Dorul de mamă l-a făcut să se omoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu are una dintre puţinele amintiri rămase de la fratele său: copia cărţii de identitate a lui Alexandru
Radu are una dintre puţinele amintiri rămase de la fratele său: copia cărţii de identitate a lui Alexandru

Alexandru Panciuc (17 ani), din satul Rediu, comuna Ruginoasa, s-a spânzurat duminică seară de creanga unui copac aflat lângă casă. În ultima vreme, Alexandru Panciuc le spunea fraţilor săi că îi este foarte dor de mama sa, Lenuţa, plecată la muncă în Italia în urmă cu un an.

Ieşeanul Alexandru Panciuc (17 ani) locuia împreună cu tatăl său, Viorel Panciuc (43 de ani), bunicii şi cei trei fraţi ai săi, în satul Rediu. În 2008, Lenuţa Panciuc (37 de ani), mama băiatului, plecase la muncă în Italia. Femeia, povestesc membrii familiei sinucigaşului, avea grijă de o bătrână.

Citiţi şi:

Timişoara: Studentul care s-a aruncat în cap de la etajul opt al facultăţii din dor de mamă

Timişoara: Prietena sinucigaşului de la Politehnică a povestit drama lui

Călin Nemeş, file din povestea unui luptător

A renunţat la viaţă de sărbători

Lunar, le trimitea pachete cu mâncare şi haine. Uneori, femeia le mai trimitea şi bani. „Când putea, ne trimitea şi câte 300-400 de euro", spune Gheorghe Panciuc (14 ani), fratele sinucigaşului. Fraţii băiatului mai spun că banii le ajungeau chiar dacă tatăl nu avea un loc de muncă stabil.

„Am dat cu capul de picioarele lui"

Duminică seară, în jurul orei 20.00, Alexandru s-a dus până la magazinul din sat. Când s-a întors, i-a povestit unuia dintre fraţi că un tânăr din sat s-a luat de el. Apoi, brusc, şi-a amintit de mama sa de care a zis că-i este foarte dor. „Atunci l-am văzut ultima oară. Nu ne-a spus niciodată că vrea să-şi ia viaţa, în schimb ne spunea că îi este foarte dor de mama", spune Radu, unul dintre fraţi.

Când s-a lăsat întunericul, Alexandru s-a strecurat în grădină, la un copac aflat la doar câţiva metri de casa unde locuia cu restul familiei. Puştiul a luat o funie folosită de părintele său la animale, a aruncat-o după o creangă, apoi a făcut un laţ şi l-a pus în jurul gâtului.
Alexandru şi-a găsit imediat sfârşitul fără ca măcar vreun membru al familiei să bănuiască ceva. La un moment dat, bunicul băiatului a ieşit în curte, cu treburi şi a dat peste cadavrul nepotului.

„Am dat cu capul de picioarele lui. Se spânzurase", povesteşte cu amărăciune bătrânul. Imediat după aceea au sunat la Salvare şi Poliţie. Din nefericire, când au ajuns la locuinţa familiei Panciuc, medicii nu au mai avut cum să-l ajute pe Alexandru.

Membrii familiei au sunat-o pe mama acestuia pentru a-i da tragica veste. „Ne-a spus la telefon că pleacă din Italia în seara asta (luni - n.r.) pentru a veni la înmormântare", mai spune Radu, unul dintre fraţii tânărului.

Învăţa la o şcoală specială

Membrii familiei spun că Alexandru Panciuc avea probleme de comportament după ce, în urmă cu doi ani, suferise mai multe răni la cap din cauza unor lovituri primite de la nişte tineri din sat. „Avea în cap mai multe copci. A stat cam vreo săptămână în spital la Iaşi. Nu era violent, doar că uneori nu puteam să ne înţelegem cu el", mai spune Radu Panciuc.

Adolescentul terminase clasa a VIII -a, la o şcoală din municipiul Paşcani, judeţul Iaşi. Rudele sale susţin că profesorii de acolo ar fi cerut transferul lui Alexandru Panciuc la Şcoala Specială din Târgu Frumos.

Mame în Italia, copii în ştreang

Sindromul „mama în Italia, copilul în ştreang" a făcut mai multe victime în rândul copiilor din zona Moldovei. La jumătatea anului trecut, Cătălin (13 ani), din localitatea ieşeană Ion Neculce, a încercat să se spânzure cu o frânghie. Copilul era foarte deprimat deoarece nu-şi mai văzuse mama de mai bine de trei ani, femeia fiind plecată la muncă în Italia. Salvarea lui a venit chiar de la unul dintre cei trei fraţi ai lui, Cătălin, care l-a găsit la timp.

Un alt caz şocant a fost al lui Răzvan Suculiuc, un băieţel de 11 ani din localitatea ieşeană Deleni. Elev în clasa a IV-a, copilul s-a spânzurat în spatele casei părinteşti după doar o lună de când mama lui plecase la muncă în Italia. Răzvan rămăsese în grija tatălui, care refuzase în ziua tragediei să-l lase pe băiat să vorbească la telefon cu mama lui.

Cea mai mare suferinţă: lipsa comunicării

Specialiştii în psihologie infantilă de la Asociaţia „Alternative sociale" din Iaşi spun că, anul trecut, în Moldova, erau aproximativ 100.000 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. „Suferinţa copiilor cu mamele plecate la muncă peste hotare este urmată de cele mai multe ori de anxietate, peste care micuţii nu pot trece fără ajutor. Din ceea ce ne spun nouă reiese că aceşti copii au nevoie mai ales să vorbească cu părinţii lor", explică Cătălin Luca, psiholog în cadrul fundaţiei „Alternative sociale".

Specialiştii mai susţin că acestor copii le lipsesc grija şi afecţiunea pe care le primeau în fiecare zi de la mamele lor. „Copiii consiliaţi de psihologii noştri mai spun că suferă foarte mult din cauză că se simt abandonaţi, că au nevoie de mamele lor care le pregăteau în fiecare zi mâncare sau îi îngrijeau atunci când erau bolnavi", mai spune psihologul ieşean.

Sfaturi pentru părinţi

Specialiştii îi sfătuiesc pe părinţii plecaţi la muncă în străinătate să ţină cât mai des legătura cu micuţii lăsaţi acasă. „Copiii au nevoie să le audă glasul, în special pe al mamei, dacă este plecată de lângă ei. Părinţii trebuie să-i sune, să le trimită e-mailuri şi chiar să folosească camera web, pentru ca micuţii să-i poată vedea pe calculator", a mai spus psihologul Cătălin Luca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite