Dosarele lui Talpeş. Noua Ordine Mondială: „Trebuie să înţelegem că rădăcinile a ceea ce se întâmplă lângă noi nu sunt niciodată favorabile României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş, la Adevărul Live. FOTO David Munteanu
Ioan Talpeş, la Adevărul Live. FOTO David Munteanu

Dincolo de teoria conspiraţiei, cea mai facilă dintre explicaţii atunci când nu mai există alte argumente este că suntem în momentul în care se rescriu, se redesenează si se recalibrează hărţile geo-politice cu ceea ce ele presupun ca zone de influenţă directe si indirecte ale marilor puteri. Suntem în stadiul iniţial al unei mari încleştări globale, deoarece miza e enormă: cea mai amplă mişcare de acest gen de la Conferinţa de la Yalta încoace.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE.

Stim oare să ne poziţionăm corect în acest joc? O întrebare doar aparent foarte simplă şi banală. Despre aceasta şi despre celelalte implicaţii ale acestei situaţii globale de repoziţionare strategică vorbim în emisiunea de azi în care, începând cu ora 16.00, jurnalistul Cristian Unteanu îl are ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe. 

Principalele declaraţii

Despre aspiraţiile expansioniste ale Rusiei:

Dacă populaţia rusofonă din fostele republici sovietice doreşte asta, Maica Rusie nu poate decât s-o sprijine. Această zonă de conflict are un potenţial de extensie spre Vest. Peste 10-20 de ani, aceasta va deveni zona disputată. Categoric că există posibilitatea extinderii conflictului spre Vest. 

Despre conflictele din Orientul Mijlociu:

Siria este ţara tuturor cruciadelor. Principalii jucători care au făcut oraşe în Palestina vecche au fost francezii. A nu ţine cont de aceste amprente, chiar şi după sute de ani, este o greşeală. 

Singurul stat care avea nu numai argumentarea istorică, ci şi o existenţă imperială aproape continuă este Iranul. Dacă încercăm să înţelegem ceva din cele care se întâmplă în zonă, trebuie să ţinem cont de asta. 

Dosarele lui Talpeş. Noua Ordine Mondială: hărţile strategice 

Despre Asia şi „noul Drum al Mătăsii”:

Este surprinzător că preşedintele chinez a putut să vorbească despre „dublul Drum al Mătăsii”. Fie are în perspectivă un joc uriaş, fie continuă să facă o greşeală, punând accent pe perspectiva europeană. Nu Europa penetrează zonă, nu Europa se dezvoltă înspre această zonă, nu Europa îşi mută elementele de forţă în regiune, ci China. Şi este evident că Beijingul face asta de conivenţă - mai mult decât de conivenţă - cu Moscova. 

Aici mi se pare mie un joc extraordinar, că au spus aşa ceva. Spre deosebire de noi, care privim segmentat istoria, ei ştiu că din Nordul Coreei, de-a lungul Marelui Zid, a fost un singur neam. Urmaşii acestui neam au format Ungaria, o parte din Bulgaria, Turcia, Uzbekistanul, Tadjikistan, Kîrgîsztan, Kazakhstan. 

Asta am vrut să spun, că acesta este drumul neamului turcic. Iar Turcia vrea să spună întregii lumi acum că, fără ea, nu se poate face acest proiect. 

Trebuie să înţelegem că tot ceea ce se întâmplă lângă noi are rădăcini, iar acestea, din păcate, nu sunt niciodată favorabile României. 

Am crezut că, după ce SUA se relansează în Afganistan, mi-am dat seama că cineva gândeşte într-o altă perspectivă dezvoltarea lumii. În prima fază, s-a dorit protejarea Indiei, era evident că era sprijinită India. Pentru că, în primă măsură, India este singurul concurent de talia Indiei. 

Va trebui să ne amintim despre ce a însemnat acest pol de aur al Pacificului şi ce înseamnă, de fapt, Pacificul astăzi, având tot malul chinez, aflat în dezvoltare. 

Asta ce înseamnă? Ori o dezvoltare fabuloară, ori dispute serioase. 

Am crezut că este un program de relansare a Indiei, ori India nu face parte din Asia. 

Despre Nordul Africii şi Orientul Mijlociu: 

Jocul informaţiilor strategice aparţine reţelelor de sateliţi. Zona aceasta face parte din marginalele unui mare raport de putere, care a fost deja stabilit între Est şi Vest. Întotdeauna se joacă pe astfel de formule pentru a convinge opinii publice. 

Este vorba despre spectacolul acesta care se joacă zi de zi pentru a convinge opinia publică de faptul că este nevoie de intervenţii mai serioase pentru stabilizarea regiunii. 

Am văzut fotografii din satelit care arătau şi câte stele avea pe umăr cadavrul din groapă. 

Despre efectele asupra României:

Prin România trece noul Drum al Mătăsii. Să vedem unde se duc: spre Bruxelles, după care coboară spre porturi, se duce la Veneţia, că este un oraş frumos, apoi pe Adriatică şi se duce la Atena. Ce este mai exemplificator pentru a-l înţelege pe Tsipras?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite