Dosarul „ICA”. Judecătorii au anunţat că vineri vor da o sentinţă finală în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul „ICA” în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani a ajuns la final FOTO Marian Iliescu
Dosarul „ICA” în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani a ajuns la final FOTO Marian Iliescu

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat că vineri vor da sentinţa finală în dosarul „ICA” în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Avocaţii apărării şi procurorul vor depune astăzi la dosar concluziile finale în scris. De altfel, apărătorul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a depus deja aceste documente, însă el contestă timpul scurt în care judecătorii vor pronunţa sentinţa.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor anunţa vineri, în şedinţă publică, sentinţa finală în dosarul „ICA”.

Gheorghiţă Mateuţ susţine că timpul până la pronunţarea sentinţei este prea scurt. „Îngrijorarea mea este că instanţa nu avea timp să studieze concluziile finale depuse astăzi. Timpul este mult prea scurt, neobişnuit de scurt într-o cauză de o asemenea complexitate cu atât mai mult cu cât acest complet de judecători a intrat în această cauză abia în data de 1 iulie. Sper să demonstreze prin soluţia pe care o vor da că sunt independenţi şi imparţiali”, a spus Gheorghiţă Mateuţ, pentru Digi24.

Conform legii, există un termen de 30 de zile în care magistraţii pot fixa ziua în care această pronunţare se va face în şedinţa publică.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au anunţat marţi că procesul s-a încheiat şi că rămân în pronunţare. Aceştia au precizat că până joi, 7 august, avocaţii trebuie să depună concluziile scrise. Data pronunţării se va afişa în sistemul electronic al Justiţiei. 

Dezbaterile finale în dosarul „ICA” de marţi au durat 12 ore, timp în care procurorii, avocaţii şi inculpaţii şi-au susţinut pledoariile finale. 

În ultimul cuvânt, Dan Voiculescu a susţinut că îşi menţine declaraţia iniţială şi că rechizitoriul se bazează pe falsuri.

„Se trece cu vederea că există martori care spun că procurorul Emilian Eva a determinat persoane să dea declaraţii impotriva lui Dan Voiculescu. Eram vânat de procurori. Sunt acuzat că am primit acţiuni în contul unui împrumut. Era un împrumut legal. Eu nu am spălat în viaţa mea bani şi îmi sunt străine lucrurile acestea”, a declarat fondatorul Partidului Conservator.

De asemenea, toţi ceilalţi inculpaţi în acest dosar au dat o ultimă declaraţie. Gheorghe Mencinicopschi a spus atunci că nu vrea ca familia sa să ajungă în stradă, Corneliu Popa a rugat instanţa să ţină cont că are o fetiţă cu probleme de sănătate, iar Sorin Pantişa susţinut că în dosarul judecat nu există prejudiciu.

Cinci ani de închisoare pentru Dan Voiculescu în primă instanţă

Dan Voiculescu a fost condamnat, pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, decizie dată de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Tot atunci instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit aceleaşi decizii, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare. 

Instanţa i-a condamnat la câte cinci ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. 

Tergiversare de manual timp de aproape şase ani

Dosarul pivind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pe 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti pentru a fi soluţionat de magistraţi. 

Ulterior, pe 3 martie 2009, cazul a fost mutat la Curtea Supremă, instanţă competentă să judece demnitari, după ce, pe 15 decembrie 2008, Dan Voiculescu a fost învestit în funcţia de senator. Cum situaţia devenise clară, pe 28 octombrie 2009, începe judecata dosarului, pentru ca pe 25 iunie 2012, cu puţin timp înainte ca judecătorii să pronunţe o primă decizie, cazul să fie mutat din nou la Tribunalul Bucureşti. Asta după ce Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. 

La sfârşitul anului 2012, Dan Voiculescu devine din nou senator, iar Tribunalul Bucureşti decide să trimită din nou dosarul la Curtea Supremă.

Ce acuză DNA în privatizarea ICA

Preşedintele de onoare al Partidului Conservator este judecat pentru spălare de bani şi pentru că s-ar fi folosit de poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) la un preţ mult mai mic decât cel real, prejudiciul fiind de 60 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la  ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a dosarului.

„Prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare şi prin falsificarea documentaţiei acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7,9 milioane de euro”, spun procurorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.

Avocaţii lui Voiculescu au făcut circ la Curtea de Apel. După 11 ore de audieri-maraton, procesul a fost amânat pentru mâine dimineaţă

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare.

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu. Luni este, cel mai probabil, ultimul termen al procesului

La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni.

Instanţa: Dan Voiculescu, cercetat sub control judiciar pentru a nu face presiuni asupra martorilor. „Măsura este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor”

Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.

SENTINŢĂ Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar şi nu scapă de vizitele la poliţie

Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.

Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite