Doi dintr-o lovitură, la pont. Cei doi şefi din Poliţia Română prinşi în aceeaşi seară băuţi la volan ar fi fost turnaţi la Rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O petrecere organizată vineri seara, într-un restaurant din Capitală s-a sfârşit neplăcut pentru doi şefi din Poliţia Română, care au fost prinşi băuţi în trafic în timp ce se aflau la volanul maşinilor de serviciu. „Pot prezuma că toată acţiunea a venit în urma unui telefon dat de o persoană care i-a văzut că sunt la petrecere cu maşinile de serviciu şi fără şoferi, dar asta nu este o scuză. Ba din contră”, spune sindicalistul Dumitru Coarnă.

O petrecere organizată vineri seara, într-un restaurant din sectorul 4 al Capitalei s-a sfârşit neplăcut pentru doi şefi din Poliţia Română, care au fost prinşi băuţi în trafic în timp ce se aflau la volanul maşinilor de serviciu. Este vorba despre comisarul-şef Cornel Drumariu, şeful Poliţiei Sectorului 4, care a şi fost persoana sărbătorită la respectiva petrecere şi de fostul adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorul de poliţie Ionuţ Cristian Stan. În prezent cel din urmă ocupă tot o funcţie înaltă în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind şeful Direcţiei Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative.

Primul care a căzut în plasa agenţilor de la Poliţia Rutieră a fost Ionuţ Cristian Stan. Chestorul a fost oprit, în jurul orei 20.30, în zona Dudeşti – Pantelimon şi pus să sufle în fiolă. Avea o alcoolemie de  0,16 mg/l alcool pur în aerul respirat, aşa că poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere. 

Ceva mai târziu a plecat de la propria petrecere şi Cornel Drumariu. Astfel, în jurul orei 23.00, comisarul-şef din Poliţia Capitalei a fost oprit de agenţi fix în acelaşi loc în care a fost tras pe dreapta şi colegul său mai mare în grad. Şi Drumariu a fost pus să sufle în fiolă, iar rezultatul nu a întârziat să apară: 0,43 mg/l alcool pur în aerul respirat. Din această cauză comisarul a rămas fără permis şi s-a ales cu un dosar penal. Concret, conform legii, o alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă şi cu suspendarea permisului de conducere. 

Controalele interne

Ulterior, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române au anunţat că au declanşat pe numele chestorului Stan o anchetă disciplinară, în cadrul căreia se vor efectua verificări, prin Direcţia Control Intern a Poliţiei Române. Şi Poliţia Capitalei a anunţat, în cursul zilei de sâmbătă, că faţă de comisarul Cornel Drumariu se va declanşa o anchetă disciplinară în cadrul căreia se vor face verificări prin structura de control intern.

Prinşi la pont?

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, este de părere că operaţiunea celor de la Brigada de Poliţie Rutieră pare una pusă în practică în urma unui denunţ, dar asta nu înseamnă că cei doi şefi din Poliţie pot fi disculpaţi din acest motiv. „Pot prezuma că toată acţiunea a venit în urma unui telefon dat de o persoană care i-a văzut că sunt la petrecere cu maşinile de serviciu şi fără şoferi, dar asta nu este o scuză. Ba din contră. Ei s-au urcat la volan după ce au băut, nimeni nu i-a obligat. În cazul lui Drumariu este şi mai grav. El locuieşte la circa 800 de metri de restaurantul în care a făcut petrecerea şi tot s-a urcat la volan”, spune Dumitru Coarnă. 

Sindicalistul susţine că cei doi au demonstrat că, după ce au ajuns în funcţii înalte, au uitat de reguli. „Li s-a urcat la cap şi putem concluziona că nu merită funcţiile pe care le ocupă. Au mers la o petrecere, foarte bine, dar nu te urci la volan. Mai grav este că cei doi aveau şoferi pe maşinile de serviciu, dar au preferat să conducă. Felicitări colegilor de la Poliţia Rutieră, care, indiferent de circumstanţe, şi-au făcut datoria. Nu este uşor ca agent să opreşti la control şi să iei măsuri împotriva unui ofiţer sau, mai mult, unui chestor”, a subliniat Dumitru Coarnă. 

„Acest episod, ca foarte multe altele similare de la noi, denotă o mentalitate în care liderul se consideră deasupra legii. Cei care sunt chemaţi să asigure respectarea unei norme în societatea noastră sunt primii care le încalcă. Putem vorbi aici de un fenomen cultural, aceşti «lideri» ocupă azi poziţia pe care în trecut o ocupa boierul, care la fel se considera deasupra legii. Dacă vrem să schimbăm societatea în care trăim, atunci primul lucru pe care trebuie să-l facem este să schimbăm modul în care ne raportăm la reguli. În aceste condiţii, e normal ca oamenii să creadă că legea e doar pentru «fraieri»”, atrage atenţia sociologul Gelu Duminică.

Prieteni vechi

Comisar-şef Cornel Drumariu şi chestorul de poliţie Ionuţ Cristian Stan se cunosc de pe vremea când şi cel din urmă activa tot în Poliţia Sectorului 4. În 2004, cel din urmă ocupa funcţia de şef al Biroului Cercetari Penale din cadrul Sectiei 23. Stan a avansat rapid în carieră. La un moment dat, pe vremea când era comisar-şef, el a fost chiar împuternicit să exercite funcţia de director al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, care este considerată o unitate de elită a Poliţiei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite