Doru Bădescu a demisionat din fruntea CNAS, la conducere va fi propus europarlamentarul PNL Cristian Buşoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doru Bădescu a demisionat joi seară de la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Pentru postul de preşedinte va fi propus europarlamentarul PNL Cristian Buşoi, a anunţat premierul Victor Ponta cîteva ore mai târziu. Demisia lui Bădescu vine pe fondul mai multor discuţii generate de nominalizarea fostului şef al CNAS Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al acestei instituţii, nominalizare făcută de Traian Băsescu.

Premierul a precizat, la postul B1 TV, că Bădescu şi-a prezentat demisia în urma discuţiei pe care a avut-o cu acesta referitor la reacţia greşită în cazul nominalizării lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al CNAS.

„S-a grăbit în termeni exageraţi la ceva ce nu se întâmplase încă", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte numirea fostului preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, în Consiliul de Administraţie al Casei, Ponta a confirmat că acesta nu este membru întrucât Administraţia prezidenţială nu a semnat niciun document în acest sens.

„Administraţia Prezidenţială nu a semnat niciun decret şi a fost o acţiune personală a unui consilier prezidenţial, prieten cu domnul Duţă. Motiv pentru care reacţia domnului Bădescu, dincolo de termenii folosiţi care nu erau în regulă, a fost evident o reacţie greşită, motiv pentru care am discutat, şi-a prezentat demisia şi de altfel, mâine, o să-l propun în funcţia de şef al Casei Naţionale pe domnul Cristian Buşoi, europarlamentar”, a spus Ponta.

Duţă încinge relaţia Băsescu - Ponta

Numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie (CA) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a stârnit numeroase controverse. 

Deşi nominalizarea a fost făcută de Traian Băsescu încă din 10 iunie, premierul Ponta a anunţat azi că refuză propunerea pe motiv că Duţă este cercetat penal.

Acesta a arătat că „revenirea lui Duţă reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a CNAS”, fiind necesară găsirea unei „soluţii rapide” în aşa fel încât instituţia să funcţioneze în slujba cetăţenilor.

Doru Bădescu a categorisit numirea lui Duţă drept o gafă a Administraţiei Prezidenţiale, adăugând că nu va întruni consiliul până la „retragerea acestei nominalizări scandaloase şi, în acelaşi timp, dubioase“. 

DNA: Lucian Duţă nu are calitate de învinuit sau inculpat

Duţă, care a demisionat de la cârma CNAS în 2012, susţine că a acceptat nominalizarea pentru a finaliza două dintre proiectele legate de informatizare, începute de el: cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului. 

În plus, acesta a declarat că deşi Corpul de Control al primului ministru şi Curtea de Conturi au sesizat nereguli la CNAS, el nu a fost informat că împotriva sa s-ar fi început urmărirea penală, fapt confirmat şi de oficiali din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aceştia susţin că Duţă este cercetat în două dosare aflate în lucru, însă el nu are calitate de învinuit sau inculpat.  

Lucian Duţă a fost nominalizat pe locul Monicăi Pop, şefa Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti,  numită  în Consiliul de Administraţie de Traian Băsescu în octombrie 2012. Aceasta a demisionat însă la scurt timp din motive legate de incompatibilitate cu funcţia de manager de spital pe care o deţine de 18 ani.

Cine este Cristian Buşoi

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi, propus de premierul Victor Ponta ca preşedinte al CNAS, în locul lui Doru Bădescu, este licenţiat în medicină şi drept şi are doctorat în sănătate publică şi management sanitar.

În vârstă de 35 de ani, Buşoi a absolvit în 2003 Facultatea de Medicină din cadrul UMF "Carol Davila" Bucureşti, iar apoi şi-a completat studiile la Colegiul Naţional de Apărare, unde a avut lucrarea de absolvire "Reforma serviciului militar în România", la Facultarea de Drept din Universitatea "Titu Maiorescu" Bucureşti şi la Institutul Diplomatic Român.

În 2010, şi-a luat doctoratul în sănătate publică şi management sanitar, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

Între 2003 şi 2007, Cristian Buşoi a profesat ca medic, iar din 2009, ca notar public, la un cabinet din Bucureşti.

Originar din Drobeta Turnu Severin, Buşoi a intrat în politică în 1996, fiind până în 1998 vicepreşedinte fondator al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal (TNL) Mehedinţi, după cum menţionează în CV-ul de pe site-ul propriu. Din iunie 2009, este vicepreşedinte PNL Timiş.

În perioada octombrie 2002 - mai 2004, a fost consilier al vicepreşedintelui PNL Călin Popescu-Tăriceanu, iar între decembrie 2004 şi aprilie 2007, deputat.

Din august 2009, Cristian Buşoi este europarlamentar.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite