Doi moguli media i-ar fi angajat pe israelienii care au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi moguli media i-au angajat pe israelienii acuzaţi că au spionat-o pe şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, susţine HotNews.ro. Se pare că este vorba de moguli anchetaţi de procurorii DNA.

În acest moment, Dan Adamescu, Sebastian Ghiţă, Dan Voiculescu, Adrian Sârbu, Dan Diaconescu şi Sorin Ovidiu Vântu au toţi dosare la DNA, ultimii trei fiind deja condamnaţi, arată hotnews.ro. Fostul şef al ProTv, Adrian Sârbu, ne-a declarat că nu are nimic de-a face cu scandalul spionării Laurei Kovesi.

Reamintim că DIICOT a anunţat oficial, miercuri, 3 aprilie, că doi angajaţi ai firmei israeliene Black Cube au fost reţinut şi arestaţi preventiv sub acuzaţia că au încercat să o spioneze pe şefa DNA. 

Cei doi israelini, arestaţi preventiv

Weiner Ron şi Geclowicz David au fost reţinuţi pe data de 3 aprilie de procurorii DIICOT, ei fiind arestaţi în aceeaşi zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Oficiali din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au emis miercuri un comunicat de presă în care precizează de ce i-au reţinut Ron Weiner şi pe David Geclowicz în acest caz.

Astfel, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două  persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weinwe Ron şi Geclowicz David au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”, potrivit comunicatului emis de DIICOT.

Cum au acţionat suspecţii

Anchetatorii precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.

Reacţia Black Cube

De altfel, reprezentanţii companiei Black Cube au confirmat pentru ziarul „The Times of Israel“, că angajaţii săi Ron Weiner şi David Geclowicz au fost arestaţi la Bucureşti. Compania a negat însă că aceştia s-ar fi ocupat de practici ilicite în România şi a precizat că zvonurile conform cărora celelalte două persoane vizate de ancheta DIICOT, Dan Zorella şi Avi Yanus, s-ar afla sub investigaţii, sunt false. 

În plus, reprezentanţii firmei israeliene au precizat că angajaţii săi investigau în România acuzaţii de corupţie ale Guvernului român. „Recent, compania a derulat un proiect în România pentru a aduna dovezi serioase de corupţie în Guvernul României şi în agenţiile sale. În timp ce desfăşurau această misiune, doi angajaţi ai companiei au fost arestaţi. Ei descoperiseră lucruri semnificative“, se arată în comunicat.

„Este inutil să mai spunem că toţi angajaţii Black Cube se supun legilor locale şi că acuzaţiile împotriva lor sunt nefondate şi neadevărate. Avem încredere că adevărul va ieşi la iveală şi că cei doi vor fi eliberaţi şi se vor întoarcea acasă în zilele care urmează“, se mai precizează în documentul citat.

Însă surse apropiate anchetei au dezvăluit că unul dintre cei doi bărbaţi reţinuţi pentru spionarea şefei DNA a recunoscut acuzaţiile aduse şi chiar a colaborat cu anchetatorii oferind detalii despre demersurile sale. O reacţie la acest caz a avut şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti. 

„Autorităţile israeliene nu sunt implicate în acest caz. Dorim să subliniem că ancheta îi vizează pe angajaţii unei companii private care nu are legătură cu vreo instituţie de stat israeliană”, au precizat reprezentanţii ambasadei într-un comunicat.

Pe aceeaşi temă:

Diplomat român: Arestarea israelienilor suspectaţi că o spionau pe şefa DNA nu va afecta relaţiile Tel Aviv-Bucureşti

Cei doi israelieni suspectaţi de spionarea procurorului şef al DNA află pe 12 aprilie dacă rămân în arest preventiv

Laura Codruţa Kovesi, spionată de foşti agenţi ai Mossad pentru răzbunare

Surse: Unul dintre foştii ofiţeri israelieni care o spionau pe Kovesi a recunoscut faptele. Black Cube susţine că aceştia anchetau „fapte grave de corupţie“

RISE Project: Şefa DNA, spionată de firma unui fost director Mossad. Kovesi: „A fost o încercare nereuşită de intimidare“

Talpeş: Cum a devenit o ţintă Laura Codruţa Kovesi în scandalul Black Cube

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite