CNSAS vs Băsescu, la Curtea de Apel. Băsescu, acuzat că a turnat sub numele de Petrov: „Nu am ştiut că contrainformaţiile militare sunt Securitatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti unde se judecă dosarul cu CNSAS, că nu a fost colaboratorul Petrov al fostei Securităţi, aşa cum CNSAS în acuză. „Trebuie să mă apăr”, a mai spus fostul preşedinte. În faţa instanţei, fostul preşedinte a declarat, că nu a ştiut că serviciul de contrainformaţii militare sunt Securitatea. Instanţa este aşteptată să se pronunţe pe 20 septembrie.

„Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare sunt Securitatea, eu abia după Revoluţie am aflat de legătura contrainformaţiilor militare. Am crezut că e o structură a Ministerului Apărării, că serviciul de contrainformaţii din Institutul de Marina era serviciu subordonat Comandamentului Forţelor Navale.” a explicat Traian Băsescu întrebat de judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la cele două note informative pe baza cărora Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Băsescu a mai precizat că o decizie a instanţei în defavoarea sa îi va afecta imaginea.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

În acţiunea depusă de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

Conform documentelor depuse în instanţă, o sursă, pe nume Petrov, ar fi dat informaţii despre doi studenţi. Petrov ar fi fost numele de cod al lui Băsescu. Petrov ar fi sesizat securităţii „aspecte operative” despre colegi.

Cele mai importante informaţii din dosarul trimis de CNSAS instanţei şi consultat de G4Media.ro:

– Documentele invocate de CNSAS arată că Traian Băsescu ar fi fost folosit ca sursă de Securitate începând din 1972, chiar anul în care a devenit student. În 1976, când a terminat facultatea, el a fost preluat de Securitatea Constanţa.

– În 1979, dosarul lui a fost distrus, fără a fi microfilmat, când Băsescu s-a înscris în Partidul Comunist Român.

– CNSAS arată că identitatea sursei Petrov, adică Traian Băsescu, este dovedită de faptul că numărul dosarului personal de Securitate se regăseşte şi pe notele informative olograf (scrise de mână) identificate în două dosare ale altor persoane urmărite de Securitate.

Mai mult, arată CNSAS, numele ofiţerului de legătură din perioada colaborării cu organele de contrainformaţii militare este consemnat atât în Registrul jurnal pentru reţeaua informativă, cât şi pe notele informative ale sursei Petrov.

– Pe parcursul colaborării cu Securitatea, Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative, datate în 5.5.1975, identificate în două dosare, arată CNSAS.

– Un prim document este o notă informativă despre un coleg în care dă detalii despre presupusele legături cu cetăţeni străini.

Ce susţine fostul preşedinte:

„Criteriile erau aşa, aveam o greutate de cu un an înainte la incidentul cu un coleg. Fiind încheietorul de companie la un apel, n-am raportat că nu au venit în institut trei colegi. Ghinionul a făcut să vina în cursul nopţii, au sărit gardul, primii doi au reuşit al treilea a căzut în cap. Incidentul s-a întâmplat cu 20 minute înainte de schimbul de gardă. Noroc ca l-a găsit schimbul şi l-a dus la infirmerie. Am fost 7 zile la arest că n-am raportat. Eram a doua oară in faţa de a ascunde ceva şi nu mi-am asumat riscul, mi-am asumat şi am încercat să ma protejez şi pe mine. O minciună fatală dacă domnul colonel Tudor ştia despre ce e vorba. (…) Mă obliga legea să răspund, domnule preşedinte. La sancţiuni poţi sa faci arest ca elev militar, dar la fel de bine poţi fi exmatriculat exact cum scrie în legea de funcţionare a Ministerului Apărarii de atunci, prevedere valabilă şi acum.  (…)

„În nota nu e vorba despre orice cetăţeni străini, era vorba de cetateni cehi invitaţi de statul român. Unde credeţi ca se ducea un ofiţer de la Marină când avea timp liber? La biblioteca?”, a răspuns Traian Băsescu la întrebarea legată de nota referitoare la relaţiile unui fost coleg de Institut cu cetăteni străini.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite