Dosarul „Gala Bute”. Felix Tătaru, consultantul preşedinţilor, la ieşirea din sediul DNA: „De ce aş primi mită? Nu am avut niciodată o funcţie publică!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Tătaru, unul dintre cei mai cunoscuţi publicitari din România
Felix Tătaru, unul dintre cei mai cunoscuţi publicitari din România

Felix Tătaru, fondatorul grupului de comunicare GMP, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în dosarul „Gala Bute”. Tătaru a fost consultant atât în campaniile fostului preşedinte Traian Băsescu, cât şi în campania preşedintelui Iohannis. De asemenea, procurorii îl audiază astăzi şi pe Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea.

UPDATE La ieşirea din sediul instituţiei, Felix Tătaru a declarat că a fost întrebat de procurori despre Gala Bute, dar şi despre contractele pe care firma sa le are cu PDL. Întrebat dacă a primit mită, Tătaru a replicat: „De ce aş primi mită, nu am avut niciodată o funcţie publică. La vremea aceea ( anul 2011 n.r.) am avut contracte cu PDL pentru proiectul <<Legea Capitalei>>”.

De asemenea, acesta a precizat că la firma lui banii ajung prin cont şi nu în alt fel. „Cum ajung banii la partid e treaba partidului. Nu am de unde să ştiu provenienţa banilor”, a spus el.

Totodată, Felix Tătaru a precizat că anchetatorii i-au cerut să aducă mai multe documente, lucru pe care îl va face în perioada următoare.

Tătaru, audiat în calitate de martor

La intrarea în sediul DNA, Felix Tătaru a declarat că a venit să dea declaraţii în calitate de martor. Întrebat care este relaţia acestuia cu Elena Udrea, Tătaru a replicat: „Nu pot să spun că suntem amici. Ne-am întâlnit pentru că eram la PDL şi am lucrat pentru PDL"

Potrivit unor surse judiciare, Tătaru va fi audiat în calitate de martor în dosarul „Gala Bute“. 

Concret, Ana Maria Topoliceanu ar fi declarat că sume de bani de la Elena Udrea ar fi ajuns şi la Felix Tătaru.

Mai mult, un martor din dosar le-ar fi spus procurorilor că în vara anului 2011, Tudor Breazu, când era plecat din ţară, i-ar fi cerut să meargă la el la birou de unde să ia „o pungă de bani pe care să i-o dea lui Felix Tătaru”.

Acesta a mai precizat că, trei zile mai târziu, acesta ar fi luat punga şi i-ar fi dat-o lui Tătaru.

La sediul DNA a ajuns şi Ştefan Lungu pentru a fi audiat. Înainte de a intra în sediul instituţiei, acesta le-a spus jurnaliştilor că este de acord să fie confruntat cu Elena Udrea, lucru care s-ar şi putea întâmpla.

Elena Udrea, arestată: ce acuzaţii îi aduc procurorii

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton, iar ulterior, senatorii au aprobat cu 77 de voturi "pentru" şi 52 voturi "împotrivă", solicitarea parchetului procurorilor.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.

Cine este Felix Tătaru

Originar din Vrancea, Felix Tătaru (42 de ani) a devenit un nume recunoscut în publicitate şi comunicare politică.
Tătaru este directorul agenţiei de publicitate GMP, agenţie care a făcut strategia din campania electorală a lui Klaus Iohannis din 2014.

Anterior, Felix Tătaru a lucrat pentru Traian Băsescu. În 2000, el l-a ajutat pe fostul preşedinte să câştige Primăria Capitalei. Sloganul creat de echipa de la GMP, ”Arde-i pe corupţi!”, cu imaginea ardeiului iute, a făcut senzaţie pe o piaţă obişnuită cu mesaje electorale banale. 

În 2004, Felix Tătaru a făcut strategia de campanie a lui Traian Băsescu şi pentru alegerile prezidenţiale. Sloganul lansat de el „Să trăiţi bine!”, devenit viral pe internet, l-a propulsat pe Traian Băsescu la Cotroceni.

Un alt slogan câştigător lansat de Felix Tătaru a fost ”De ce le e frică, nu scapă!”, mesaj folosit în campania de la prima suspendare a lui Băsescu din 2007.

Şi în Vrancea echipa GMP a lansat un mesaj electoral de forţă pentru candidatul PDL la Primăria municipiului Focşani în 2008, fostul democrat-liberal Alin Trăşculescu. ”Buturuga mică răstoarnă carul mare” nu l-a ajutat pe Trăşculescu să câştige, însă mesajul este unul de neuitat pentru un oraş dominat de politicieni nu prea creativi în materie de comunicare politică. 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite