Dosarul „Gala Bute”. Rudel Obreja rămâne în arest, dar câştigă reducerea numărului de persoane din celulă şi loc pentru a lua masa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudel Obreja va fi cercetat în continuare în spatele gratiilor. Asta după ce magistraţii Curţi Supreme au respins cererea acestuia de înlocuire a arestului preventiv. Însă, judecătorii au constat încălcarea unor drepturi faţă de fostul preşedinte al FRB şi au decis ca acestuia să i se asigure spaţiu personal şi loc special amenajat pentru a lua masa. Decizia nu este definitivă.

Potrivit minutei deciziei, instanţa „constată încălcarea art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului faţă de Rudel Obreja prin omisiunea respectării normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate aprobate prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010, publicat în Monitorul Oficial nr. 103/2010. Conform art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dispune ca locul de deţinere să asigure inculpatului Rudel Obreja spaţiul personal prevăzut de art. 1 alin. 4 din Anexa I la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010, referitor la Normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, prin cazarea unui număr de persoane în celula inculpatului care să respecte norma recomandată pentru celule colective”, au notat judecătorii.

Mai mult, potrivit aceleiaşi decizii, magistraţii au dispus, „conform art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, asigurarea servirii mesei faţă de Rudel Obreja într-o sală special amenajată, cu respectarea normelor de securitate, conform art. 4 din Anexa I la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010”.

Rudel Obreja a fost arestat preventiv, pe 5 februarie, fiind acuzat de sălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

Contract fictiv pe 3 milioane de lei pentru firma lui Obreja

Procurorii susţin că la finalul anului 2011 a fost încheiat un contract între Termogaz Company SA şi Europlus Computers SRL, reprezentată de inculpatul Rudel Obreja. Obiectul contractului avea ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012. Tot atunci firma lui Obreja a emis o factură în valoare de 3 milioane de lei, care a fost achitată integral de Termogaz Company SA.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la MDRT prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior. Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea Termogaz Company SA ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei“, precizează DNA.

O parte din sumele obţinute de firma lui Obreja au fost plimbate prin conturile unor firme fantomă, după care s-au întors cash în buzunarele lui Rudel Obreja, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora.

În dosar este arestată şi Elena Udrea

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea, arestată preventiv pe 25 februarie, a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Citiţi şi:

Dosarul „Gala Bute”. Felix Tătaru, consultantul preşedinţilor, la ieşirea din sediul DNA: „De ce aş primi mită? Nu am avut niciodată o funcţie publică!”

Felix Tătaru, fondatorul grupului de comunicare GMP, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul „Gala Bute”. Tătaru a fost consultant atât în campaniile fostului preşedinte Traian Băsescu, cât şi în campania preşedintelui Iohannis. De asemenea, procurorii îl audiază astăzi şi pe Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite