Doi foşti angajaţi ai unei bănci din Bucureşti, condamnaţi la câte patru ani închisoare, pentru acordarea de credite cu acte false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un fost director adjunct al unei bănci din Bucureşti şi un fost ofiţer de credite la aceeaşi unitate au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Constanţa la câte patru ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune în formă continuată, fiind acuzaţi că au acordat credite mai multor persoane în baza unor documente false. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Tribunalul Constanţa a decis condamnarea Dianei Maxim, director adjunct al unei bănci din Bucureşti, a Luizei Elena Constantinescu, ofiţer de credite la aceeaşi bancă, la data comiterii faptelor, şi a lui Cosmin Popa, administratorul societăţii “Credit Group” SRL Constanţa, la câte patru ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune în formă continuată.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la câte un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru înşelăciune Dincă Trantu, Viorel Dinu, Georgiana Dinu şi Iulian Tocilă, şi la câte doi ani de închisoare cu executare, pentru aceeaşi infracţiune, Constantin Coteanu, Marieta Iuruc, Theodor Pavel şi Sorin Bulică. Tot pentru înşelăciune, Mina Lică a primit un an şi două luni de închisoare cu suspendare, iar Taifun Asan, un de an închisoare cu suspendare. Pentru Marius Goşiu şi Stila Sarafu, trimişi în judecată, instanţa a decis încetarea procesului.

Tribunalul Constanţa i-a mai condamnat pe Ionel Radu la doi ani şi două luni de închisoare cu executare şi pe Stelian Alexe la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare, pentru înşelăciune şi uz de fals, iar Carmen Eugenia Ştefănescu şi Marian Ştefănescu au primit câte un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune.

Costel Cătălin Şerban, expert evaluator, a fost achitat de Tribunalul Constanţa.

Instanţa a constatat ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată de Banca Transilvania în privinţa pretenţiilor formulate în legătură cu Dincă Trantu, Marian Ştefănescu, Carmen Ştefănescu, Constantin Coteanu, Marieta Iuruc, Theodor Pavel, Viorel Dinu, Georgiana Dinu, Mina Lică, Ionel Radu, Iulian Tocilă, Sorin Bulică, Taifun Asan. Totodată, Tribunalul a  admis acţiunile civile privind obligarea lui Stelian Alexe la plata sumei de 1.720.835,49 franci elvenţieni către Banca Transilvania SA.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Constanţa.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 15 noiembrie 2007 – 16 august 2008, Dincă Trantu, Marian Ştefănescu, Carmen Ştefănescu, Constantin Coteanu, Marieta Iuruc, Theodor Pavel, Viorel Dinu, Georgiana Dinu, Mina Lică, Ionel Radu, Iulian Tocilă, Sorin Bulică, Taifun Asan, Ionel Radu, Stelian Alexe, Carmen Eugenia Ştefănescu şi Marian Ştefănescu au introdus, prin intermediul SC ”Credit Group” SRL Constanţa (care avea ca obiect de activitate intermedierea încheierii contractelor de credit), mai multe cereri de credit pentru persoane fizice, adresate unei unităţi bancare din Bucureşti.

“Beneficiind de complicitatea inculpaţilor Maxim Diana, Constantinescu Elena Luiza şi Popa Cosmin, solicitanţii creditelor i-au indus în eroare pe reprezentanţii acestei instituţii bancare, prin prezentarea unor documente false referitoare la posibilităţile lor financiare de a rambursa ratele aferente împrumuturilor solicitate”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Procurorii anticorupţie au precizat că prin acordarea în mod ilicit a acestor credite unitatea bancară a fost prejudiciată cu suma de 9.087.530,89 euro.

Dosarul a fost trimis în instanţă în iunie 2014. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite