UPDATE Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru Gabriel Sandu, primarul de Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan (Pinalti), precum şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost reţinuţi noaptea trecută de procurorii anticorupţie în dosarul „Microsoft”. Toţi patru şi-au petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, iar în cursul zilei de astăzi vor fi prezentaţi judecătorilor instanţei supreme cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE ora 8.40 Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat într-un comunicat sumele pe care învinuiţii le-ar fi cerut şi obţinut în cursul procedurii de achiziţie. Astfel, Cocoş Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:

- Gabriel Sandu - 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro,
- Gheorghe Ştefan - 4.000.000 euro,
- Dorin Cocoş - 9.000.000 euro.

De asemenea, pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului la ora respectiva, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit suma totală de 7,65 milioane de dolari.

Anchetatorii susţin că, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Dorin Cocoş, Ştefan Gheorghe şi Gabriel Sandu, a fost înfiinţată o firmă, în contul căreia D-CON.NET. AG a virat toate sumele necesare.

”La baza acestei tranzacţii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro”, au precizat procurorii.

Nicolae Dumitru, mită de 7,65 milioane de dolari

Omul de afaceri Nicolae Dumitru a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, în contractul licenţelor Microsoft, potrivit DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că omul de afaceri Nicolae Dumitru şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft.

“Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere a lui Nicolae Dumitru.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Procurorii cer arestarea preventivă

Primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, de procurorii anticorupţie, în dosarul licenţelor Microsoft. Marţi, aceştia vor fi prezentaţi instanţei supreme cu propunerea de arestare preventivă.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani pentru că ar fi cerut în 2009 - pentru a prelungi înţelegerea din 2004 cu Microsoft - o mită de 4,8 milioane de euro, spun procurorii.

Nicolae „Niro” Dumitru şi Gheorghe Ştefan „Pinalti” sunt încă în sediul DNA unde sunt audiaţi.

UPDATE Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu au făcut cereri pentru studierea dosarului. Cei patru cer să vadă probele înainte de a da declaraţii.

UPDATE Avocatul primarului oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, susţine că a fost înştiinţat de procurori că acesta va fi reţinut după audieri. „Acuzaţiile sunt de trafic de influenţă şi spălare de bani în legătură cu tranzacţii financiare de 4 milioane de euro. Mi s-a pus în vedere că va fi reţinut după audieri“, a declarat avocatul Cătălin Dancu.

UPDATE Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a fost şi el dus de poliţişti la sediul DNA, în baza unui mandat de aducere. 

UPDATE Şi Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, a fost dus la DNA în urmă cu puţin timp, de ofiţerii DNA, tot în baza unui mandat de aducere. Şi el este audiat în dosarul contractelor suspecte cu licenţe Microsoft.

„Am fost adus degeaba!“, a spus Gheorghe Ştefan, la intrarea în sediul DNA.

UPDATE La rândul lui, omul de afaceri Nicolae Dumitru, cel care controleaza grupul de firme Niro, a fost dus la DNA pentru a da declaraţii în acest dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au emis pe numele lui Nicolae Dumitru un mandat de aducere, acesta fiind ridicat de poliţişti şi dus cu o maşină la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul Microsoft. Nicolae Dumitru a ajuns la sediul DNA la ora 6.30.

Maşina cu care a fost adus Dorin Cocoş a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 08.50, acesta fiind dus în faţa anchetatorilor pentru a da declaraţii.

În acest dosar procurorii vorbesc despre infracţiuni de corupţie în atribuirea unor contracte de sute de milioane de dolari.

Pe 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu (foto), fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.

image

Nouă miniştri suspectaţi de corupţie

În acest caz, preşedintele Traian Băsescu a semnat încă de pe 3 octombrie avizul privind începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu (foto), suspectaţi în dosarul „Microsoft” fie de abuz în serviciu, fie de luare de mită.

Camera Deputaţilor a decis prin vot ridicarea imunităţii pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme, care va putea fi urmărit penal în acest caz. Pentru europarlamentarul PSD Dan Nica ridicarea imunităţii trebuie decisă de Parlamentul European, iar în cazul Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu şi ei suspecţi în dosar, de senatori.

Cum a luat naştere dosarul „Microsoft”

Ancheta în dosarul „Microsoft” a demarat la sesizarea Corpului de Control al primului ministru, ca urmare a unor verificări făcute la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.
 
Raportul de control semnala încheierea ilegală a contractului de închiriere licenţe, din 15 aprilie 2009, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”.
 
Astfel, ei au descoperit că în filiera licenţelor Microsoft apar şi numele unor oameni de afaceri importanţi care sunt cunoscuţi ca având legături strânse cu partidele politice. Aceştia ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.
 
Astfel, unul dintre martori le-a relatat procurorilor că în cursul anului 2008, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Claudiu Florică, şeful Fujitsu Siemens, ar fi apelat la Dinu Pescariu, despre care se ştia că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza.

Şeful Fijitsu Siemens, personaj-cheie

Un martor cheie din dosarul procurorilor, căruia nu i-a fost dezvăluită identitatea, susţine că, în 2004, Claudiu Florică, la acea dată şeful Fujitsu Siemens Computers, a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la Ministerul Educaţiei, pentru a obliga firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Florică în cele două extensii de contract, ambele semnate în timpul guvernării PSD.
 
Potrivit declaraţiei martorului, „în schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcute prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată”.
 
Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit şi cu Alexandru Bittner, care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD 2000 – 2004, care i-ar fi oferit susţinerea pe lângă premierul de atunci Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat şi proiectul licenţierii Guvernului pentru produse Microsoft, cu condiţia să renunţe să mai facă presiuni pentru a reintra în proiectul Sistemului Educaţional Informatizat, se arata in documentele anchetatorilor.

Filiera corupţiei

Acelaşi martor leagă şi numele fostului prim-ministru Adrian Năstase, precum şi ale altor demnitari apropiaţi acestuia de afacerea licenţelor Microsoft. Potrivit acestuia, printre persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, Alexandru Bittner, care intermedia plata mitelor către premier în acea perioadă, Remus Truică, şeful Cancelariei primului ministru în acea perioadă, Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Guvernului, Ecaterina Andronescu – ministru al Educaţiei, Cristina Ghiţulică – şef de cabinet al Ecaterinei Andronescu, Mihnea Costoiu – secretar general al ministerului în acea perioadă, Mihai Tănăsescu – ministrul Finanţelor, Enache Jiru – secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica – ministru MCTI, precum şi miniştrii numiţi după Ecaterina Andronescu – Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş şi ulterior, Andrei Marga. Pescariu şi Cocoş, intermediari ai şpăgilor

În filiera licenţelor Microsoft apar şi numele unor oameni de afaceri importanţi din care sunt cunoscuţi ca având legături strânse cu partidele politice. Aceştia ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.
 
Astfel, unul dintre martori le-a relatat procurorilor că în cursul anului 2008, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, şeful Fujitsu Siemens ar fi apelat la Dinu Pescariu, despre care se ştia că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza.
 
În perioada respectivă, sustin anchetatorii, ar fi avut loc mai multe întâlniri între Claudiu Florică şi ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fie la minister, fie în alte locaţii.  La unele dintre aceste întâlniri ar fi participat şi omul de afaceri Gheorghe Ştefan, actualul primar de la Piatra-Neamţ, despre care se spunea că  ar avea autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Martorul a descris şi cum a fost dată mita.
 
„Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate către Barringwood Investment Ltd.  Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. (...) Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 – 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discuta despre o sumă de circa 3.000.000 euro”, se arată în declaraţia martorului.

Claudiu Florică dirijorul megacontractului

„Acest megacontract în jur de 200 milioane dolari a fost iniţiat, negociat şi controlat de Claudiu Florică în perioada 2001 – 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect. Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, deşi nu exista nici un fel de impediment din punct de vedere tehnic pentru o licitaţie deschisă, respectiva decizie fiind luată de Guvern într-o şedinţă închisă şi nepublică", se arata in referatul procurorilor.
 
Contractul încheiat de Siveco cu Ministerul Educaţiei a fost conceput ca un contract cadru a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, pe măsură ce Ministerul Educaţiei obţinea  bugetul necesar achiziţiei. Contractul a fost conceput ca un contract ce depăşea necesităţile pentru a permite noi achiziţii ulterioare prin acte adiţionale, fără o procedură de licitaţie, mai arata anchetatorii.
 
Astfel, "Claudiu Florică a condiţionat prezenţa firmei Compaq în acest contract de subcontractarea întregii furnituri de echipamente şi servicii în valoare de 2,3 milioane dolari  firmei Technet Austria , firmă înfiinţată de Dragoş Stan în Austria printr-un intermediar, prieten de-al său pe nume Thomas Heintschel, special pentru derularea de contracte care implicau plata unor mite pentru persoane politice implicate în aprobarea acestui contract.  Conducerea Compaq de la acea vreme, si anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir, a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase", sustin anchetatorii.
 
Claudiu Florică  ar fi condiţionat şi prezenţa firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din softwear şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase.
 
Ulterior, in anul 2002, Claudiu Florică s-a mutat de la Compaq la Fujitsu Siemens Computers şi ca urmare FSC a fost inclusă în contract în locul firmei Compaq şi ar fi primit o comandă de echipamente de tehnică de calcul şi servicii în valoare de 8 milioane dolari, "comandă condiţionată de cesionarea întregului contract către firma Net Consulting, firmă deţinută de Dragoş Stan şi care avea acelaşi rol de a plăti mitele promise de Claudiu Florică persoanelor din anturajul lui Adrian Năstase, acesta fiind singurul care putea semna HG ce avea ca obiect atribuirea contractelor în mod direct prin negociere cu sursă unică", potrivit procurorilor.
 
Această înlocuire a firmelor s-ar fi efectuat cu acordul autorităţilor contractante existând corespondenţă în acest sens între Siveco, Ministerul Educaţiei, în care Siveco solicita această modificare, dar fără să existe nici un  motiv real pentru care firma Compaq ar fi fost înlocuită cu FSC şi nu cu orice altă firmă producătoare de tehnică de calcul de pe piaţă.
 
"Contractele cu Ministerul Educaţiei erau încheiate formal cu companii mari sau multinaţionale şi acolo unde era Claudiu Florică director, la un anumit moment, apărea şi atribuirea directă a contractelor de către statul român", mai spun procurorii.
 
„În august 2003, Ecaterina Andronescu a fost schimbată cu Alexandru Athanasiu, în funcţia de ministru al Ministerului Educaţiei, iar Claudiu Florică a pierdut o parte din controlul pe care-l avea asupra autorităţii contractante, contractul derulându-se în continuare în perioada 2003 – 2009, dar fără ca vreuna din firmele protejate şi controlate de Claudiu Florică - Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting,  Softwin să mai primească vreo contractare”, potrivit referatului procurorilor.
 
"În perioada 2003 – 2005, Claudiu Florică a exercitat presiuni pe toate canalele oficiale şi neoficiale pentru a fi reinclus în proiect, dar fără succes. Astfel, Claudiu Florică s-a întâlnit în primăvara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD-iste, 2000 – 2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florică susţinerea pe lângă Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat şi proiectul licenţierii Guvernului României pentru produse Microsoft cu condiţia să renunţe să mai facă presiuni pentru a reintra în proiectului Sistemului Educaţional Informatizat”, mai explică anchetatorii.

Adrian Năstase ar fi făcut presiuni pentru favorizarea lui Claudiu Florică

Un alt martor le-a declarat anchetatorilor că firma condusă de Claudiu Florică a obţinut contractul cu Ministerul Educaţiei în urma unor presiuni venite din parte fostului premier Adrian Năstase.
 
„Având o relaţie bună la Ministerul Educaţiei, Claudiu Florică a demarat discuţiile în anul 2001, pentru un proiect major de informatizare în şcoli, Sistem Educaţional Informatizat, adică SEI. (...) Claudiu Florică a decis să invite în acest proiect pe ceilalţi producători internaţionali majori de PC-uri (HP şi IBM) pentru a evita contestaţiile şi pentru a-şi uni activităţile de lobby. Aveau nevoie de un integrator, specializat în dezvoltare software, aşa că au apelat la Siveco, firmă cu experienţă în derularea contractelor guvernamentale", spun procurorii.
 
Acestia mai spun ca acest contract ar fi fost atribuit prin negociere cu sursă unică, fără nici o justificare, această decizie fiind luată de guvern la presiunea premierului Adrian Năstase în urma discuţiilor lui Claudiu Florică cu Alexandru Bittner şi Remus Truică privind cuantumul şi modul de plată a mitei către persoanele politice implicate.
 
"Contractul a fost încheiat cu Siveco sub forma unui contract – cadru de 200 milioane de dolari a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, în funcţie de bugetul alocat Ministerului Educaţiei”, se arata in referatul trimis de anchetatori Parlamentului.

Decembrie 2004, salvarea lui Florică

În decembrie 2004, după schimbarea partidului de guvernământ ca urmare a alegerilor "Claudiu Florică fiind în relaţii personale directe cu diverşi membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Victor Blaga, Răsvan Toader şi-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco şi a solicitat şi noilor miniştri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting şi Softwin, firme pe care le controla în mod indirect, în acest proiect, dar fără succes", mai relatează martorul anonim, potrivit anchetatorilor.
 
"Au fost foarte multe persoane implicate deoarece acest contract presupunea aprobări atât de la nivelul cancelariei primului – ministru, Ministerului Finanţelor, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor,  Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Persoanele implicate în trafic de influenţă şi luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, prim – ministru în perioada 2000 – 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase în acea perioadă, Remus Truică, şeful Cancelariei Primului – ministru în acea perioadă, Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă, Ecaterina Andronescu – ministru al Educaţiei  2000 – 2004, Cristina Ghiţulică – şef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000 – 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului în acea perioadă,  Traian Ionescu – director în Ministerul Educaţiei, Valentin  Cotârţă – director în cadrul Ministerului Educaţiei, Gheorghe Dinu – consilier al ministrului Ecaterina Andronescu,  Mihai Tănăsescu – ministrul finanţelor la acea perioadă, Enache Jiru – secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Nica – ministru MCTI, precum şi miniştrii PD numiţi după Ecaterina Andronescu şi anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuş şi ulterior, Andrei Marga", mai arata anchetatorii.
 
Acestia mai spun ca firmele implicate de către Claudiu Florică în traficul de influenţă şi dare de mită şi persoanele respective sunt Dragoş Stan, patronul firmei Net Consulting, Thomas Heintschel, acesta fiind interpus a lui Dragoş Stan şi Claudiu Florică ca director în firmele Technet şi Profinet, Nicolae Culacov, Ştefan Blaer şi Ioan Blaer, acţionari ai firmei Omnitech, care se ocupau de relaţia cu Ministerul Finanţelor, Dinu Pescariu, patronul de la Tenis Club, vechi prieten al lui Claudiu Florică care aducea sumele de bani în numerar în ţară ce urmau să fie plătite ca mită, în numerar, precum şi Antonio Kapraras, patronul firmei Kapraras Consulting.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite