Dosarul „ICA” va fi judecat în continuare la Curtea de Apel Bucureşti. Cererea de strămutare a procesului lui Dan Voiculescu, respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu cere mutarea dosarului la o altă instanţă din ţară Foto marian iliescu
Dan Voiculescu cere mutarea dosarului la o altă instanţă din ţară Foto marian iliescu

Magistraţii Curţii Supreme au respins, vineri, cererea de strămutare formulată de Dan Voiculescu prin care solicita trimiterea dosarului dosarul „ICA” la o altă instanţă din ţară. Mai mult, judecătorii îl obligă pe patronul „Intact” să plătească 100 de lei cheltuieli judiciare. Astfel, dosarul rămâne la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi va fi judecat pe 4 august, când procesul ar putea ajunge la final.

UPDATE Magistraţii au respins cererea de strămutare, astfel că procesul se va judeca în continuare la Curtea de Apel Bucureşti. Informaţia a fost confirmată şi de avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a depus, înainte de începerea dezbaterilor din acest dosar, aproximativ 300 de pagini cu articole de presă referitoare la acest proces.

Mateuţ a arătat că există suspiciunea că imparţialitatea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB) ar putea să fie înfrântă de „presiunea mediatică fără precedent” care se face în acest caz. Avocatul a precizat că nu susţine că cei doi magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti desemnaţi să judece dosarul ICA ar fi lipsiţi de imparţialitate, dar că pe parcursul judecării ar putea să-şi modifice opiniile, din cauza acestei presiuni.

Gheorghiţă Mateuţ a adăugat că, prin intermediul presei, „a fost inoculată ideea falsă că Voiculescu este implicat în faptele de corupţiei ale unui judecător arestat”.

UPDATE Dan Voiculescu a ajuns la Curtea Supremă. El a declarat la intrarea în sediul instituţiei că este mulţumit de completul de judecată, însă avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, nu. 

Voiculescu a cerut strămutarea după ce la termenul din 1 iulie al procesului avocaţii acestuia au acuzat faptul că noul preşedinte al completului de judecată nu este imparţial. Mai mult, aceştia contestă modalidatea de numire a acestora – nominalizaţi direct de Colegiul Curţii de Apel şi nu reapartizaţi aleatoriu.

Cum explică avocatul Mateuţ mutarea procesului

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul GRIVCO, aflat chiar pe terenul ICA, a cărui privatizare este incriminată în dosar, avocatul Gheorghiţă Mateuţ a explicat de ce a cerut, în numele clientului său, strămutarea procesului la o altă instanţă de judecată.

Apărătorul a invocat lipsa de imparţialitate a judecătorilor, cu toate că anterior Dan Voiculescu declarase că are încredere în noii magistraţi desemnaţi. Tocmai modalidatea de numire a acestora – nominalizaţi direct de Colegiul Curţii de Apel şi nu reapartizaţi aleatoriu – a fost acuzată de avocat. Gheorghiţă Mateuţ susţine că magistraţii ar fi fost fost aduşi special de la Tribunalul Bucureşti pentru a judeca dosarul ICA.

”Am apreciat că sunt suspiciuni rezonabile privind lipsa de imparţialitate a magistraţilor. Aceştia nu au fost aleşi aleatoriu, ci desemnaţi. Numirea acestor judecători, prin hotărârea Colegiului Curţii de Apel, a împiedicat numirea aleatorie. Suspiciunea se desprinde şi din maniera în care a demarat acest proces. Eu mă îndoiesc că au avut timpul necesar studierii dosarului, dacă la 30 iunie erau la Tribunalul Bucureşti, iar la 1 iulie au fost numiţi la Curtea de Apel. În plus, procesul a debutat cu luarea unei măsuri asiguratorii”, a spus Mateuţ. Avocatul a mai precizat că” presiunile mediatice excesive au afectat imparţialitatea judecătorilor”.

Cronologia evenimentelor

1 iunie – Are loc concursul de promovare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a scos la concurs două posturi, eliberate din cauza arestării jduecătorului Stan Mustaţă şi a pensionarii judecătorului Florea Duţă – ambii din compunerea completului care judeca dosarul lui Dan Voiculescu. Pentru cele două posturi s-au înscris 22 de magistraţi.
17 iunie – Se anunţă rezultatele concursului. Sunt declaraţi câştigători judecătorii Mihai Alexandru Mihalcea, cu media 9,525, şi Camelia Bogdan, cu media 9,425, ambii provenind de la Tribunalul Bucureşti.
18 iunie – CSM validează rezultatele concursului i aprobă transferul celor doi judecători la Curtea de Apel Bucureşti, începând cu data de 1 iulie 2014.
26 iunie – Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti, ştiind că urmează să îi sosească doi noi magistraţi, îi repartizează în completele care aveau posturi libere. Printre aceste complete, se numără şi cel descompletat prin arestarea lui Stan Mustaţă şi prin pensionarea lui Florea Duţă.
1 iunie – Judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea îşi încep activitatea la Curtea de Apel Bucureşti, zi în care se judecă şi un termen al procesului lui Dan Voiculescu. Magistraţii resping o serie de excepţii ridicate de avocaţi, dar toate erau pe procedură, deci nu necesitau aprofundarea dosarului.

Următorul termen în dosar este stabilit pentru data de 4 august. Instanţa ar trebui să decidă atunci dacă va schimba sau nu încadrarea juridică în cazul omului de afaceri, din spălare de bani în tăinuire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite