Dosarul „Diplome fără studii”: O lucrare de licenţă cumpărată de la profesori costa între 500 şi 600 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desindere mascati la „Vasile Goldis”
Desindere mascati la „Vasile Goldis”

Preţul unei lucrări de licenţă cumpărate de studenţi de la unii profesori de la universităţile „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad costa între 500 şi 600 de euro şi conţineau inclusiv conţinând inclusiv prezentări în format power point. Patru cadre universitare şi doi infomaticieni au fost reţinuţi de procurori în acest caz. Peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice au fost ridicate în cazul acestei anchete.

UPDATE Patru cadre universitare şi doi infomaticieni au fost reţinuţi de procurorii Secţiei de Urmărire Criminalistică şi Penală din Parchetul General în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, 36 de perosane au fost puse sub acuzare în acest caz (angajaţi şi studenţi din cadrul a două universităţi, precum şi absolvenţi ai aceloraşi universităţi), iar faţă de 16 dintre acestea dispunându-se măsuri preventive restrictive de libertate.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor universitari 2015 - 2016 şi 2016 – 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două instituţii de învăţământ superior nu şi-ar fi îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv nu ar fi procedat la examinarea corespunzătoare a studenţilor cu ocazia desfăşurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susţinerea examenului de licenţă, la probele practice, „permiţându-le studenţilor susţinerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal”.
 
În mod concret, studenţii primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grile de la examenele de an derulate on-line. „De asemenea, prin intervenţia informaticienilor în softurile universităţilor, răspunsurile date de studenţi la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obţină note cu care să poată promova examenele”, acuză procurorii.

Totodată, aşa cum a reieşit din probele administrate, în unele situaţii s-ar fi operat direct modificarea notelor în scopul promovării la disciplinele respective. „În ceea ce priveşte lucrările de licenţă, în schimbul unor sume de 500-600 de euro, acestea erau achiziţionate de studenţi direct de la profesori, în format electronic, conţinând inclusiv prezentări în format power point”, acuză procurorii.

Studenţi străini nu ştiau română

„Precizăm că unii dintre studenţii străini de la cele două universităţi au urmat cursuri în limba română şi au promovat ulterior toate examenele în limba română, necunoscând această limbă. Dintre studenţii care cunosc limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalţi, ca şi unii absolvenţi ai universităţilor respective”, mai arată anchetatorii.

În această anchetă au fost efectuate în cursul zilei de ieri, 106 percheziţii domiciliare, de către ofiţeri ai  Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind ridicate sume de bani totalizând peste 350.000 de euro, precum şi înscrisuri şi sisteme informatice.

Cine sunt cele 6 persoane reţinute

Lucian Păiuşan (cadru didactic)- acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale);
Viorica Daniela Vincze-Iancsi  (cadru didactic)- acuzată de luare de mită în formă continuată ( 3 acte materiale) şi trafic de influenţă în formă;
Olga-Domnica Moldovan (cadru didactic)- acuzată de luare de mită;
Irina-Monica Orăşan-Alic (cadru didactic)- acuzată de complicitae la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, fals informatic şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
Viorel-Eduard Orăşan-Alic şi Bogdan Alexandru Torcea  (informaticieni) – acuzaţi de  luare de mită în formă continuată, fals informatic în formă continuat şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ce şase inculpaţii vor fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cele 9 persoane puse sub control judiciar:

În cazul a nouă persoane , procurorul a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Emil Nicolae Urtilă (cadru didactic)- acuzat deluare de mită în formă continuată (9 acte materiale);
Allberto-Radu Jipa  (cadru didactic) - acuzat deluare de mită în formă continuată (19 acte materiale);
Laura Corina Nicolescu (cadru didactic) – acuzată de  luare de mită (5 acte materiale);
Ramona Gligor (cadru didactic) – acuzată de  luare de mită în formă continuată
Abed-El-Kader Taha  (intermediar)- acuzat de complicitate la dare de mită în formă continuată (16 acte materiale) şi complicitate la luare de mită în formă continuată (16 acte materiale);
Ahmad Dahamshi (intermediar)- acuzat de dare de mită în formă continuată (19 acte materiale) şi luare de mită în formă continuată (19 acte materiale)
Matteo Rinaldi şi Marco Antonio Procopio  (studenţi)- acuzaţi dare de mită în formă continuată, complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals informatic şi a complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
Khattab Heib  (student)- acuzat de  dare de mită.

Ştirea iniţială: Reţinerile

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului General, au făcut joi 106 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

"În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice utile cauzei. Pana în acest moment, şase persoane au fost reţinute şi urmează să fie prezentate instanţei, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar", conform IGPR, citat de Mediafax.

„Comisioane” pentru a  promova examene

Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova în mod fraudulos examenele.

„De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice", conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie.

Cadrele didactice ar fi cerut şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

200.000 de euro, găsiţi la un medic

Medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar la Universitatea ”Vasile Goldiş” din Arad, vizat în dosarul ”Diplome de licenţă fără studii”, a fost dus la audieri, la Arad. Anchetatorii au găsit în locuinţa şi la clinica acestuia suma de 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi, potrivit News.ro

Procurori ai Parchetului instanţei supreme au făcut, miercuri, peste 100 de percheziţii la cadre didactice şi studenţi de la Universităţile "Vasile Goldiş" şi "Aurel Vlaicu" din Arad, suspectaţi de fapte de corupţie într-un dosar denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii”, în care 36 de persoane au calitatea de suspect.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor două instituţii de învăţământ au cerut şi primit bani şi bunuri cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă.

Studenţii străini care nu ştiau limba română

Unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înţeleg limba română şi totuşi sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii. Conform acestora, în urma cercetărilor s-a stabilit că în schimbul unor sume de bani studenţii primeau în timpul examenelor susţinute on-line răspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text (SMS).

De asemenea, era modificată nota de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea. Procurorii spun că informaticienii intrau în contul electronic al studentului şi modificau răspunsurilede la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră.

Totodată, studenţii cumpărau direct de la profesori lucrări de licenţă gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format power point necesare pentru susţinerea lucrării în faţa comisiei de examinare.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite