighează cum s-au încheiat aceste contracte. Potrivit DNA, este vorba de un semnarea unui acord de licenţe IT, continuat de două acte adiţionale, iar în ruma afacerii statul ar fi fost păgubit cu 66,9 milioane de dolari.

Contractul, fraudă din start

Totul începe pe 15 aprilie 2004, când oficialii Microsoft au oferit Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale. În realitate, discountul de 47 % oferit de Microsoft, s-ar fi transformat în şpagă pentru înalţi funcţionari şi miniştri. Aşa că acest contract s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft.

Totul s-ar fi făcut prin intermediul firmei FSC. DNA arată că Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25,7 milioane de dolari (preţul licenţelor cu discount), iar FSC a refacturat către Guvernul României suma de 54,5 milioane de dolari. Ulterior, contractul a fost extins în noiembrie 2004, deşi nu era necesar acest lucru, pentru achiziţia altor licenţe. Prejudiciu:  alte 19, 3 milioane de dolari. În 2008 au fost încheiate alte acte adiţionale, pentru achiziţia a circa 40.000 de licenţe. Statul ar fi fost prejudiciat din nou cu 18,8 milioane de dolari. De fiecare dată, FSC ar fi fost interpus între Microsoft şi Guvern. 

Procurorii DNA arată că Bejinariu ar fi iniţiat şi susţinut mai multe hotărâri de Guvern prin care se aprobau încheiere unor contracte între Guvernul României şi FSC, privind produse Microsoft. În acestea se arăta, în mod nereal, că FSC are calitatea de unic distribuitor pentr aceste produse, sau că statul are nevoie de închirierea unor licenţe IT.

Athanasiu: „Nu m-am atins de un ban”

Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, a stat luniaproape două ore la DNA şi a luat la cunoştinţăd e acuzaţia de abuz în serviciu. La ieşire, politicanul a explicat că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli. Athanasiu a precizat că procurorul de caz i-a spus că acele licenţe pentru şcoli nu erau întru totul necesare.

Fostul ministru a precizat că, atunci când a semnat, l-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi unul din Ministerul Telecomunicaţiilor. „Nu-i nicio fericire abuzul, abuzul are nişte pedepse enorme, iar eu încă nu mă gândesc foarte serios să intru într-un regim de recluziune când nu m-am atins de un ban ca slujbaş al statului roman”,a  precizat Athanasiu.

Rolul lui Claudiu Florică

Cei trei trei foşti directori ai societăţilor IT au fost puşi luni sub control judiciar, iar procurorul le-a stabilit mai multe obligaţii, printre care şi un program de supraveghere la poliţie. Florică este acuzat că pentru a crea aparenţa că FSC este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, a semnat ofertele comune FSC – Microsoft România din datele de 2 octombrie 2003, respectiv 12 martie 2004. Din partea Microsoft, aceste oferte au fost semnate de Hotăran şi Artopolescu. „Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, acuză DNA.

Claudiu Florică şi afaceristul Dinu Pescariu au fost denunţătorii principali ai procurorilor în dosarul „Microsoft”, care a dus la condamnare celor 4 VIP-uri. Florică şi-a menţinut în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă declaraţiile de la DNA. „În momentul în care am aflat volumul aproximativ al licenţelor Microsoft, în jur de 90 de milioane de euro, eu am avansat către cei trei inculpaţi propunerea ca aceştia să primească 16 - 17 milioane de euro, sumă pe care eu am considerat-o ca fiind rezonabilă pentru acest proiect şi acea perioadă”, declara  Florică, anul trecut, la Curtea Supremă.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite