Dosarele lui Talpeş la Adevărul Live: Dacă România ar da autonomie maghiarilor, a doua zi vor cere autodeterminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Ioan Talpeş FOTO David Muntean
Generalul Ioan Talpeş FOTO David Muntean

Generalul Ioan Talpeş, fost şef la Serviciului de Informaţii Externe al României, a vorbit, într-o ediţie specială Adevărul Live, despre posibilitatea modificării frontierelor actuale ale Europei în contextul presiunilor generate de mişcările autonomiste şi independiste.

Vă invităm să urmăriţi, în seria Adevărul Live, vineri - 9 ianuarie, prima parte a emisiunii dedicate unui subiect sensibil, extrem de controversat şi, din nefericire, încă deosebit de actual: „Mai sunt posibile modificări de frontiere în Europa în perioada următoare?”. Tema este pe cât de delicată, pe atât de neplacută, dar despre ea trebuie vorbit atât timp cât, în spatele cortinei, există încă autori de scenarii pentru o Europă explodând sub presiunea mişcărilor autonomiste şi independentiste. 

În afara unei dezbateri strict teoretice, această tema mai poate avea oare vreo relevanţă practică pentru România anului 2015? Iată doar câteva dinte subiectele dezbaterii la care jurnalistul Cristian Unteanu l-a avut ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Extene.

Principalele declaraţii:

„Popoarele îşi pot decide singure soarta şi propriile frontiere. La Trianon s-a decis că frotiera etnică este principală“, consideră Ioan Talpeş.

Niciun fluviu nu desparte etnii. În zona de est îndepărtat a Transilvaniei, au fost colonizaţi acolo secuii, pentru că vroiau să ţină sub control regiunea şi să ţină în loc invaziile din est. S-a constatat că România avea şi nişte eclave de populaţie de sorginte maghiară, germană, evreiască. Ele nu au fost asimilate. Geografia statală a ţinut cont de majoritate.

Declaraţia de la Budapesta, prin care s-ar fi spus că românii şi ungurii au trăit împreună în Ardeal din totdeauna, nu angajează ceva.

Americanii erau informaţi că erau mai mulţi unguri

După 1989 s-a încercat încurajarea României să dezvolte etnic din punct de vedere teritorial. Este vorba despre maghiari. Dacă statul român ar recunoaşte autonomia maghiarilor, sau dupa un timp, scurt sau lung, vor cere autodeterminarea.

Cum se va rezolva problema? Am avut discuţii chiar şi la Washington, unde le-am spus că românii sunt şapte milioane iar ungurii sunt vreo 4,5 milioane. Cum vor ei să alipească Ardealul Ungariei? Americanii erau însă informaţi altfel: ei nu ştiau că eram mai mulţi români.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu este un dosar separat, ci este istoria unui stat preexistent.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite