UPDATE Dosarul „Microsoft”. Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, reprogramaţi la DNA pentru audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierea Ecaterinei Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, şi a lui Şerban Mihăilescu, fostul secretar general al Guvernului, a fost reprogramată pentru sfârşitul săptămânii. Cei doi sunt aşteptaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) încă de săptămână trecută pentru a fi audiaţi în dosarul „Microsoft”.

UPDATE Cei doi parlamentari au fost citaţi pentru a se prezenta astăzi la audieri, însă anchetatorii nu au primit nici până acum documentele privind avizul dat de Camera Deputaţilor privind ridicarea imunităţii acestora. Astfel, procurorii au fost nevoiţi să reprogrameze pentru acest sfârşit de săptămână audierea acestora.

Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu sunt aşteptaţi la DNA încă de săptămâna trecută de când colegii lor din Senat au avizat pozitiv cererea procurorilor de ridicare a imunităţii

Cu toate aceastea, Andronescu şi Mihăilescu nu au ajuns până acum în faţa anchetatorilor pentru că avizele date de senatori nu ajunseseră până la sfârşitul săptămânii trecute la DNA. 

Ecaterina Andronescu este acuzată în dosarul „Microsoft” că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, ar fi înlesnit firmei Siveco încheierea ilegală a contractului. 

Andronescu ar fi pretins şi primit mită de la firma Siveco şi firmele colaboratoare, constând în sume de bani sau calculatoare.

La rândul lui, Şerban Mihăilescu l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 şi respectiv Contractul de licenţiere Microsoft, în condiţiile pe care le negociase cu Fujitsu Siemens, în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului. 

În perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României.

 

Cum a luat naştere dosarul „Microsoft”

Ancheta în dosarul „Microsoft” a demarat la sesizarea Corpului de Control al primului ministru, ca urmare a unor verificări făcute la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Raportul de control semnala încheierea ilegală a contractului de închiriere licenţe, din 15 aprilie 2009, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”.

Astfel, ei au descoperit că în filiera licenţelor Microsoft apar şi numele unor oameni de afaceri importanţi care sunt cunoscuţi ca având legături strânse cu partidele politice. Aceştia ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Parlamentul European a primit cererea de începere a urmăririi penale a lui Dan Nica, ultimul cu imunitate din dosarul „Microsoft“

Audierea Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu, întârziată de Parlament. Avizele nu au ajuns încă la DNA

PSD a dat pe mâna DNA „doi elefanţi“

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Senatul îi lasă din braţe pe Ecaterina Andronescu şi pe Şerban Mihăilescu. DNA poate începe urmărirea penală

STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire

Dosarul „Microsoft”. Fostul ministru Daniel Funeriu, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Dosarul „Microsoft”. Claudiu Florică, personajul care i-ar fi jucat pe degete pe politicieni, audiat de procurorii anticorupţie

Dosarul Microsoft: Deputatul Opoziţiei poate fi urmărit penal. Parlamentarii şi-au trimis „rezervele“ la vot

INFOGRAFIE Afacerea Microsoft a demarat în Parlament cu frâna de mână trasă

Dosarul Microsoft: Cine sunt cei trei demnitari ocrotiţi de Parlament

Dosarul „Microsoft“. Cine este personajul care i-a jucat pe degete pe politicieni

Dosarul „Microsoft”, cartoful fierbinte din Parlamentul României

Dosarul „Microsoft”. DNA declanşează operaţiunea „Mâini curate“ în care sunt anchetaţi nouă foşti miniştri

Cutremur pe scena politică. DNA cere aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri în dosarul „Comisioane de miliarde la nivel înalt”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite