Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru marţi dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare FOTO Marian Iliescu
Dan Voiculescu a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare FOTO Marian Iliescu

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare.

UPDATE După 11 ore de audieri şedinţa a fost suspendată până marţi dimineaţă la ora 10.00. 

UPDATE Avocatul Mateuţ a afirmat că judecătoarea Bogdan s-a antepronunţat cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale fără să delibereze. Din acest motiv, apărătorul a solicitat recuzarea ambilor judecători. 

Instanţa a respins şi această solicitare şi a dat startul pledoariilor finale. Procurorul are cuvântul. Acesta cere pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii.

UPDATE Avocaţii inculpaţilor au cerut un nou termen pentru concluzii finale, chiar dacă acel termen ar fi, peste doar câteva ore, adică marţi. Motivul invocat a fost vremea caniculară. ”Suntem aici de zece ore, este cod de caniculă, a fost depăşit indicele de confort termic”, a spus avocatul unuia dintre inculpaţi.

Instanţa a respins solicitarea de audiere a Cameliei şi a Corinei Voiculescu făcută de avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Apărătorul a insistat în faţa judecătorilor pentru sesizarea Curţii Europene de Justiţie în privinţa cererii sale de schimbare a încadrării lui Dan Voiculescu de la spălare de bani la tăinuire. În efortul de a fi cât mai convingător, avocatul a folosit un citat chiar din teza de doctorat a judecătoarei Camelia Bogdan. Mateuţ a susţinut că dreptul intern nu e clar în ceea ce a ce priveşte spălarea de bani. Instanţa a respins însă cererea ca inadmisibilă.

Tentative de tergiversare a dosarului

Avocaţii inculpaţilor au depus aproape 40 de cereri de expertize şi audieri de noi martori, iar procurorul a cerut respingerea tuturor. Mai mult, procurorul DNA a anunţat că în luna decembrie 2014 faptele de care este acuzat Dan Voiculescu se vor prescrie.

Avocatul inculpatului Cătălin Sandu a cerut audierea ca martor a lui Dacian Cioloş, fost ministru al Agriculturii, şi a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a clarifica motivele constituirii ca parte civilă a Ministerului Agriculturii şi dacă ministerul îşi menţine calitatea de parte în procesul privatizării ICA.

Avocata Maria Vasii, care îl apără pe Dan Voiculescu, a cerut instanţei să sesizeze Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor şi să ridice două întrebări la Curtea de la Luxemburg, atât în privinţa acuzaţiei de spălare de bani asupra lui Voiculescu, cât şi în privinţa măsurii sechestrului asiguratoriu pentru care instanţa a invocat cadrul european în materie. 

Magistratul a explicat că problematica spălării banilor este tratată de organisme ca Moneyval, aflate in jurisdicţia CEDO, în timp ce CJUE de la Luxemburg e o instanţă a Uniunii Europene.

Avocata Vasii a reproşat instanţei o interpretare eronată a textelor recomandărilor europene. Judecătoarea Camelia Bogdan, specialistă în combaterea spălarii banilor, i-a atras atenţia calm avocatei să nu o înveţe procedura şi să-şi depună solicitările în scris.

Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut instanţei să îi cheme la audieri şi pe Comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, pe fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu, pe Traian Băsescu, şi încă 11 martori.

Judecătorii au respins cererile de audiere a unor noi martori, dar şi noile expertize cerute de inculpaţi.

Aceştia au admis însă câteva probe noi, cu înscrisuri, care făceau referire la starea de sănătate a unuia dintre inculpaţi, respectiv faptul că acesta nu a participat la o şedinţă de conducere a ICA, fiind internat. 

Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu, a cerut în cursul zilei recuzarea judecătorilor. Acesta contestă faptul că magistraţii au instituit sechestrul pe averea lui Voiculescu şi tot ei judecă o contestaţie împotriva sechestrului. Cererea a fost respinsă.

Voiculescu a criticat expertiza în cazul daunelor produse ICA

Dan Voiculescu a părăsit Curtea de Apel chiar dacă procesul nu s-a încheiat. La ieşirea din sală de judecată omul de afaceri a precizat că, în cazul în care va fi condamnat, îşi va lua hainele şi se va duce în arest.

El a spus că este dezamăgit de faptul că „foarte mulţi oameni se bucură când cineva e într-o dificultate", fie din invidie, fie din „motive de concurenţă".

„În România e foarte rău că ne bucurăm de răul altora. Poate ar fi momentul, dacă scăpăm şi de Băsescu, în noiembrie, să ne bucurăm de bucuriile altora", a comentat afaceristul.

De asemenea, Voiculescu a criticat din nou expertiza privind daunele în dosarul „ICA”, acuzând faptul că prejudiciul a fost evaluat la nivelul anului 2008, „an de vârf, de boom", ajungându-se la o sumă „aberantă", de 60 de milioane de euro, pe baza analizei unui „salariat DNA".

Magistraţii l-au audiat pe Jean Cătălin Sandu, fost director juridic ADS (Administraţia Domeniului Statului) şi, concomitent, director al unei firme din grupul Grivco. 

Vlad Săndulescu, fost director de privatizare al ADS, a început să dea declaraţii în faţa instanţei precizând că privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare nu a fost iniţiată de o persoana anume, menţionând printre responsabili şi pe Marian Domnişoru, expert în privatizare al ADS la vremea respectivă. 

Fostul ministru al Comunicaţiilor, audiat din nou

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a cerut un supliment de declaraţie, astfel că termenul de astăzi a începe cu audierea sa. Chestionat de judecătoarea Camelia Bogdan, Pantiş a vorbit despre o linie de credit pentru finanţarea unor activităţi media, luat cu garantare inclusiv cu terenuri din patrimoniul ICA.

Cu toate acestea, magistratul nu înţelege care este legătura între activitatea de cercetare a CCAI (Compania de cercetare aplicativă şi Investiţii, rezultată după ce Grivco a cumpărat ICA) şi activitatea Antena 1, care a închiriat terenul şi o clădire a CCAI. 

Fostul ministru Pantiş a precizat că CCAI lua chirie de la Antena 1, care se transforma în venit pentru finanţarea activităţii CCAI. Acesta a mai precizat că CCAI, pe lângă activitatea de cercetare, se ocupa cu investiţii şi imobiliare.

„Grupul Grivco (deţinut de Dan Voiculescu – n.r.) avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finanţau activităţile Grivco şi de media (trustul Antena - n.r.). Linia de credit era garantată inclusiv cu clădiri şi terenuri ale ICA. (...)  Imobilul din Şoseaua Bucureşti - Ploieşti în care funcţionează Antena 1 era achiziţionat de CCAI pe 7,6 milioane de euro, din care 6 milioane euro erau credit, iar 1,6 milioane euro erau veniturile proprii din cercetare”, a declarat Pantiş în faţa instanţei.

Fostul ministru Pantiş a mai precizat că blocul turn rotund din Băneasa a fost construit de Grivco în 2003 pe terenul luat în folosinţă de la ICA şi a fost închiriat către Romtelecom pentru 1,4 milioane euro pe an. Acesta a ţinut să precizeze că încă din 1999 nu mai avea nicio legătură cu Romtelecom, de când nu mai era ministru al Comunicaţiilor. 

Sorin Pantiş: Prejudiciul este o aberaţie contabilicească a DNA

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a declarat că prejudiciul în acest caz a fost calculat greşit şi că este o aberaţie contabilicească a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). 

Pantiş a precizat că Dacian Cioloş a dat curs, fără avizele necesare, cererii DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă, ceea ce a fost „un abuz".

„Ministrul Dacian Cioloş, fără a avea nicio viză juridică legată de legalitatea constituirii ca parte, nici de un aviz economic care să stabilească că prejudiciul este corect sau nu, Dacian Cioboş a dat curs cererii procuraturii, s-a constituit parte cu acel prejudiciu, pur şi simplu şi-a pus o semnătură fără să aibă în spate avizele necesare. Eu am fost ministru şi ştiu cum lucrează un minister şi cum trebuie să lucreze un ministru. În consecinţă, acela este un abuz", a spus Pantiş.

Mai mult, fostul ministru a precizat că, în opinia sa, dacă un minister se constituie parte civilă prin semnătura unui ministru şi constată un prejudiciu, acel prejudiciu trebuie să fie cuantificat şi „trebuie prins pe partea cu creditori în contabilitatea ministerului". 

„Nu s-a făcut niciun fel de demers pentru a stabili acurateţea unei erori, pentru a stabili corectitudinea unor evaluări. Sunt greşeli uriaşe pe care Dacian Cioloş le-a făcut şi a deturnat acest proces pentru că un om, specialist DNA, cu voie sau fără voie, face nişte greşeli. Cealaltă instituţie a statului (Ministerul Agriculturii în speţă - n.r.) trebuie să constate ilegalitatea şi greşelile fundamentale", a adăugat Pantiş.

Ajuns la sediul CAB însoţit de avocatul Gheorghiţă Mateuţ, Dan Voiculescu le-a spus jurnaliştilor că fiecare zi din viaţa lui e importantă, însă nu crede că cea de astăzi este cu ceva mai deosebită.

Mai mult, omul de afaceri a precizat că nu crede că astăzi va fi ultimul termen din acest dosar pentru că „mai sunt multe probleme de dezbătut”.

La termenul anterior, magistraţii au ascultat mai bine de zece ore mărturiile celorlalte persoane trimise în judecată în dosar printre care şi pe cea a şefului Intact care a negat toate acuzaţiile care i se aduc. 

Cinci ani de închisoare pentru Dan Voiculescu în primă instanţă

Dan Voiculescu a fost condamnat, pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, decizie dată de magistraţii Tribunalului BucureştiTot atunci instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit aceleaşi decizii, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare. 

Instanţa i-a condamnat la câte cinci ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. 

Tergiversare de manual timp de aproape şase ani

Dosarul pivind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pe 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti pentru a fi soluţionat de magistraţi. Ulterior, pe 3 martie 2009, cazul a fost mutat la Curtea Supremă, instanţă competentă să judece demnitari, după ce, pe 15 decembrie 2008, Dan Voiculescu a fost învestit în funcţia de senator. Cum situaţia devenise clară, pe 28 octombrie 2009, începe judecata dosarului, pentru ca pe 25 iunie 2012, cu puţin timp înainte ca judecătorii să pronunţe o primă decizie, cazul să fie mutat din nou la Tribunalul Bucureşti. Asta după ce Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. La sfârşitul anului 2012, Dan Voiculescu devine din nou senator, iar Tribunalul Bucureşti decide să trimită din nou dosarul la Curtea Supremă.

Ce acuză DNA în privatizarea ICA

Preşedintele de onoare al Partidului Conservator este judecat pentru spălare de bani şi pentru că s-ar fi folosit de poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) la un preţ mult mai mic decât cel real, prejudiciul fiind de 60 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la  ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a dosarului.

„Prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare şi prin falsificarea documentaţiei acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7,9 milioane de euro”, spun procurorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu. Luni este, cel mai probabil, ultimul termen al procesului

La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni.

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”

Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.

SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie

Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite