Doi foşti miniştri vor fi audiaţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni

Doi foşti miniştri vor fi audiaţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni

Două persoane şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din Munţii Apuseni FOTO Arhivă

Fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, fostul şef de la Interne, Radu Stroe şi actualul şef al STS, Marcel Opriş, au fost citaţi în dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia şi-au pierdut viaţa piloul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, iar alţi patru medici şi copilotul au fost răniţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform unor surse judiciare, Ramona Mănescu, Radu Stroe şi Marcel Opriş au calitate de martor în dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi vor fi nevoite să dea explicaţii în legătură cu gestionarea crizei din luna ianuarie.

Şi Ioan Burlui, fostul şef la Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţia care s-a ocupat la vremea respectivă de operaţiunile de căutare şi salvare, a fost chemat pentru audieri.

Anchetatorii accidentului aviatic din 20 ianuarie, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, l-au audiat vineri pe fostul şef al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), dar şi pe alte persoane din dosar.

În urma solicitării procurorilor, ROMATSA a trimis transcrierile convorbirilor purtate de personalul instituţiei, în timpul zborului aeronavei, potrivit evz.ro. În plus, anchetatorii au mai cerut şi documente referitoare la briefing-ul meteorologic al zborului, precum şi detalii cu privire la îndatoririle de serviciu ale angajaţilor care aveau atribuţii în operaţiunile de căutare şi salvare care au avut loc după accidentul din 20 ianuarie.

Luna trecută, procurorii au audiat nouă persoane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, angajaţi ai ROMATSA şi ai Ministerului Transporturilor, în calitate de martori, în cadrul anchetei privind accidentul aviatic.

Pe 20 ianuarie, un avion de tip Britten Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi Aura Ion, o tânără, ofiţer-student, şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.

Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările