Dobrogencele se laudă cu cei mai buni mucenici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Voineagu prepară „opturile“ din aluat
Monica Voineagu prepară „opturile“ din aluat

Credincioşii ortodocşi celebrează, la 9 martie, sacrificiul celor 40 de mucenici, iar dobrogenii îi cinstesc închinând 40 de pahare cu vin roşu şi mâncând mucenici făcuţi din aluat şi fierţi cu scorţişoară şi nucă.

Tot la 9 martie, se spune că se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele împart mucenici pentru sufletele celor morţi. Maria Voineagu, o dobrogeancă de 85 de ani din Tortoman, respectă tradiţia cu sfinţenie. Prepară gustoşii mucenici şi îşi aminteşte cum se serba ziua la ţară.

Zeama mucenicilor - secretul reţetei

„Pentru rod şi bogăţia pământului se făceau colaci mari, care se rupeau pe coarnele plugului înainte de a se porni la arat. Apoi căutam prin sat cuiburile de berze. Cine le vedea primul avea noroc", povesteşte femeia.

Acasă la Tanti Maria am pregătit, alături de ea, mucenici. Pe masă, la îndemână, gospodina a avut principalele ingrediente: coajă rasă de la o lămâie, esenţă de rom, cacao diluată în apă, nucă, zahăr vanilat, scorţişoară.

Se pune apă la fiert cu un vârf de sare, în timp ce în mâinile gospodinei aluatul pregătit cu o jumătate de oră înainte (din 250 g făină, 120 ml apă călduţă şi sare) ia formă de opturi. La modă sunt acum şi fundiţele din aluat, care arată bine în zeama plină cu nuci.

După ce apa începe să fiarbă, se adaugă opturile din aluat, apoi restul ingredientelor, plus nuci în funcţie de preferinţe. De asemenea, se toarnă în oala de pe foc zahăr, după gust. Mucenicii sunt gata fierţi în momentul în care se ridică la suprafaţă şi se servesc, în general, după ce s-au răcit. Lângă castronul cu mucenici se împarte şi un pahar cu vin roşu de casă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite