Dosarul ANRP: Horia Georgescu, apel împotriva sentinţei de 4 ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al ANI Horia Georgescu, condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP, a contestat joi sentinţa primită.

Horia Georgescu s-a prezentat, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru a face apel împotriva sentinţei primite în dosarul ANRP.

„Decizia nu are nicio logică. Mai mult decât atât, experţii evaluatori care au făcut evaluarea terenurilor, au fost achitaţi sau au primit pedepse cu suspendare. Cred că este o decizie profund greşită şi care cred că va fi desfiinţată în apel“, a declarat Horia Georgescu la Curtea Supremă.

În aceleaşi timp, Georgescu a spus că va face şi o cerere de strămutare a procesului, motivată de lipsa de imparţialitate a unui judecător, care s-ar fi antepronunţat în momentul în care a dat like pe Facebook la o ştire despre dosarul ANRP 4.

„Am declarat apel azi şi vom vedea mai întâi motivarea, după care vom detalia motivele de apel. În cererea de strămutare este un element clar, este motivată de lipsa de imparţialitate a unui judecător, care s-a antepronunţat prin like pe Facebook într-un dosar ANRP 4”, a spus Horia Georgescu.

În acelaşi dosar, fostul deputat Cătălin Theodor Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională) a primit 5 ani închisoare cu executare.

Condamnări au primit şi alte persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour (preşedinte al ANRP) - 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Mihnea-Remus Iuoraş (vicepreşedinte ANRP) - 4 şi 6 luni ani cu executare, Ingrid Popa-Mocanu (vicepreşedinte ANRP) - 4 ani cu executare, Remus Baciu (vicepreşedinte ANRP) - 6 ani şi 4 luni cu executare, Cătălin Canagiu (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice) - 4 ani închisoare cu executare.

Totodată, Florin Hanu (evaluator autorizat) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cornel Drulă şi Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizaţi, au primit câte 2 ani cu suspendare.

Acuzaţiile anchetatorilor

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru persoane care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Astfel, au fost trimişi în judecată foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu si Constantin Catalin Canangiu. De asemenea, au fost trimişi în judecată expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

Dosarul a fost trimis initial instantei supreme, apoi a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Procurorii spun în rechizitoriu că cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu de 84.588.304 de euro.

La ultimul termen al procesului, fostul şef al ANI Horia Georgescu a spus că este nevinovat.

"După aproape trei ani, s-a finalizat prima faza a procesului penal în care am fost acuzat de DNA pentru abuz în serviciu, deoarece am votat rapoarte de evaluare supraevaluate, care nu respectau Standardele Internaţionale de Evaluare, deşi acestea fuseseră întocmite de experţi autorizaţi. Prejudiciul comunicat mediatic şi constatat de specialişti ai DNA în anul 2015 a fost estimat la 80 milioane euro. Am fost arestat preventiv timp de patru luni în mod abuziv şi nejustificat. Niciunul din cei peste 40 de martori audiaţi nu a declarat că am încălcat vreo dispoziţie legală sau că am acţionat cu interes pentru a favoriza persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată. Experţii numiţi de instanţă spun că nu există prejudiciu, probele dovedesc că am respectat legea. Aştept că judecătorul să îmi facă dreptate”, a scris atunci Horia Georgescu pe Facebook.

Dosarul ANRP: Horia Georgescu, apel împotriva sentinţei de 4 ani de închisoare cu executare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite