Dosarul Loteria I: George Copos, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Copos a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală FOTO: Adevărul
George Copos a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală FOTO: Adevărul

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat marţi, de Judecătoria Sectorului 2, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală.

Sentinţa magistraţilor Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, iar George Copos poate face recurs. Scandalul Loteria a izbucnit în 2004, când s-a aflat că una dintre firmele omului de afaceri, Ana Electronics, a vândut Loteriei Române mai multe spaţii comerciale le preţuri supraevaluate.

Alături de George Copos, au mai fost condamnaţi, tot la câte 4 ani de închisoare, Gilio Giuzepe Roza, acţionar la Ana Electronic, Ana Group şi Ana Pan, Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română şi Stelian Ioan Raţiu, administrator al firmei Transilvania International. Un alt inculpat, Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, a fost condamnat la 3 ani de închisoare.

Procurorii DNA au susţinut că, George Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul SC Ana Electronic SA, a păgubit bugetul de stat cu peste un milion de euro, ca urmare a tranzacţionării unui pachet de 38 spaţii comerciale către Loterie.

Copos ar fi folosit ca interpuşi mai multe persoane fizice şi firme, preţul încasat în acte fiind de patru ori mai mic decât cel primit în realitate.
Pe 6 iunie 2006, George Copos a fost trimis în judecată, alături de alte patru persoane, dar procesul a fost tărăgănat ani de zile.
În 9 decembrie 2009, instanţa supremă a decis ca dosarul Loteria I să fie judecat de instanţa Judecătoriei Sectorului 2. Magistraţii instanţei supreme au admis, astfel, excepţia necompetenţei instanţei după calitatea persoanei în acest dosar.

Alte dosare penale

George Copos a mai fost implicat şi în alte dosare penale. Anul trecut, patronul echipei Rapid a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare, în dosarul transferurilor ilegale de jucători, sentinţă care nu este definitivă.

Într-un alt dosar, George Copos a fostrimis în judecată de către procurorii DNA, alături de fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş  şi Camelia Voiculescu, pentru manipularea pieţei de capital. Potrivit anchetatorilor, o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietăţii de Stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite