Dosarul ICA. Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi a primit 6 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a fost condmanat la cinci ani de închisoare în dosarul ICA FOTO Mediafax
Dan Voiculescu a fost condmanat la cinci ani de închisoare în dosarul ICA FOTO Mediafax

La patru ani de când a fost trimis în judecată, omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat joi de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În acelaşi dosar cunoscutul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

UPDATE Imediat după pronunţarea sentinţei, Dan Voiculescu a postat pe blog „un scurt mesaj“

„Am un scurt mesaj pentru cei care mă cunosc – şi ştiu cât de mult îmi place lupta: să nu-şi facă griji! Iar cei care nu mă plac sau nu mă cunosc să nu se bucure prematur: orice s-ar intampla, REVIN  Decizia de azi in dosarul Telepatia reprezinta o nedreptate“.

Profesorul Mencinicopschi a declarat joi că este o victimă colaterală, iar dacă până acum a avut încredere în justiţie, acum lucrurile s-au schimbat. Mai mult, profesorul a ţinut să precizeze că decizia instanţei reprezintă o „mare eroare”.

„Nu s-au vândut terenuri şi clădiri, ci acţiuni care au fost evaluate conform legii, institutul nu  a fost vândut. Eu nu am semnat niciun act cu preţuri. Institutul a fost scot la privatizare de A.D.S. conform unei hotărâri de guvern. S-a făcut o licitaţie, dacă nu ar fi venit nimeni la licitaţie, institutul ar fi putut fi vândut pentru un leu. Eu nu am participat la licitaţie. Nu ştiu câte firme au participat la licitaţie pentru că nu era treaba mea, vindea A.D.S.-ul, nu vindeam eu. Actele erau legale, că dacă nu erau legale nu le acceptau, A.D.S.-ul, Fisc-ul”, a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

De asemenea, acesta a precizat că nu avea afaceri cu Dan Voiculescu, cu care nu a vorbit nici măcar despre politică. 

UPDATE De asemenea, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Sorin Pantiş, Flavius Pop şi Vlad Săvulescu au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare. Totodată, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene, cu toţii judecaţi în acelaşi dosar, au primit câte 5 ani de executare. 

Judecătorii au mai decis ca toţi condamnaţii să înapoieze Ministerului Agriculturii peste 60 de milioane de euro. 

Separat Dan Voiculescu este obligat să înapoieze statului 135.000 de euro, bani ce reprezintă contravaloarea a 19 milioane de acţiuni ale ICA donate de omul de afaceri fiicei sale, Camelia. De asemenea, instanţa a pus sechestru pe mai multe conturi ale omului de afaceri printre care unul deschis la BRD în care se află suma de 15 milioane de lei.

Lui Dan Voiculescu i-au fost interzise şi mai multe drepturi civile pe o perioadă de 3 ani de la ispăşirea pedepsei.

Avocatul acestuia a formulat deja apel împotriva sentinţei de astăzi.

Magistraţii au mai decis să pună sechestru pe un imobil situat în oraşul Otopeni, aparţinând medicului Gheorghe Mencinicopschi, care este estimat la peste 450.000 euro. 

Mai mult, instanţa a dispus punerea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri şi imobile deţinute de fostul director executiv al SC GRIVCO SA Sorin Pantiş, cu o valoare estimată la peste două milioane de euro.

Decizia Tribunalului Bucureşti în dosarul ICA

Concret, preşedintele de onoare al Partidului Conservator a fost găsit vinovat de spălare de bani şi de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (faptă ce între timp s-a prescris). 

Mai pe scurt, Voiculescu s-ar fi folosit de poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare (I.C.A.) la un preţ mult mai mic decât cel real. Alături de preşedintele Partidului Conservator, în dosar au mai fost cercetate 27 de persoane din care 13 persoane au fost trimise în judecată.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la  I.C.A., la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a dosarului.

În plus, anchetatorii arătau că în iulie 2003, Corneliu Popa (judecat şi el în dosar), în calitatea sa de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului, ar fi aprobat ilegal declanşarea procesului de privatizare al I.C.A, stabilind o valoare a pachetului de acţiuni de 94,5 ori mai mică de valoarea comercială reală a acestuia.

„Prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare şi prin falsificarea documentaţiei acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 de euro”, mai explică procurorii.

La licitaţia aranjată ar fi participat doar firma Grivco a lui Voiculescu şi, în nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al A.G.A. al I.C.A. S.A, dar şi membru al Partidului Conservator încă din 1991.

Un proces ce părea fără sfârşit

După o urmărirea penală făcută în timp record – care a început în septembrie 2008 – dosarul în care Voiculescu este acuzat că a cumpărat 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii în Baneasa la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real, a debutat la Tribunalul Bucureşti cu trei termene, după care a fost mutat la Curtea Supremă, unde iniţial procesul a avut parte de şapte amânări. Ulterior, dosarul a fost retrimis la Tribunalul Bucureşti, după ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia din funcţia de senator.

Instanţa a finalizat pe 29 august dezbaterile în dosar şi a anunţat că sentinţa va fi pronunţată în 12 septembrie. Nu s-a întâmplat însă aşa, pe 12 septembrie magistraţii anunţând că se vor pronunţa pe 26 septembrie.

La ultimul termen de judecată, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţă a arătat că toate probele din dosar dovedesc acuzaţiile aduse inculpaţilor. Procurorul a cerut instanţei condamnarea lui Voiculescu la o pedeapsă cu executare pentru spălare de bani, confiscarea sumelor de bani ce sunt prevăzute în rechizitoriu în cazul acestuia, precum şi restrângerea unor drepturi civile.

Acesta a mai solicitat să se constate că a intervenit prescripţia specială în cazul omului de afaceri privind fapta legată de traficarea influenţei.

În cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, procurorul a cerut instanţei să se constate că pentru unii dintre aceştia a intervenit prescripţia în cazul unor fapte de fals şi uz de fals.

Procurorul a cerut ca aceştia să fie condamnaţi la pedepse cu executare pentru instigare la fals intelectual, respectiv complicitate la subevaluarea unor active de stat în procesul de privatizare.

Voiculescu: procurorii nu m-au audiat

Dan Voiculescu a arătat, în ultimul cuvânt, că în opinia sa există două nereguli în ceea ce priveşte ancheta şi acuzaţiile din acest dosar. 

O primă neregulă semnalată a fost aceea că, pe parcursul urmăririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodată în faţa anchetatorilor pentru a da declaraţie, în contextul în care toate celelalte persoane ar fi fost întrebate în legătură cu persoana sa de către anchetatori.

O a doua neregulă în opinia omului de afaceri ar fi aceea că nu există nicio probă şi niciun indiciu direct sau indirect care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc, respectiv nu există martori, înregistrări telefonice sau ambientale ori documente care să dovedească acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori.

Mogulul a adăugat că procurorul de caz a folosit sintagma "telepatie" în rechizitoriu pentru a face conexiunea între el şi ceilalţi inculpaţi.

Ceilalţi inculpaţi

În acest dosar, alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. 

Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Concret, Corneliu Popa, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S.), a fost acuzat de procurorii „de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

Jean Cătălin Popa a fost administrator al S.C. Benefica S.A. Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO), şi director al Direcţiei Juridice din cadrul A.D.S., membru A.G.A. al S.C. I.C.A. SA Bucureşti în perioada noiembrie 2003, secretar executiv al Partidului Conservator (fost P.U.R) şi vicepreşedinte al A.V.A.S.. Procurorii îl acuză de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, membru membru P.U.R., director general şi membru al A.G.A. şi ulterior al C.A. la I.C.A. S.A. Bucureşti, a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sorin Pantiş, membru P.U.R. şi director general executiv GRIVCO S.A. Bucureşti, a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vlad Nicolae Săvulescu, director al Direcţiei Privatizare - Concesionare a A.D.S., este acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual şi uz de fals.

Gheorghe Marian Domnişoru, expert în cadrul Serviciului Privatizare al A.D.S, este acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar , comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals intelectual şi uz de fals. 

Gheorghe Sin, membru A.G.A. al S.C.„Institutul de Cercetări Alimentare” S.A. Bucureşti, este acuzat de procurori de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Baciu Constantin, reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acţionarilor al I.C.A., este acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, Alexandru Petre, Grigore Marinescu, Vica Ene (cenzori ai S.C. „Institutul de Cercetări Alimentare” S.A. Bucureşti) şi Flavius Adrian Pop ( membru al Consiliului de Administraţie al I.C.A. Bucureşti) sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu în instanţă: „Sunt nevinovat. Nu am fost implicat în procesul de privatizare”

Procesul în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de cercetări Alimentare (ICA) urmează să fie reluat pe 27 iunie când urmează să fie audiat un alt inculpat în dosar, Vlad Nicolae Săvulescu, dar şi trei martori. La termenul de astăzi a fost audiat şi omul de afaceri Dan Voiculescu. Frauda estimată în acest caz a fost evaluată de procurori la 60 de milioane de euro.

DOSARUL ICA. Tribunalul a respins cererea lui Voiculescu de audiere a preşedintelui Băsescu ca martor

Tribunalul Bucureşti a respins astăzi cererea fostului senator, Dan Voiculescu, de a-l audia în dosarul său de corupţie, în calitate de martor, pe preşedintele Traian Băsescu. În schimb, instanţa a acceptat reaudierea lui în dosar. Magistraţii au judecat marţi un nou termen în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este acuzat de corupţie.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Dan Voiculescu de a retrimite dosarul "ICA" la Parchet

Tribunalul Bucuresti a respins astăzi cererea lui Dan Voiculescu de a returna dosarul de corupţie al privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA) la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Judecarea  cauzei va continua cu termen pe 30 aprilie. La termenul din 9 aprilie, fostul senator a cerut încetarea procesului şi returnarea dosarului său la DNA.

Emoţii pentru Voiculescu. Peste două săptămâni vine prima sentinţă în dosarul „ICA”. Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pentru liderul PC

La cinci ani de la debutul procesului, judecătorii vor asculta, astăzi, pledoariile finale în procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare în care omul de afaceri este acuzat de spălare de bani. Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pentru liderul Partidului Conservator. Dacă va fi găsit vinovat acesta riscă până la 12 ani de închisoare. Instanţa a anunţat că va da sentinţa peste 2 săptămâni.

Imunitate antiprezidenţială. Când libertatea de şantajare dăunează grav libertăţii de exprimare

Mugur Ciuvică tremură din toate încheieturile, vocea îi tremură şi ea, iar gazetarii adunaţi ciorchine în jurul său, la ieşirea de la DNA, observă asta. „Tremur pentru că pe mine tot timpul mă emoţionează băsiştii”, bravează Ciuvică, deşi e mai rezonabil să credem că emoţia i se datora celor petrecute înăuntru. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite