Doi şefi de la Institutul Clinic Fundeni, trimişi în judecată pentru corupţie. Au recunoscut acuzaţiile şi riscă 2 ani de închisoare

Doi şefi de la Institutul Clinic Fundeni, trimişi în judecată pentru corupţie. Au recunoscut acuzaţiile şi riscă 2 ani de închisoare

Imagine: Adevărul

Emilia Grigore, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, şi Adrian Pârvulescu, la data faptelor şef Birou Achiziţii Publice în cadrul aceleiaşi instituţii au recunoscut că primit bilete de avion şi excursii de la oameni de afaceri contra informaţii pentru ca aceştia din urmă să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu spitalul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Astfel, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei doi, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
 
„În prezenţa avocaţilor, cei doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: – 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere(…)” se arată într-un comunicat al DNA.
 

Nu mai pot deţine funcţii de conducere

Cei doi au fost de acord şi cu instituirea unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.
 
Emilia Grigore şi Adrian Pârvulescu le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informaţii nedestinate publicităţii, astfel încât aceştia să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni. 
 
Cei doi inculpaţi ar fi oferit informaţiile nedestinate publicităţii atât anterior organizării procedurilor de achiziţie publică, cât şi în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015 - februarie 2016.
 
Ulterior, contractele au şi fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informaţiile respective.
 

Ce au arătat procurorii în rechizitoriu

„Concret, informaţiile nedestinate publicităţii oferite de inculpata Grigore Emilia ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul achiziţii publice al spitalului, etc. De asemenea, documentaţia de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificaţii tehnice pe care inculpatul Pârvulescu Adrian le-ar fi obţinut de la persoanele care controlau acele societăţi. Urmarea acestor conduite a fost atribuirea contractelor de achiziţie publică către firmele administrate de persoanele respective, ale căror oferte au întrunit condiţiile stipulate în documentaţia de atribuire”, se arată în comunicatul DNA.
 
Într-un context similar, în perioada 30 aprilie 2008-30 septembrie 2012, Emilia Grigore şi Adrian Pârvulescu ar fi beneficiat de plata unor bilete de avion şi excursii în valoare totală de 153.364 lei de la firme ale unor oameni de afaceri. Foloasele ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale celor doi inculpaţi sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri (referitoare la organizarea unor proceduri de achiziţie publică prin licitaţie), mai arată procurorii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: