DOCUMENT Codruţa Kovesi, prima pe lista scurtă pentru funcţia de procuror-şef european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Koveşi  FOTO Inquam Photos Octav Gane
Laura Codruţa Koveşi  FOTO Inquam Photos Octav Gane

Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecţia pentru postul de şef al procurorilor europeani, top realizat de un Comitet special de selecţie. Comitetul de selecţie a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European şi Consiliul UE. Din lista scurtă va fi ales de Parlamentul European câştigătorul competiţiei.

Fostul procuror-şef DNA este urmată de procurorii Jean – Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Potrivit regulamentului de alegere al Procurorului European, numirea trebuie să aibă loc până la începutul lunii martie. Acest lucru înseamnă că Parlamentul European şi Consiliul UE trebuie să voteze până la finalul lunii candidatul care va ocupa această funcţie.

Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care e candidatul, fiind una exclusiv europeană. Acest juriu este format din 12 persoane din rândul foştilor membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, din rândul foştilor membri naţionali ai Eurojust, al membrilor instanţelor naţionale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriştilor ale căror competenţe sunt recunoscute. 

Potrivit Regulamentului Consilului, numirea procurorilor-şefi europeni este făcută de comun acord de Parlamentul European şi Consiliu. Procurorul-şef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite