Doamnele lui George Motoi, la înmormântare: fosta - în haină de blană, actuala - într-un palton de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Motoi a fost înmormântat astăzi cu discreţia în care şi-a trăit ultimii ani. La funeralii au fost prezenţi prietenii apropiaţi şi rudele, dar şi câţiva actori din Teatrul Naţional.

Pe o vreme bacoviană, trupul neînsufleţit al actorului George Motoi a fost depus la Biserica Sf. Vineri, iar cei care au dorit să îşi ia rămas bun de la maestru au ajuns în jurul prânzului cu flori.

Familia actorului şi-a dorit discreţie, astfel că presa nu a avut acces la slujba din biserică. La finalul acesteia, în curtea aşezământului şi-au făcut apariţia actorul Silviu Biriş (foto jos), vizibil afectat de dispariţia lui George Motoi, dar şi fosta soţie a celui dispărut, Cezara Dafinescu. Cu o pălărie pe cap şi îmbrăcată cu o haină de blană lungă până în pământ, actriţa a stat mai într-o parte, lăsându-i loc celei care a stat alături de Motoi până în ultimul moment, soţia Giliola.

Marcată de durere, aceasta era îmbrăcată într-un palton de piele şi purta, de asemenea, o pălărie pe cap. Chiar dacă nu şi-au vorbit cât au pregătit cortegiul pentru drumul la cimitir, cele două au stat în permanenţă cu familiile: Cezara Dafinescu a fost alături de fiica şi de nepoţii ei, care cu greu îşi puteau stăpâni lacrimile.

silviu biris

Ulterior, grupul s-a deplasat spre Cimitirul Sf. Vineri, acolo unde presa a fost, de asemenea rugată să păstreze distanţa şi discreţia.

Actorul George Motoi a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

motoi inmormantare_DC

Actorul George Motoi a fost înmormântat astăzi la Cimitirul Sf. Vineri   FOTO: Dorin Constanda

George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936, în Caliacra, Bulgaria. A urmat cursurile primare în comuna Dudeşti, judeţul Brăila, unde s-au stabilit părinţii săi după anul 1940. Între anii 1950 - 1954, a urmat studiile medii la Grupul şcolar agricol din Brăila şi Şcoala Populară de Artă din acelaşi oraş. În anul 1954 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1958.

În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: "Serata" (1971), "Trecătoarele iubiri" (1974), "Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu" (1979), "Liniştea din adâncuri" (1982). Lăpuşneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut în cinematografie. Un alt film de neuitat este "Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.

Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actriţa Gigliola Brăileanu.

Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în piesa "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizată de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacău şi Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.

George Motoi FOTO Click

Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, "Pescăruşul", de A.P. Cehov, "Don Carlos", de Friedrich Schiller, "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelaşi titlu de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai ţării, iar câteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.

George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Românesc" în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Naţional de Teatru, pentru rolul Victor din "Pisica în noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite