Dosarul fraţilor Gârdean, disjuns din cazul „Gala Bute“, poate continua. Curtea de Apel Alba Iulia le-a respins contestaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Gărdean/ Foto: Medifax
Adrian Gărdean/ Foto: Medifax

Curtea de Apel Alba Iulia a decis miercuri că dosarul fraţilor Gărdean poate continua după ce instanţa a respins contestaţia formulată la decizia Tribunalului Hunedoara, prin care a admis rechizitoriul prin care cei doi au fost trimişi în judecată.

Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, a declarat, miercuri, că instanţa a respins contestaţiile lui Adrian şi Miron Gărdean, rămânând definitivă hotărârea Tribunalului Hunedoara, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară, în data de 13 martie. Astfel, Tribunalul Hunedoara va stabili primul termen al procesului în care cei doi fraţi sunt acuzaţi de dare de mită.

Dosarul în care fraţii Gărdean sunt judecaţi pentru dare de mită a fost disjuns din dosarul „Gala Bute”, unde Adrian Gărdean, administratorul S.C. Termogaz Company, este unul dintre denunţători. Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2010, Adrian Gărdean şi Miron-DorelGărdean, acţioanr majoritar al companiei Termogaz, au promis şi transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată Elena Udrea, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România”.

"Transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului, în baza unei înţelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către G[rdean Adrian şi Lungu Ştefan, la care a achiesat ulterior şi Gărdean Miron Dorel", arată procurorii DNA.

Ei precizează că în urma acestei înţelegeri în 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010 Adrian Gărdean şi Miron-Dorel Gărdean au dispus transferul a 695.367 de lei către o societate controlată de Ştefan Lungu, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. Această sumă reprezintă 10% din valoarea plăţilor făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului către primăriile Cavnic şi Borsec, în contul lucrărilor realizate de S.C. Termogaz Company S.A.

In 2016, atunci când a fost audiat în calitate de martor, Adrian Gardean a declarat că a fost de acord să plăteasca 10 la suta din valoarea contractelor pentru deblocarea finanţării. "Comisionul era pentru campania electorală", a susţinut acesta în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă, adăugând că atunci când s-a întâlnit cu secretarul general din minister Gheorghe Nastasia şi cu Stefan Lungu, "Lungu mi-a zis că Udrea şi Nastasia ştiau de plata comisioanelor şi că banii se duc în campania electorală a PDL".

Vineri, 13 aprilie, are loc ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, dosar în care fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite