Dosarul întocmit de mareşalul Antonescu pentru recuperarea tezaurului de la Moscova, găsit într-o piesă de mobilier vechi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Libertatea
FOTO Libertatea

Un braşovean şi un iranian au găsit, ascuns într-un dulap de epocă şi neatins de 80 de ani, dosarul pe care mareşalul Ion Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca să revendice tezaurul României, scrie Libertatea.

Cele 200 de pagini originale, plus un paşaport, au fost găsite în fundul dublu al unui dulap vechi, cu vitrine, potrivit Libertatea.

 

Mobila fusese recondiţionată de un iranian stabilit în România şi vândută lui Attila Szocs, un maghiar din Braşov. Cei doi au descoperit documentele originale şi ele au ajuns, în copie, la BNR. 

Dosarul întocmit la cererea mareşalului Ion Antonescu în 1941 conţine o evidenţă a Tezaurului României evacuat în 1916-1917 la Moscova, plus alte valori, care apar în premieră. De fapt, nimeni nu a ştiut până azi că, încrezător în faptul că nemţii şi românii vor cuceri Moscova, Antonescu pregătise aceste 200 de pagini prin care revendica tezaurul, notează sursa citată. 

   

image

Prima pagină din cele 200 descoperite în compartimentul secret al dulapului FOTO Libertatea

„E vorba de un dosar pe care mareşalul Ion Antonescu l-a trimis, când armata română avansa, alături de nemţi, în 1941, spre Moscova. Bucureştiul anticipa că nemţii vor cuceri Moscova, iar Guvernul dorea să ia tezaurul înapoi de la ruşi“, explică o persoană de la BNR, într-o declaraţie neoficială, potrivit Libertatea. 

Azi va avea loc, la BNR, o nouă întâlnire între reprezentanţi ai Băncii Naţionale şi ai Ministerului Culturii, care au consultat documentele. 

Ceea ce se ştia era că Banca Naţională a trimis un raport lui Ion Antonescu despre Tezaur. Istoricul Gheorghe Buzatu scrie, în lucrarea „România şi Marile Puteri (1939-1947)“, publicată în 2003, de Editura Enciclopedică, despre Scrisoarea Băncii Naţionale a României, referitoare la Tezaurul Românesc de la Moscova, care a fost înaintată, pe 13 noiembrie 1941, Mareşalului Ion Antonescu, atunci conducătorul Statului. 

Dosarul conţine toate valorile deja ştiute, a căror situaţie riguroasă BNR o are, dar şi unele în plus, despre care nu se ştia. „Inventarul din 1941 e ceva mai optimist decât cel despre care ştiam din 1916-1917“, spune BNR, într-o descriere de asemenea neoficială a ceea ce au găsit la o primă analiză. 

image

Coperta dosarului care le-a parvenit celor de la BNR prin intermediul unui avocat angajat de braşoveanul şi iranianul care l-au găsit FOTO Libertatea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite