Doi români vânează firmele fantomă ale mafioţilor din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investigatia reporterilor contine si o complicată schemă cu firmele fantomă şi  beneficiarii reali ai banilor negri rulaţi
Investigatia reporterilor contine si o complicată schemă cu firmele fantomă şi beneficiarii reali ai banilor negri rulaţi

Jurnaliştii Paul Radu şi Mihai Munteanu, alături de ziarişti  de investigaţie din cinci ţări,  se află pe urmele baniilor negri ai crimei organizate din întreaga lume.

Zece jurnalişti, membri ai Organized Crime and Corruption Reporting Project(OCCPR), au reuşit să ia urma miliardelor de euro din economia subterană mondială, bani spălaţi prin intermediul unei reţele de firme fantomă extrem de sofisticate care porneşte din Noua Zeelandă şi se întinde din Panama până în China.

"În timp ce guvernele şi cetăţenii din Europa de Est se luptă cu actuala criză financiară şi încearcă să împrumute bani de la instituţiile financiare internaţionale, miliarde de euro circulă în regiune, într-un sistem ilegal, paralel", scriu jurnaliştii pe site-ul unde este publicat  proiectul.

Echipa de investigaţie este coordonată de Paul Cristian Radu, fost jurnalist la Evenimentul Zilei, şi este compusă din reporteri din Lituania, Ucraina, Rusia, Serbia, Bosnia şi din România (Mihai Munteanu).


Investigaţia OCCPR a pornit de la extrasele bancare lituaniene  ale Tormex Ltd din Noua Zeelandă. Documentele bancare dezvăluiau faptul că prin intermediul companiei fără nici un angajat se rulase în ultimii ani aproape 700 de milioane de dolari şi era deţinută pe hârtie de un simplu şofer din Moscova care habar nu avea de societatea Tormex.

Citiţi  AICI  întreaga investigaţie a jurnliştilor OCCPR.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite