Dosarul „Ferma de porci Salcia”.  Avocatul administratorului Ilie Dragne a făcut plângere împotriva procurorului de caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul lui Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia din Teleorman unde acţionar majoritar a fost fiul lui Liviu Dragnea, a depus plângere împotriva procurorului Marian Drăgulescu, invocând încălcări de procedură şi lipsă de obiectivitate în desfăşurarea anchetei.

Maria Vasii susţine că magistratul a fost adus la Parchetul General de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru a investiga cauza în care Ilie Dragne este cercetat. Ilie Liviu Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, din judeţul Teleorman, care a fost deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost eliberat, vineri, din arestul Poliţiei Capitalei, el fiind plasat sub control judiciar. Dragne fusese reţinut cu o zi în urmă în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro.

„În timp ce era audiat a fost întreruptă audierea pentru o confruntare directă cu un alt inculpat, deşi nu s-a urmat procedura de la confruntare, ci a fost doar o formă de a-i pune faţă-n faţă, doar ca o presiune psihologică pentru declaraţii. Apoi modul în care domnul procuror a fost ridicat, de la gradul de procuror de judecătorie, prin delegare împotriva regulilor prevăzute de lege, direct ca procuror de Înalta Curte. Pentru că dânsul primeşte un salariu foarte mare numai pentru această delegare, noi spunem că este în măsură să ne îngrijoreze, pentru că este ca un beneficiu care poate să-i înfrângă obiectivitatea. Dumnealui este delegat la parchetul Înaltei Curţi pentru a instrumenta acest dosar. Am fi vrut un procuror care să lucreze în mod obişnuit aici”, a mai spus Maria Vasii, citată de Mediafax.

Avocatul acuză abateri de la procedură

Avocatul susţine că au existat mai multe abateri de la procedură în modul în care procurorul de caz a instrumentat dosarul până în prezent. Plângerea a fost depusă la conducerea secţiei din care face parte magistratul.

„Am constatat mai multe încălcări de procedură în dosar, între care faptul că această cauză cădea în competenţa Parchetului de pe lângă Tribunal şi este instrumentată de Parchetul Înaltei Curţi. Noi am primit, până la mişcarea acţiunii penale împotriva lui Ilie Dragne, 150 de volume de urmărire penală care s-au făcut fără ca clientul meu să fie acuzat şi, desigur, fără să aibă nicio legătură. Din cele 150 de de volume poate 100 de pagini – cel mult – îl privesc pe clientul meu (...) În timpul percheziţiilor, deşi procedura uzuală din timpul percheziţiilor spune clar preluarea unor documente, cei care au efectuat percheziţiile au trecut peste mandatul dumnealor şi au trecut la audierea persoanelor pe care le-au găsit la acele sedii, inclusiv la sediul fermei şi au procedat la audiere, deşi procedura nu permite acest lucru. Audierea acestor persoane trebuie făcute în regulile procedură, să-i chemi, să le citeşti drepturile, să-i atenţionezi asupra consecinţelor măsurii, să-i pui să depună jurământ”, a declarat Maria Vasii, apărătorul lui Ilie Dragne.

Ilie Liviu Dragne a fost audiat joi la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, iar ulterior a fost reţinut de către procurori pentru 24 de ore, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Ulterior, afaceristul a fost pus sub control judiciar. În acest dosar, în care este vizată şi ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman, care a fost deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, au mai fost reţinute, joi, alte opt persoane.

Ancheta procurorilor

Joi dimineaţă, poliţiştii din Capitală şi din opt judeţe au făcut percheziţii la 80 de adrese - locuinţe şi sedii ale unor societăţi din domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcilor - într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro, instrumentat de Parchetul instanţei supreme. Conform sursei citate, în acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea.

Procurorii au stabilit că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, au fost menţionate în contabilitate cheltuieli nereale, fapt care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei (echivalentul a 9.079.017 euro), din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite