Dosarul Colectiv: Procurorii continuă urmărirea penală cu privire la intervenţia autorităţilor şi asistenţa medicală dată victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu Colectiv Foto Mai
Incendiu Colectiv Foto Mai

Parchetul General a precizat, miercuri, că în dosarul Colectiv continuă urmărirea penală pentru ucidere din culpă în formă agravată privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată victimelor şi împrejurările legate de posibilele infecţii nosocomiale.

„În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub numele de Dosarul Colectiv, se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracţiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate”, a transmis miercuri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii susţin că în această cauză însă sunt analizate 81 de expertize medico-legale, unul din aspectele vizate fiind încălcarea normelor de acordare a asistenţei medicale iar persoane vătămate „Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale privind leziunile persoanelor vătămate supravieţuitoare, având ca obiective, printre altele, şi constatarea unor indicii privind încălcarea normelor de acordare a asistenţei medicale iar persoane vătămate au fost audiate în legătură cu asistenţa medicală şi posibile infecţii asociate asistenţei medicale”, se arată în comunicatul Parchetului.

Autorităţile susţin că „este în curs de efectuare” un control la spitale care au acordat asistenţă medicală victimelor de la Clubul Colectiv pentru a se verifica modul în care au fost puse în aplicare mai multe ordine cu privire la prevenirea şi limitarea infecţiilor nosocomiale.

„De asemenea, au fost formulate solicitări către diferite autorităţi privind documentarea faptelor, fiind identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, au fost audiaţi martori, părţi civile (aparţinători ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunând înscrisuri, urmând a se proceda la continuarea acestor activităţi. S-a solicitat şi este în curs de efectuare un control al autorităţilor competente la spitale care au acordat asistenţă medicală victimelor de la Clubul Colectiv în scopul de a se verifica, aferent perioadei de interes şi în raport de dispoziţiile Ordinului nr.916/2006 aflat în vigoare, existenţa şi modul de aplicare a planului anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale”, se mai arată în comunicatul parchetului general.

Autorităţile subliniază că în dosarul disjuns, s-a întocmit un al doilea rechizitoriu, la data de 12 iulie 2018 fiind trimişi în judecată un inculpat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane, vătămare corporală din culpă  în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 64 de persoane şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, şi a 7 inculpaţi (5 persoane fizice şi două persoane juridice), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 44 de persoane. Este vorba de Marian Moise, care în 30 octombrie 2015 a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv. Ancheta n cazul său s-a derulat cu întârziere dat fiind faptul că a fost la rândul său rănit în incendiul din Colectiv.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă au trimis în instanţă dosarul Colectiv încă din aprilie 2016. Cu toate acestea, judecata acestui proces este departe de a se finaliza. Fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii Colectiv şi ai firmei de artificii şi pompierii care nu şi-au îndeplinit sarcinile de autorizare a clubului vor fi judecaţi într-un singur dosar, aflat la Tribunalul Bucureşti.

Procesul a început pe fond abia în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale. În iulie 2018, judecătorul Valeriu Mihai Terceanu care avea dosarul pe rol, s-a pensionat, aşa că procesul s-a reluat aproape de la zero.

Procurorii continuă cercetările într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite