Dosarul „Carom“. Ovidiu Tender şi Marian Iancu şi-ar putea afla sentinţa pe 8 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tender a fost condamnat pe fond la 11 ani de închisoare
Ovidiu Tender a fost condamnat pe fond la 11 ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca sentinţa din dosarul „Carom”, în care omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat de instanţa de fond la 11 ani şi patru luni închisoare, iar Marian Iancu a primit 13 ani şi opt luni de detenţie, să fie anunţată pe 8 iunie.

La ultimul termen al procesului, desfăşurat joi, procurorul de şedinţă  le-a spus judecătorilor că faptele de care este acuzat Tender sunt foarte grave, drept urmare trebuie majorată pedeapsa de zece ani de închisoare primită de acesta la Tribunalul Bucureşti.

Totodată, avocaţii au cerut fie achitarea inculpaţilor, fie trimiterea dosarului spre rejudecare. Aceştia au motivat cererile spunând că faptele pentru infracţiunea de înşelăciune s-au prescris pe 20 mai, iar dacă Ovidiu Tender va fi condamnat, pedeapsa în cazul acestuia ar trebui înjumătăţită, deoarece el a făcut un denunţ la DNA împotriva fostei şefe a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alina Bica, potrivit Agerpres.

Tot joi, avocaţii au făcut noi cereri de recuzare a completului format din judecătorii Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor, în încercarea de a amâna dezbaterile în acest dosar, în condiţiile în care pe 9 iunie se prescriu faptele pentru una dintre infracţiunile reţinute în seama inculpaţilor, cea de înşelăciune.

Prima sentinţă, în decembrie 2014

În decembrie 2014, magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au condamnat pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani.

Decizia Tribunalului Capitalei nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.

Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

„Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian şi Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, în rechizitoriu.

Omul de afaceri Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca „RAFO”. Procesul a durat în acest caz opt ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite